Smarte tips til København-turen

Den danske kronen er sterk, men Købenferien trenger ikke bli så dyr.

Vinterhimmel over Amalienborg slott. Foto: Ireneusz Cyranek/Visit Copenhagen
Vinterhimmel over Amalienborg slott. Foto: Ireneusz Cyranek/Visit Copenhagen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tenkt deg til København nå før jul? København kan ikke lokke med snø, men med julemarked i Tivoli, brente kastanjer og tørkede epleskiver fra gatevogner og selvsagt det legendariske julebordet som er dekket i vinduet til Royal Copenhagen. Se hva som venter i et julepyntet København i denne artikkelen.

København trekker nordmenn i hopetall hele året, selv om den sterke danske kronen gjør at byen ikke er billig, selv for oss som kommer fra dyre Norge. Det finnes heldigvis en del smarte tips som gjør at storbyferien i Kongens by ikke nødvendigvis gjør så veldig store innhogg i budsjettet.

Her er tipsene:

Reise til København

Er du tidlig ute, burde det ikke være så vanskelig å finne flybilletter til en grei pris, i hvert fall hvis du reiser fra Gardermoen. Både SAS og Norwegian flyr til København. SAS flyr også fra Ålesund, Stavanger og Kristiansand. Widerøe flyr fra Torp, Trondheim og Bergen. Billettprisene varierer, men du kan få billetter ned i 300 kr hver vei.

Det samme gjelder om du vil ta fergen til København. DFDS seiler fra Oslo hver dag. Jo tidligere du bestiller, jo rimeligere er prisene. Tur som gir syv timer i København før du gjør vendreis, koster fra rundt 700 kroner per person.

Dersom du har tid og tålmodighet kan du også ta buss til København. Swebus Express, GoByBus og Eurolines kjører mellom Oslo og København. priser helt nede i rundt 250 kr hver vei, men merk at reisen tar 8 1/2 time.

Transport i byen

Det er vel mest sannsynlig at du ankommer med fly,og da er det deilig å vite at det ikke koster mer enn rundt 30 danske kroner å komme seg inn til sentrum med flytoiget, eller metroen, som siden mars 2009 har kjørt helt ut til Kastrup.

Skal du besøke en del av Københavns severdigheter og museer i løpet av oppholdet, kan det lønne seg å kjøpe et CPHCard. Med dette kan du ta kollektivtransport gratis, og du kommer gratis inn på over 60 attraksjoner og museer. Du kjøper kortet med varighet i 24 eller 72 timer. Pris for 24 timerskort (voksen/barn) : 225/115 dkk. Pris for 72 timers kort: 450/225 dkk. Les mer om CPHCard her.

Husk at dersom du har tenkt å holde deg mest i sentrum, så kommer du langt med å ta bena fatt. Mellom april og november kan du putte på en 20-kroning og låne en bysykkel. 20-kroningen får du igjen når du leverer sykkelen.

Få med deg Københavns nye og mest trendy bydel - Kødbyen.

Gratis severdigheter

Den lille havfrue er en av Københavns største attraksjoner, som Sinnataggen er det i Oslo. Hun er helt gratis å besøke, der hun sitter ved vannkanten ved Langelinie, der alle fergene og cruiseskipene legger til.

Vaktskiftet foran Amalienborg Slot er også gratis - og en populær turistattraksjon. Dette skjer hver dag klokken 12.

Nationalmuseet har gratis inngang, og det samme har Frilandsmuseet Lyngby (tilsvarer Folkemuseet i Oslo), Statens Museun for Kunst og Georg Jensen Museum, som ligger i samme bygning som Royal Copenhagen.

Andre gratis severdigheter er de mange flotte kirkene (Vår Frues Kirke, Vår Frelsers Kirke, Holmen Kirke, Marmorkirken osv.) Du kan også kikke innom Christiansborg, der det danske stortinget holder hus.

Det holder kanskje med vindusshopping hvis budsjettet er stramt? Foto: Stine Okkelmo
Det holder kanskje med vindusshopping hvis budsjettet er stramt? Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Shopping

Styr unna kjedebutikkene og merkene du får tak i i Norge. Mest sannsynlig er prisene de samme eller høyere i Danmark enn i Norge, på grunn av den sterke danske kronen. Sats heller på å kjøpe med deg ting du ikke får tak i i Norge.

Et annet godt tips er å sjekke ut fabrikkutsalgene som finnes. Ved fergekaien i Langelinie er det et stort fabrikkutsalg der du får merker som Noa Noa, Quiksilver, InWear, Soaked in Luxury osv. Se full oversikt over butikkene og merkene her: Langelinie Outlet. Dansk Factory Outlet har flere fabrikkutsalg, blant annet et i Ameber i København. Royal Copenhagen har sitt fabrikkutsalg i Søndre Fasanvej 9 i Fredriksberg.

IKKE på budsjett? Da må du lese tipsene i saken Livsnyterens København

Mat og drikke

En kjapp matbit? Hvis du liker pølser må du selvsagt teste en av Københavns røde pølser. Billig lunsj? Kjøp med deg noen smørrebrød fra en av smørrebrødspesialistene i byen, og finn deg en benk å slå deg ned på.

Hvis du heller vil sette deg ned på et spisested og innta maten, er Riz Raz et alternativ. Her koster buffeten 89 dkk (79 dkk til lunsj), og du kan meske deg med pizza, lasagne, bulgur, salater, pasta osv. Riz Raz har to restauranter - en i Kompagnistræde 20 og en i St. Kannikestræde 19.

I den trendy Kødbyen på Vesterbro ligger BioMio, Københavns største økologiske restaurant. Dette er et uformelt spisested med fokus på gode råvarer. Veldig populært, særlig på kveldene i helgene. Økologisk er ikke kjedelig, for her får du lammekjøttboller og couscous, tikka masala med kylling eller svinemørbrad.

Moderne og populært hos Dalle Valle, der en stor meny frister med burgere, nachos, salater og sandwicher. Priseksempel - du får en baconburger til 69 dkk.

Flere restauranttips? Sjekk ut fem billige og bra restauranter i Køben her.

Billig men ålreit overnatting til 600 dkk på Wakeup Copenhagen. Foto: Wakeup Copenhagen
Billig men ålreit overnatting til 600 dkk på Wakeup Copenhagen. Foto: Wakeup Copenhagen Vis mer


Billig overnatting

Stramt budsjett betyr ikke kjip overnatting. I København finnes et "femstjerners" hostell, Danhostel Copenhagen City, der dere kan sove for fra 520 dkk i dobbeltrom med eget bad, eller på flermannsrom for 130 dkk. Ikke like fancy, men rent og moderene, er Danhostel Copenhagen Downtown. Her koster dobbeltrom med bad fra 449 dkk, mens en seng på flermannsrom koster fra 75 dkk. Et tredje alternativ er det ganske nye hotellet Wakeup Copenhagen. Her får du dobbeltrom fra rundt 600 dkk. Alle disse overnattingsstedene ligger sentralt i København. Enda billigere overnatting får du lenger utenfor sentrum.

Vil du bo litt finere? Vi har anmeldt luksushotellet Nimb, DGI-byens Hotell, Hotel Fox og Hotel Admiral. Klikk deg inn og se hva vi mener om dem.

Mer tips og info om København hos Visit Copenhagen