Snartur til Göteborg

Brukt opp ferien, men fortsatt lysten på et lite avbrekk? Dra til Göteborg! Her er tipsene.

Publisert
Sist oppdatert

Det var to dager igjen av ferien og været hjemme var kjipt. Vi ville bort og vekk. Hvor skulle vi dra?

Göteborg!

Det er flere gode grunner til å dra til Göteborg dersom du har noen dager fri, og ikke har tenkt å slå i hjel tiden med å sitte på rumpa i sofaen mens regnet plasker utenfor.

Kanskje du allerede er tilbake på jobb igjen, men lider av post-ferie depresjon? Da frister det å komme seg vekk en helg, er også da den vestsvenske hovedstaden perfekt.

Her er tre gode grunner til å ta turen til Göteborg:

Et par dager i Gøteborg gjør susen for post-ferie bluesen. Foto: Göran Assner - Göteborg & Co
Et par dager i Gøteborg gjør susen for post-ferie bluesen. Foto: Göran Assner - Göteborg & Co Vis mer


1. Det er billig (100 svenske kroner koster 87 norske)
2. Det er enkelt å reise dit, enten med bil, buss eller med NSB
3. Det er mye å finne på, enten du reiser med venner, kjæreste eller familie, og skjærgården venter skulle været slå til

Våre to dager i Göteborg skulle gjerne vært tre, eller kanskje fire, for det var mye vi ikke fikk med oss. Men vi fikk med oss såpass mye at det frister å ta en gøteborgtur igjen.

Her er tipsene til hva du kan gjøre og hvor du kan bo i vår nærmeste utenlandske "storby":

Sett av tid til en skikkelig lunsj i Gøteborg. Foto: da Matteo
Sett av tid til en skikkelig lunsj i Gøteborg. Foto: da Matteo Vis mer


LUNSJTID!

For den som synes det å spise ute er en viktig del av en ferietur, er det bare å glede seg til Göteborg. Ikke minst på grunn av den svenske kulturen for å gå ut og spise lunsj hver dag. Det er ingenting som heter matpakke og kantine i Sverige (i hvert fall ikke for de fleste svenske arbeidstakere). Dermed konkurrerer restaurantene om å lokke til seg kunder. Det gir utslag i virkelig gode lunsjmenyer, og latterlig lave priser, sett med norske øyne. 75 svenske kroner for en varmrett, saltabuffet, drikke og kaffe? Ja takk!

Lunsjtilbudene varer fra rundt 12-15. Her er noen forslag til hvor du kan dra:

(Stora) Saluhallen - Inne i Göteborgs mathall ligger det flere små serveringssteder der du kan spise alt fra svensk husmannskost til tapas. Spisestedet Amanda Boman er populært. Kom tidlig, for ingen av dem har særlig mange sitteplasser. Adresse: Kungstorget

Café Vallgatan - Dersom du er klar for lunsj midt i det verste rusjet (mellom klokken 13-14), er denne kaféen et godt valg. Mange bord både ute og inne gjør at det er lett å få plass, og maten er bra. Her får du alt fra ciabattasandwicher til thaimat til salater til kaker. Adresse: Vallgatan 35

da Matteo - hyggelig italiensk kafé med skikkelig kaffe og enkle lunsjretter i Victoriapassagen, en smal gangpassasje full av småbutikker. Her er noe av poenget å kikke på folk som går forbi. Adresse: Södra Larmgatan 14

Rundt Kungstorget ligger det flere hyggelige restauranter/kaféer. Mange har utendørsbord, skulle været slå til.

Fisk og skalldyr står på mange restaurantmenyer i Gøteborg. Foto: Restaurant Smaka
Fisk og skalldyr står på mange restaurantmenyer i Gøteborg. Foto: Restaurant Smaka Vis mer


MER FOR MATMONSEN

Det må mer enn lunsj til for å holde det gående på storbyferie. I Gøteborg finner du alt fra michelinstjernesteder til trevliga krogar. Her er noen forslag:

Smaka - koselig restaurant som serverer svensk husmannskost med gourmetvri til hyggelige priser. Rutete håndklær fungerer som servietter, og her kan du for eksempel spise kjøttbullar, lammeroastbiff eller hjemmelaget fiskegrateng. Adresse: Vasaplatsen 3

El Corazòn - stor spanskinspirert restaurant som alltid er godt besøkt. Tapas og pizza på menyen. Vinlisten er spansk, og stor. Her bør du komme tidlig, eller bestille bord først. Adresse: Kungsportsavenyen 2

Brasserie Lipp - Lipp åpnet på det glade 80-tallet, midt i jappetida. Dette er en populær møteplass for etter jobb-ølen, men mange drar hit for å spise middag, også. Menyen består blant annet av klassikere som andebryst, flyndre, cæsarsalat og entrecõte. Livner til utover kvelden. Adresse: Kungsportsavenyn 8

Sjömagasinet - skal du flotte deg, bør du dra hit. Dette er den kjente fiskerestauranten til Leif Mannerström, som har hatt en stjerne i Michelinguiden siden 1999.

