Snarveien til mathimmelen

Vi spurte restauratør og verdensmester i kokekunst, Bent Stiansen, kokkelandslagets Kjetil Gundersen og Ingrid Espelid Hovig om hvor de helst vil reise og hvilke restauranter de velger i ferien.

Bent Stiansen viser frem sin splitter nye bok på kjøkkenet på <I>Statholdergaarden</I>.
Bent Stiansen viser frem sin splitter nye bok på kjøkkenet på Statholdergaarden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det mest spennende med å reise er å smake på tradisjonsrik mat, mat som er spennende tilberedt og annerledes krydret. Det behøver slett ikke være avansert, men det er morsomt å smake på den maten vanlige folk spiser, sier Ingrid Espelid Hovig til DinSide Reise.

Den kjente NRK-kokken slutter seg til restauratør Bent Stiansen og kokkelandslagets Kjetil Gundersen: Gjennom maten blir man kjent med kulturen. Vi tror dem så gjerne, men hvor går turen hen når de kulinariske mestrene står med kofferten klar på Gardermoen?

Smultronställan

Bent Stiansen, verdensmester i kokekunst og innehaver av michelinstjernerestauranten Statholdergaarden i Oslo, har sammen med sin kone Annette skrevet reise- og matboken Stiansens kulinariske koffert som utkommer på Dinamo forlag den 19. september i år. DinSide Reise treffer ham på restaurantens bakrom.

- Vi reiser mye. Våre favorittsteder, våre smultronställan er alle med i boken, forteller Stiansen.

I boken skriver ekteparet om mat og kulinariske tradisjoner i Vietnam, Thailand, Italia, Danmark, og som seg hør og bør, Provence og Lyon.

- Vårt utgangspunkt er at man som reisende opplever mye av kulturen gjennom maten. Et godt måltid løser på tungebåndene, sier Stiansen.

- Italia og Frankrike er opplagte matland, men Vietnam er kanskje ikke så kjent?

- Vietnam har innslag fra det kinesiske kjøkken, og er et svært elegant kjøkken. Vi reiste rundt i hele landet, og opplevde et folk full av humor og varme.

Stiansens reiseråd

- Hvordan finner man de gode restaurantene når man er ute av reiser?

- Man skal holde seg unna turistområdene, her er det sjelden gode restauranter. Gå utenom, og finn ut hvor lokalbefolkningene spiser. Finnes det noen virkelig gode restauranter på Karl Johan, spør Stiansen retorisk.

Stiansen har flere gode råd:

- Kan du bare et par ord på besøkslandets språk, kan du komme langt. Da vil folk geleide deg til det beste som er. Ofte vil man være redd for å gå på de lokale stedene fordi det kanskje ser urenslig ut, men det skal man ikke være redd for. I Asia, for eksempel, råder en annen slags orden enn hva vi er vant med her til lands.

- Drømmemenyen – med mat fra hele verden - hvordan ser den ut?

- Det må være å litt av hvert; Spise små retter sånn som de gjør det i Asia. Et bord fullt av retter som alle deler og spiser av.

Spania seiler frem

Kjetil Gundersen, kokk ved Gastronomisk institutt og medlem av kokkelandslaget, er glad i Provence.
Foto: Tom Haga
Kjetil Gundersen, kokk ved Gastronomisk institutt og medlem av kokkelandslaget, er glad i Provence.
Foto: Tom Haga Vis mer

Kokkelandslagets medlemmer er selvfølgelig også svært glad i Frankrike og Italia.
Kjetil Gundersen, kokk ved Gastronomisk Institutt og medlem av kokkelandslaget, anbefaler å dra på mat-loffen i Provence.

- Jeg anbefaler å fly til Nice og kjøre rundt på veiene i Provence. Her er det mange gode restauranter. Herfra kan en også reise til Monaco og prøve maten til verdens beste kokk, Alain Ducasse, på restaurant Louis XV. (Hôtel de Paris, Pl. Casino, tlf.: + 377 92 16 29 76) Der har jeg vært, og det kan trygt anbefales.

Gundersen trekker også frem Italia.

- Italia er så mye mer enn pasta. Her finnes mye kultur, og mat og kultur henger nøye sammen. Her finnes fantastisk mat; Oster, skinker og viner, alt av høy kvalitet.

Spania seiler også opp som favoritt hos kokkelandslagets Gundersen.

- Spania er et stort matland, men da utenfor solkysten. Madrid og Barcelona er bra, og er man i Valencia, paellaens fødeby, så bør en også prøve å spise paella der.

- Men finnes det god mat utenfor Europa?

- Å, ja, området Napa Valley, USA største vindistrikt, er kjent for sin mange fine restauranter.

Norsk mat – ingen skam

Ingrid Espelid Hovig vet også et og annet om hvor i verden en finner den gode maten:

- Singapore har langs stranden fantastiske spisesteder med fenomenal sjømat. Wow, utbryter Hovig, og fortsetter: - Her lages fantastisk chili- og pepperkrabber med nydelig tilberedte grønnsaker. Råvarene er selvfølgelig førsteklasses, og tilberedelsen likeså.

Hovig trekker også frem USA:

- USA har et rikt utvalg av salater. Vi har lært mye av dem om å tilberede dette, men det er ennå mye igjen å lære, mener Hovig.

- Men hvordan ligger vi an med norsk mat?

- Vi har masse god tradisjonsrik mat, og vi har heller ingen grunn til å skjemmes over maten vår. Det behøver ikke være så avansert; Fiskefilet med grønnsaker og poteter, fiskegrateng, koljekaker, og det bugner ville bær som er så godt som gratis. Det er bare en skam at ikke turistene blir tilbudt alt det vi har langs kysten, slår Ingrid Espelid Hovig fast.

Aktuelle nettsteder

 • The Culinary Institute of America

 • Paul Bocuse – restaurantbransjegud med fire restauranter i Lyon, Frankrike

 • NapaValley.com

 • Alain Ducasse, sjefen over alle chefer
 • Mat, mat, mat

  DinSide Reise skriver med jevne mellomrom om mat og drikke – verden rundt:

 • Guide til godt å spise
  - Boken Spis her guider deg til 330 norske restauranter.

 • Fra hot til helvete
  - Krydret ferd gjennom India.

 • Tips om tapas
  - bli med inn i tapaens vidunderlige verden.

 • Test deg selv
  - Hva vet du egentlig om internasjonal cuisine?

 • Makaber mat
  - Hund, larver, veps og giftig fisk.

 • Grotesk mat på menyen
  - Norsk mat som skremmer vannet av turistene.

 • Himmel for lekkermunner
  - Kanskje verdens beste konditorier?