Det står ikke alder på boardingkortet. Visste du at det faktisk er mulig å handle alkohol og tobakk med ungens boardingkort? Det er ikke lov, men det er likevel mulig. Foto: Travel Retail Norway/Per Ervland
Det står ikke alder på boardingkortet. Visste du at det faktisk er mulig å handle alkohol og tobakk med ungens boardingkort? Det er ikke lov, men det er likevel mulig. Foto: Travel Retail Norway/Per ErvlandVis mer

Smutthull i taxfree-handelen?

Det står ikke alder på boardingkortet.

En tur innom taxfree-butikken er et must for mange reisende. For å kunne handle skattefritt, kreves det at du viser boardingkortet ditt til personen bak kassen, som et bevis på at du har vært utenlands.

Men på boardingkortet står det ingenting om hvor gammel du er, noe som betyr at det er teoretisk mulig å kjøpe røyk eller vin med eksempelvis ditt barns boardingkort.

En DinSide-kollega og samboeren hennes har nemlig opplevd dette to ganger. Første gangen handlet samboeren med sønnens boardingkort ved et uhell, mens hun hentet bagasjen.

Den andre gangen sjekket samboeren bevisst om det var mulig å handle med barnets boardingkort, og det gikk like fint denne gangen også. Ingen stilte spørsmål til om det var hans boardingkort.

Er taxfree-godteri billigere? Finn det ut her!

Mulig å handle på barnas boardingkort

Taxfree-handel

Har du noen gang fått kjøpt kvoten din med noen andres boardingkort? (Avsluttet)
Nei, har aldri prøvd(61%)
Ja, flere ganger, mens reisefølget henter bagasjen(30%)
Ja, jeg har også klart å handle med ungens boardingkort(8%)
Jeg har prøvd, men blitt stoppet(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Vi er ikke tollvesenet eller politi, og vi har heller ikke myndighet til å gjøre noe med det. Vi kan nekte å la folk handle på opplagte ting, men kopi og svindel ligger utenfor vårt system, sier Håkon Fjeld-Hansen, administrerende direktør for Travel Retail Norway, til DinSide, og legger til:

– Vi har et tett samarbeid med både toll og politimyndighet, i tillegg til et eget sikkerhetspersonell.

Rutinen til de ansatte i Travel Retail Norway er å sjekke at de reisende har boardingkort, at vedkommende er gammel nok til å kjøpe alkohol eller tobakk, og at kvoten stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så da er det altså mulig at noen kan først handle med sitt eget boardingkort, og deretter gå tilbake og handle med ungens boardingkort?

– Det kan nok skje uten at det oppdages, men du bryter reglene, påpeker Fjeld-Hansen, som mener at de reisende selv må stå ansvarlig for sine handlinger.

Her er nordmenns taxfree-favoritter Se hva vi kjøper mest av

Lov å handle for to, men...

Dersom to personer reiser sammen, og bare den ene handler i taxfree-butikken med to boardingkort, har ikke Travel Retail Norway lov til å la vedkommende handle for to kvoter.

– Vi har kjøreregler på det. Det skal ikke skje, sier Fjeld-Hansen.

Han forklarer at det er lov dersom eieren av det andre boardingkortet er myndig og står ved siden av personen som handler.

Travel Retail Norway skal på lik linje med vinmonopolet, matbutikker, kafeer og utesteder også be om legitimasjon dersom de er i tvil om personen er gammel nok.

Merk: Dersom du kjøper andres kvote, er under 18/20 år og får handlet alkohol i taxfree-butikken, eller kjøper kvote med en mindreårigs boardingkort, er det likevel ditt problem om du blir stoppet i tollen på vei ut av bagasjehallen.