Koblet til seterekken ser man knapt forskjell på spesialsetet og andre seter. Foto: Priestmangoode
Koblet til seterekken ser man knapt forskjell på spesialsetet og andre seter. Foto: PriestmangoodeVis mer

Smart flysete kan gjør reisen bedre

For både passasjerer og flyansatte.

Det er Paralympics i London nå, noe som har fått gode designhoder til å tenke nytt. For hvordan har alle disse idrettsutøverne reist til den britiske hovedstaden?

Fly er strengt tatt ikke laget for funksjonshemmede, det er trangt både i gangarealer, seter og på toaletter, og ofte må man forsere trapper for adgang til flykabinen. Bevegelseshemmede som trenger hjelp på reisen, må si fra til flyselskapet ved bestilling, og opplever ofte både å måtte bæres, ventetid og andre mindre behagelige situasjoner underveis.

Hvor vil vi helst sitte? Dette er de mest populære flysetene

Nye seter kan hjelpe

Designfirmaet Priestmangoode har laget flyinteriør i mer enn 15 år. Og i forbindelse med Paralympics fikk de altså noen gode ideer.

– Det finnes adgangskrav i luftfarten, men de er bare helt grunnleggende. Passasjerer med spesielle behov opplever derfor betydelige vanskeligheter når de skal reise med fly, sier Paul Priestman som er direktør og grunnlegger av Priestmangoode i en artikkel om setet på firmaets nettsider.

Resultatet ble et nytt setekonsept, som selvsagt ikke er garantert å se dagens lys, men som kanskje kan vekke aktørene i bransjen.

Romsligere flyreise? Lurt knep som kan gi deg mer boltreplass

Air Access

Setekonseptet har fått navnet Air Access. Et av de viktigste elementene er at det fungerer som et helt vanlig sete når det står på plassen. Det er altså ikke et spesialsete KUN for passasjerer med bevegelseshemninger, men et sete med ekstrafunksjoner der det måtte være nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koblet til seterekken ser man knapt forskjell på spesialsetet og andre seter. Foto: Priestmangoode
Setet trekkes sidelengs ut fra rekken, og fungerer nå som rullestol inne i flyet. Så slipper man for eksempel å be om hjelp for å komme på toalettet og lignende. Foto: Priestmangoode
Fotstøtten vippes ut ved behov. Foto: Priestmangoode


Setet står koblet til en normal seterekke, men kan også fristilles fra seterekken det hører til, og trilles ut i midtgangen sideveis. Da følger bare deler av setet med. Et ryggelement, og en tilkoblingsdel står igjen, fortsatt fast i de andre setene på rekken.

Det løskoblede setet er tilpasset bredden på midtgangen og er utstyrt med små hjul, slik at bevegelseshemmede passasjerer kan benytte dette for å komme seg til og fra flydøren, og til for eksempel oppsøke toalettet om bord.

Setet er også utstyrt med fotstøtte for bevegelseshemmede som trenger det.

Se også flysetet som nesten gjør deg vektløs