Snart vil British Airways fly på søppel

Da blir det grønne flyvninger.

British Airways blir første flyselskap som flyller tankene med "søppeldrivstoff". Foto: Newscast/British Airways
British Airways blir første flyselskap som flyller tankene med "søppeldrivstoff". Foto: Newscast/British Airways Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det må sies å være et strålende konsept: å gjøre søppel om til flydrivstoff. Og det er nettop det som skal skje i London.

British Airways og det amerikanske bioenergiselskapet Solena skal innen 2014 bygge et anlegg i Øst-London som skal lage flydrivstoff av londonernes søppel.

Når anlegget er i drift, vil det kunne gjøre 500.000 tonn søppel om til omtrent 72,7 millioner liter flydrivstoff. Drivstoffet vil hete BioJetFuel.

Siden dette drivstoffet vil gi 95 prosent mindre co2-utslipp enn vanlig flydrivstoff, blir effekten det samme som å fjerne 48.000 biler fra veiene, skriver British Airways i en pressemelding.

Willie Walsh, British Airways' sjef uttalte:

- Dette vil bane vei for vårt ambisiøse mål om å redusere våre co2-utslipp med 50 prosent innen 2050. Vi tror dette vil føre til produksjon av et reelt bærekraftig alternativ til dagens fossile flydrivstoff.

Produksjonen av flydrivstoff fra londonernes søppel vil imidlertid på langt nær dekke hele drivstoffbehovet til British Airways, men selskapet sier den årlige produksjonen av 72,7 millioner liter er dobbelt så mye som de trenger for å fylle tankene til alle avganger fra London City Airport på ett år.

Anlegget vil også produsere 20 megawatt strøm i året, og ikke produsere noen farlige utslipp.

Flybransjen tar tak

Den globale flybransjen har fått svarteperstempel i miljødebatten. Å fly fører til store co2-utslipp, selv om flyutslippene til sammen utgjør en liten andel av co2-utslippene globalt. Problemet er at stadig flere av verdens befolkning begynner å fly. I Kina og India er flytrafikken i sterk vekst.

Drivstoffprosjektet til British Airways er bare ett av tiltakene som nå kommer for å gjøre flybransjen mer grønn. Andre tiltak er mer miljøvennlig flyvning, altså nye flyteknikker som sparer drivstoff, rettere ruter i luftrommet, og å gjøre flyene selv lettere. Les mer om hvordan fly skal bli mer miljøvennlige her.