Nikkel og bly har vært forbudt i smykker i mange år, men det finnes stadig vekk i noen billige smykker.  Foto: Colourbox.com
Nikkel og bly har vært forbudt i smykker i mange år, men det finnes stadig vekk i noen billige smykker. Foto: Colourbox.com Vis mer

Smykker du på deg allergi?

Unngå smykker med nikkel og bly.

Publisert
Sist oppdatert

Tiden er inne for utenlandsturer, festivalreiser og storbyvisitter. Skal du på noe av dette, kommer du definitivt til å møte på en og annen selger som har fine smykker å by på. Men vær oppmerksom på at billige smykker kan inneholde alt for mye nikkel eller bly.

Les også: Nikkel i øyekosmetikk

Kan gi allergi

I mange år har det vært forbudt med både nikkel og bly i smykker, og forhandlere og leverandører er pålagt å fjerne de forbudte produktene fra markedet. Likevel dukker det stadig opp nikkel i smykker.

Nikkel kan gi deg allergi. Nikkelallergi er plagsomt, og har man først utviklet denne typen allergi, varer den livet ut. Bly er skadelig for miljøet.

I fjor undersøkte danske Miljøstyrelsen Kemikalieinspektionen 75 smykker som ble solgt på festivaler og markeder. 28 av disse viste seg å være ulovlige å selge i Danmark, ifølge Forbrug.dk. Det samme mønsteret ser man her hjemme: En stikkprøve som Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) gjennomførte i tolv butikker noen år tilbake, avdekket fire smykker med for mye nikkel.

Vær oppmerksom

Nikkeltest for bruk på metaller:

Testen kan brukes for å få svar på spørsmål om blanke metaller inneholder nikkel.

På apoteket kjøpes flasker med følgende innehold:

1.Dimetylglyoxim 0,1 gSpir. denat. ad 10 ml 2.Sol. ammoniae 5 mol/l 10 ml (= 8,9 %). Du kan kjøpe vanlig salmiakk i butikken. Det er billigere.

Du må også ha q-tips tilgjengelig.

En q-tip dyppes i oppløsningen med Dimetylglyoxim, og deretter fukter du metallet du vil undersøke.

En ny q-tip fuktes med ammoniakk (8,9%) og gnis så godt mot samme område på gjenstanden. Blir bomullstuppen rosafarget inneholder metallet nikkel. Test gjerne først med et kronestykke.

(Testen kan ikke brukes på kosmetikk.)

Kilde: Hudlegekontoret.no


Du bør være oppmerksom ved kjøp av smykker på gaten, og passe på at de ikke frigir nikkel eller inneholder bly.

Mange smykker er laget av såkalt kirurgisk stål. De inneholder nikkel, men det frigis ikke av metallet, og derfor er det lovlig. Du kan ikke få allergi av det. Sølv inneholder verken nikkel eller bly.

Så hvordan kan du unngå å ende opp med smykker som inneholder nikkel og bly? Her er noen råd:

  • Still krav til forhandleren: Be om smykker uten nikkel og bly. - Bruk seriøse aktører, og spør i butikken. Vurder kvaliteten selv også, sier senioringeniør Inger Marie Haaland i KLIF, som selv fraråder kjøp av smykker fra gateselgere. Videre minner hun om at smykker lagd av plast, i tillegg til påmalte smykker og perler også kan inneholde farlige stoffer.
  • Gå for sølv. Velg smykker som er lagd av sølv eller kirurgisk stål. Spør selgeren.
  • Velg smykkene som er litt dyrere. Smykker av sølv og kirurgisk stål er som oftest litt dyrere enn smykker med nikkel og bly.
  • Kjøp en nikkeltest. Da kan du selv sjekke om smykkene dine inneholder uheldige stoffer. Slike tester selges på apotek (se faktaboks til høyre) Enkelte steder kan du også få smykkene dine sjekket for deg. I år kan du for eksempel få sjekket smykkene dine under Roskildefestivalen av Miljøstyrelsen Kemikalieinspektionen.
Les mer på ErDetFarlig (ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer