USA vil ha ti dollar hvis du vil komme på besøk. Foto: Per Ervland
USA vil ha ti dollar hvis du vil komme på besøk. Foto: Per ErvlandVis mer

Snart kan det koste deg ti dollar å komme inn i USA

Myndighetene vil innføre ny avgift.

I januar i fjor trådte en ny innreiseregel i kraft i USA. Alle som skal inn i landet må fylle ut et elektronisk innreiseskjema senest tre dager før de reiser.

Det såkalte Electronic System for Travel Authorisation, ESTA, spør deg om navn, fødselsdato, passnummer, flightnumrene dine, og hvor du skal bo mens du er i USA.

ESTA-skjemaet finner du her.

Det elektroniske skjemaet erstatter skjemaet flypassasjerer tidligere fikk tildelt ombord og måtte fylle ut og levere i passkontrollen ved ankomst. Etter vel et år vil nå det nye systemet være påkrevd (fra onsdag 27. januar). Det betyr at du MÅ fylle ut det elektroniske skjemaet senest 72 timer før du reiser (gjerne før). Hvis ikke kan flyselskapet nekte deg ombordstigning.

Vil koste penger i fremtiden

Enn så lenge er det gratis å fylle ut ESTA-skjemaet elektronisk, men det ser ut til å endre seg. Telegraph.co.uk skriver at Senatet har stemt for å innføre en avgift på minimum ti dollar for utfylling av skjemaet.

USA sier pengene de får inn på dette skal brukes til å styrke landets merkevare i utlandet, og bremse fallet i antall utenlandske besøkende, en trend USA har merket de siste årene. Turistorganisasjonen Visit USA tror ikke denne avgiften hjelper på å lokke flere til landet. EU har også sagt at de er kritiske til innføringen av en slik avgift.

Avgiften må godkjennes av Representantenes hus, men det vil den mest sannsynlig bli, og dermed vil det antagelig koste 10 dollar eller mer å reise til USA fra i sommer.

Strengere sikkerhetskontroll har fra før av gjort det mindre fristende å reise til USA, og mange mener altså at denne avgiften gjør det hele enda verre. Nå er ikke ti dollar så mye, og har du først fylt inn ESTA-skjemaet, gjelder det for to år, og du kan reise inn og ut av landet så mye du vil uten å måtte betale mer i avgift.

Et billig ferieland

Hvis vi ser forbi den litt vriene prosessen det er å komme seg inn i USA, er det ikke til å komme bort fra at dette er et flott land å reise på ferie til. Her venter alt fra byferie i New York til strandliv i Florida til eventyr langs Route 66, for å nevne noe. I tillegg er dollaren svært svak i forhold til den norske kronen. En dollar koster bare rundt 5,60 kroner, og den lave kursen ser ut til å holde seg fremover, da USA ikke er på beina igjen etter finanskrisen. Så kanskje du skal reise til USA i sommer, likevel?

Trenger du inspirasjon? Se her:
Cowboy for en uke
Hett i Miami
Eventyr langs Route 66
Innsidetips til New York