SHOPPING

Det som er ålreit med Göteborg, er at selv om byen ikke er så stor, og sentrum er kompakt, har den nesten alle de kjente butikkene du finner i Stockholm. Her finner du selvsagt NK, Åhlens, H&M, og selv om mange av kjedene også finnes i Norge (Kapp Ahl, Lindex osv), er det mange spennende andre butikker i Göteborg. Nordstan er Sveriges største handlesenter. Her ligger det flest kjedelige kjedebutikker, men er du ute etter sports- og fritidsutstyr, bør du dra hit, for her ligger flere butikker som er midt i blinken.

Flere tips til spennende butikker i Göteborg finner du i artikkelen under:


Liseberg ønsker velkommen fra 12. april.
Liseberg ønsker velkommen fra 12. april. Vis mer


LISEBERG

Et opplagt valg dersom du reiser med barn, eller liker kiling i magen. Her kan du velge mellom 35 ulike attraksjoner, få med deg ulike typer underholdning (sirkusartister og konserter), og flere restauranter som severer annet enn pommes frites og hamburgere, blant annet hamnkrogen, som er en fiskerestaurant.

På nett: Liseberg

MER MORO I GÖTEBORG

Er du først i Göteborg, bør du ta en tur til Haga. Denne gamle bydelen var tidligere Göteborgs småslitne strøk, men i dag er trehusene fra 1800-tallet restaurert, gatene er stengt for biltrafikk, og det kryr av småbutikker og kaféer.

Er du heldig med været, lar du storby være storby, og tar trikk 11 til Saltholmen, og enten slå deg til ro ved Saltholmen kallbadhus. Her ble det anlagt bad i 1908 (separate deler for kvinner og menn, selvsagt). Et alternativ er å reise videre med en av båtene ut i skjærgården.

Vi har allerede nevnt Saluhallen ved Kungstorget som et lunsjsted, men du bør uansett ta turen hit og snuse inn alle luktene, og prøvesmake på pølsene, konfekten, olivenene og alt det andre gode du får kjøpt her. Nevnte vi bakeriene som selger både kanelboller og kardemommeboller?

Er du bilinteressert, bør du ta turen til Volvomuseet. Her står biler fra 20-tallet og helt frem til i dag utstilt, og du kan lære mer om selskapets historie. Museet ligger litt utenfor Göteborg, så det er enklest å komme seg hit hvis du har egen bil, men du kan også ta buss. Se beskrivelse på nettsiden deres. Adresse: Arendal

HER KAN DU BO

Det finnes både kjede- og uavhengige hotell i Göteborg sentrum. Her er noen forslag:

 • Scandic Hotel Crown - dobbeltrom fra 900 svenske kroner per natt

 • Hotel Opera - dobbeltrom fra 690 svenske kroner (tilbud) Vanlig helgepris er 895 svenske kroner

 • Rica Hotel - dobbetrom fra 895 svenske kroner

 • Hotel Victoria - dobbeltrom fra 850 svenske kroner

 • Hotel Eggers - dobbeltrom fra 995 svenske kroner

  Prisene er hentet fra hotellenes egne nettsider. Sjekk også prisene gjennom hotellsøknettsidene, da disse kan være lavere i noen tilfeller. Merk at dette bare er et lite utvalg av Göteborgs hoteller.

  Slik kommer du deg til Göteborg

  I disse miljøtider er Göteborg byen å dra til, siden du kan ta både buss og tog for å komme deg hit. Kjører du egen bil, bruker du 3 1/2 til fire timer. Lavprisekspressen bruker rundt fire timer, og du får billetter fra 49 kroner (hver vei). NSB bruker fire timer. De billigste togbillettene koster 199 kroner hver vei.

  Mer info om Göteborg: Goteborg.com


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer