Smarte londontips

Tur til London? Her er tips for å gjøre turen vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenkt deg på storbyferie til London?

Sjekk ut våre STORBYGUIDER

London er et must for mange nordmenn. Ikke bare er flybillettene rimelige, London har shoppingen, restaurantene, musikalene, museene, barene og klubbene...

Vi sier ikke mer.

Men hvordan får du det beste ut av turen? Det gjelder å planlegge litt. Her får du tipsene til hvordan høstens londontur blir mest mulig vellykket:

Flybilletter

Planlegg londonturen nå. Her er tipsene. Foto: Britain on View
Planlegg londonturen nå. Her er tipsene. Foto: Britain on View Vis merLondon er en av destinasjonene der det virkelig er priskrig på flybilletter. Hit flyr både SAS, British Airways, Norwegian, Sterling og Ryanair fra østlandsområdet. Norwegian, flyr dessuten direkte fra hhv. Trondheim, Bergen og Kristiansand. SAS flyr direkte fra Bergen, Stavanger og Ålesund. Ryanair fly også til London fra Haugesund.

Husk også at det kan lønne seg å bestille billetter fra forskjellige flyselskap til og fra. Da er det større sjanse for at du får de hyggelige tidspunktene, og ikke må troppe opp på flyplassen klokken halv seks om morgenen.

I enkelte tilfeller er billettene billigere hvis du bestiller fra flyselskapenes engelske nettsider. Sjekk derfor også ut denne muligheten.

Til og fra flyplassen


Det er et pes å komme seg inn fra flyplassene og til London sentrum. Alle de tre store flyplassene utenfor London har egne flytog, men det finnes rimeligere alternativer til å komme seg til og fra flyplassen enn flytogene. Uansett, når du velger transportmiddel, bør du tenke på hvor du faktisk skal ende opp. Kanskje sparer du ikke noe tid på flytoget, fordi ruten fra togstasjonen til hotellet er kronglete og lang.

Heathrow: Heathrow Express tar deg inn til Paddington på bare 15 minutter. Billetten koster 14,50 pund, cirka 170 kroner. Undergrunnsbanen Piccadillyline går helt ut til Heathrow, og det koster bare fire pund, cirka 50 kroner. Turen tar ganske lang tid - regn med cirka 40 minutter før du er inne i London sentrum. Men hvis du skal bo langt unna Paddington, kan det hende det tidsmessig lønner seg å ta underbrunnen, likevel.

Gatwick: Gatwick Express bruker 30 minutter inn til London Victoria, og koster 14,90 pund, cirka 176 kroner. Lokaltoget inn til samme stasjon bruker 33 minutter, og koster 8,90 pund, cirka 105 kroner. Går det et lokaltog når du skal inn til byen, bør du altså velge det.

Fra både Heathrow og Gatwick går det busser, blant annet National Express. Tidsmessig lønner det seg sjelden, fordi trafikken er tett på innfartsårene til London. Men lander du grytidlig, eller sent på kvelden, kan det være et alternativ å ta buss.

Stansted: Stansted Express tar deg inn til London Liverpool Street på 45 minutter, og koster 14,50 pund, cirka 170 kroner. EasyBus kjører deg inn til Baker Street på 1 1/2 time, og billettene koster fra to pund, cirka 25 kroner, hvis du bestiller på nett på forhånd. Skal du bo øst i London, lønner det seg å ta Stansted Express tidsmessig. Må du videre vestover fra Liverpool Street, bør du vurdere bussen, for det er ikke sikkert du sparer noe tid på å ta toget.

Hotell

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Det er viktig for deg som skal til London en langhelg. Vi anbefaler at du bor på et hotell som ligger i sentrum. London er en stor by, og det tar tid å komme seg rundt. Da er det kjipt å bo på et hotell som ligger 45 minutters undergrunnstur utenfor sentrum.

Bestemmer du deg for å ta en londontur i siste liten, kan du gjøre hotellkupp gjennom nettsider som Lastminute eller Hotel Direct.

De rimeligere hotellene i London holder ofte ganske dårlig standard. Men å har det skjedd en ørliten revolusjon på dette området. Flere hotell har skjønt at billige, men stilige designhotell er tingen. Sjekk ut de nyeste hotellene i saken under:


Transport

Tuben er kjappeste fremkomstmiddel i London. Foto: Britain on View
Tuben er kjappeste fremkomstmiddel i London. Foto: Britain on View Vis mer


Den kjappeste måten å komme seg rundt i London på, er med undergrunnen. I hvert fall hvis du skal over lengre avstander, og det er mye trafikk. Noe det er stort sett hele dagen i London. Bussen er den hyggeligste måten å komme seg frem i London, fordi du får sett litt av byen (særlig hvis du setter deg i toppetasjen på dobbeltdeckerne), men det tar laaang tid i den tette trafikken. Den ekstravagante tar selbsagt en black cab, men også disse kan bli sittende fast i trafikken.

Skal du reise en del med buss og undergrunn, kan det lønne seg for deg å kjøpe et Oystercard. Dette er et elektronisk billettkort som du "fyller opp" med penger, og kan reise med til kreditten er oppbrukt. Det er mye billigere å bruke Oystercard enn å kjøpe vanlige billetter. Det finnes egne Oystercards for turister. Du får kjøpt dem hos Visit Britain, Kilroy og Ticket Service i Norge. Du kan også kjøpe One Day eller 3 Day Travelcard på tubestasjonene til hhv 5,10 pund (hvis det skal gjelde fra før 9.30 om morgenen, koster det 6,10 pund) og 16,40 pund.

Den verste rushtrafikken i London er mellom 8-10 og 5-7. Da er det trangt om plassen både på buss og undergrunn, og det er mye trafikk på veiene.

Shopping

Det er shoppingen mange kommer for. Foto: Britain on View
Det er shoppingen mange kommer for. Foto: Britain on View Vis mer


Det er for shoppingen mange reiser til nettopp London. Med en kurs som ligger på nesten 12 kroner for pundet, er det ikke lavere priser som frister. Det er utvalget av butikker som får det til å krible i magen til de handleglade.

Harrods og Harvey Nichols er verdt en tur bare for å se, men her er det dyrt å handle. Selfridges i Oxford Street har også mye dyrt, men i første etasje er alle high street-butikkene samlet. Kjekt, så slipper du å tråle rundt for å få med deg alle. Og så må vi jo nevne Topshop ved Oxford Circus. Verdens største klesbutikk.

 Foto: Britain on View
Foto: Britain on View Vis mer

Ellers har London mange fine markeder, bruktbutikker og designutsalg. Sjekk artiklene under for en oversikt.


Londons beste bruktbutikker
Londons beste markeder
Designkupp i London

Restauranter og puber

London mangler ikke restauranter, men ikke alle er like bra. Vårt generelle råd er å ligge unna restaurantkjeder som Planet Hollywood, Hard Rock Café, Pizza Express, og (gud forby) Angus Steakhouse. Dette er kommerse restauranter med dyre priser i forhold til kvaliteten på maten.

Er du først i London, bør du utnytte muligheten til å smake på mat fra helt andre verdenshjørner - indisk, japansk, peruviansk, marokkansk, russisk... Flere nettsider tilbyr online booking av mange forskjellige restauranter, og her kan du også finne tilbud der du får spist til halv pris, eller to for prisen av en osv.

Sjekk ut disse: Londoneating, lastminute.com, All in London eller ToptableKultur og underholdning

Vakker skulptur på Tate Modern. Foto: Britain on View
Vakker skulptur på Tate Modern. Foto: Britain on View Vis mer


De største museene i London er helt gratis, så her er det ingen gode unnskyldninger for å i hvert fall få med seg ett av dem. Er du glad i natur og dyr, er Natural History Museum et naturlig (!) valg. Liker du moderne kunst, må det bli Tate Modern. Er du mer tradisjonell, er Tate Britain ditt valg. Liker du spennende historie, må du ikke gå glipp av British Museum.

Det finnes langt flere museer i London enn disse. Sjekk oversikten over de mest kjente her.

London er den store europeiske musikalhovedstaden. Her kan du velge og vrake i kjente musikaler som Lion King, Les Miserables, Chicago, Fiddler on a Roof osv. Billetter kan du kjøpe på nettet i god tid i forveien, eller i siste liten. Sjekk for eksempel What's on Stage. Du får også kjøpt billetter fra et av billettkontorene rundt Leicester Square, eller på selve teatrene. Billettene koster som regel fra 20 til 60 pund (cirka 240 til 720 kroner).

En oversikt over hvilke musikaler som går hvor finner du her.

De to overnevnte nettsidene har også informasjon om andre type forestillinger, som teateroppsetninger, konserter og stand-up kvelder.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!