Smarte tekstiler

Fra god, gammel ull til moderne tekno-tekstiler: Med riktig tøy blir fjellturen alt annet enn klam og ubehagelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fibrer og stoffer som cool-max, gore-tex, polypropylen og windstopper i klær for aktiv bruk, oversvømmer butikkenes stativer. Ganske forvirrende for en som ikke er bevandret i de tekniske betegnelsene, men likevel skal det være av stor nytte når du beveger deg utendørs.

Tekno-tekstiler

Doble sokker.
Doble sokker. Vis mer

Noe av det mest ubehagelige som rammer uvante turgåere i lite brukt utstyr, er gnagsår på hælen. Ingenting kan som de brennende, væskende blærene ødelegge en ellers perfekt skitur.

- Det aller viktigste for å unngå gnagsår, er å holde beina tørre. Tørr hud mot tørre sokker får sjelden gnagsår, sier Tor Fauske, leder for butikkjeden Løplabbet.

Et godt tips er dobbeltvevde sokker i CoolMax fra Wright Sock. Fibrene er av polyester og trekker ikke fuktighet. Den doble sokken tar også imot og reduserer noe av gnaget fra skoene.

Wright Sock, double layer, CoolMax

 • 100 kroner per par hos Løplabbet
 • Treningsjakke.
  Treningsjakke. Vis mer

  Resten av kroppen har også godt av minst mulig fuktighet nær huden. Fauske anbefaler jakke og bukse fra Sporthill for deg som går på ski. Jakken er laget av polypropylen som har den fordelen at det ikke trekker fuktighet inn i fibrene. (Et stoff de fleste kjenner fra det gode, gamle superundertøyet.) Tøyet er ikke regntett, men puster godt selv om det er relativt vindtett.

  - Jeg har brukt den på raske skiturer i marka i ned til 15 minusgrader, og har kun behøvd superundertøy under jakken for å holde varmen, skryter Fauske.

  Treningsdrakt fra Sporthill 3SP

 • Jakke 950 kroner, bukse og vest 850 kroner per stykk hos Løplabbet
 • Lett treningsdress.
  Lett treningsdress. Vis mer

  Vil du ha noe som tåler litt nedbør anbefaler Fauske en dress som er vannavstøtende, vindtett og lett. Dressen fra Gore av merket ConCurve koster noen kroner, men veier nesten ingenting. I ermene er det glidelås slik at de kan tas av, og det er reflekser i stoffet.

  ConCurve drakt

 • Jakke 1.500 kroner og bukse 950 kroner hos Løplabbet
 • Varme råd

  Angorahette for barn.
  Angorahette for barn. Vis mer
  Sovepose for beina.
  Sovepose for beina. Vis mer

  For den lune typen frister det kanskje mer med deilige angoraprodukter for store og små. Myke, varme og nesten kløfrie. Her finner du finnlandshetter, leddvarmere, skjorter, undertøy. Vi faller for nattsokkene som luner tærne i kalde hyttesenger. Andre nattsokker kan du få i sportsbutikken. Fra Ajungilak får du minisoveposer til frosne bein. De kan komme til nytte både ved utendørs overnatting, og i hyttesengen.

  Produkter fra Peters Angora

 • Nattsokker 240 kroner, finnlandshette for barn 100 kroner på salg hos Medicus-Plesner
 • Ajungilak varmesokker

 • Kompaktutgave til 179 kroner hos XXL
 • Het ull i skoene.
  Het ull i skoene. Vis mer
  Fargerike fleece.
  Fargerike fleece. Vis mer

  For ekstra varme på beina kan hete innleggsåler i skoene være et godt valg. Både skoforretninger og sportsbutikker fører flere typer. Ulltypen varmer godt, men tar også mye plass i skoen. Fleeceutgaven er mindre romfrekk og billigere.

  Norsk Ullsåle, belagt med naturgummi, for varme

 • 65 kroner hos Medicus-Plesner
 • Bama Fleecesåle, for varmen, støtdemping og for redusert lukt.

 • 55 kroner hos Medicus-Plesner
 • Tilbake til hovedartikkelen.