Snart får du bruke mobilen fra flyet

Flere flyselskaper vil åpne for bruk av mobil om bord i flyet fra sommeren av.


Ny teknologi som beskytter flyets tekniske utstyr mot forstyrrende signaler fra mobiltelefoner, medfører at flyreisende snart kan bruke mobilen om bord. I dag blir alle bedt om å stenge av mobiltelefonen under flygningen, men teknologisk utvikling åpner nå for at dette ikke trenger være tilfellet i fremtiden. Det nye ustyret leveres av det britiske selskapet AeroMobile, som har Telenor som en av sine partnere.

Aktuelle selskaper

Fra sommeren av vil Emirates tillate bruk av mobiltelefon på flere av sine flygninger til Europa, Australia og Asia, skriver Boarding.no. I en pressemelding skriver AeroMobile at selskapet vil starte med å installere systemet i sine Boeing 777-fly. I følge Times Online vil Ryanair tillate bruk av mobil om bord på sine ruter fra juli. British Airways og Virgin Atlantic er også nevnt av Boarding som selskaper som vurderer å installere systemet. Australske Qantas vurderer også å ta i bruk en avansert utgave av systemet, som også tillater bruk av verktøy som BlackBerrys, som kan benyttes til å sende epost.

Ryanair skal være ett av selskapene som fra sommeren vil tillate mobiltelefoni om bord. Foto: Patrick Nijhuis
Ryanair skal være ett av selskapene som fra sommeren vil tillate mobiltelefoni om bord. Foto: Patrick Nijhuis Vis mer


Ikke alle på en gang

Prisen blir ikke som om du ringer på bakken. Per minutt kan man regne med å betale drøye 20 kroner for samtaler og cirka seks kroner for tekstmeldinger. Det er imidlertid ikke slik at du risikerer å sitte i et fly der hver passasjer fører sine samtaler på en gang. I utgangspunktet har systemet en kapasitet på seks samtaler samtidig, men ubegrenset trafikk på SMS. Ved ytterligere forbedringer av kapasiteten, planlegger AeroMobile å legge inn sperrer som medfører at maksimalt 28 personer kan gjennomføre samtaler på samme tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen