Snart tomt for nødpass

Politiet melder om eksplosiv pågang etter nødpass.

<strong>UTGÅTT?</strong> Det er ikke sikkert du kan satse på nødpass i sommer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
UTGÅTT? Det er ikke sikkert du kan satse på nødpass i sommer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du før utenlandsreisen oppdager at passet ditt er gått ut på dato, ødelagt eller at det har blitt stjålet, bør du snarest bestille nytt pass. Problemet er at det tar inntil ti virkedager å få laget et nytt pass - med andre ord kan du få problemer om det er kort tid til avreise.

I disse dager er imidlertid ikke det det eneste problemet. Politiet varsler nå, midt i juli, at de er i ferd med å gå tomme for alternativet, nemlig nødpass.

Dette gjør du om du må ha nødpass

Voldsom økning

Politiet melder om eksplosiv økning i søknader om nødpass fra juni i år. Dermed mener de det er stor fare for at nødpassbeholdningen tar slutt før nye nødpass er klare for levering i månedskiftet august/september.

På grunn av denne situasjonen får nå landets politidistrikter beskjed om å begrense utskrivingen av nødpass. Disse engangspassene skal nå forbeholdes følgende:

  • Personer som ikke har fått sitt ordinære pass innen garantitiden
  • Personer som har blitt frastjålet passet kort tid før avreise.
  • Personer med akutt behov for pass på grunn av sykdom/død i nær familie.
  • Personer som må reise på uforutsette forretningsreiser.
  • Andre særskilte tilfeller.

Har du altså ruget på et utgått pass og bare somlet med å bestille nytt pass til ferien, kan du risikere å bli avvist om du søker nødpass.

Passfri sone: Kan du droppe nødpass her?

Kan være vanskelig på flyplassen

OSL meldte tidligere i sommer at reisende ikke kan regne med å få utstedt nødpass på hovedflyplassen. På grunn av ferieavvikling vil Gardermoen politistasjon ha redusert kapasitet, noe som kan medføre at politiposten på flyplassen til tider vil være stengt. Kommer du med behov for nødpass og møter stengte dører, må du gå med uforrettet sak.

Må du absolutt ha nødpass, må du derfor kontakte ditt lokale politidistrikt før avreise.

Slik sjekker du om alt er i orden med passet ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer