Smale reisemål øker

Velger Iran, Irak og Haiti foran charterturer.

- Folk drar ikke hit for å bli brun og drikke billig rødvin, men for å oppleve kultur, natur, og ønsker å oppleve noe som de synes er interessant, sier reisebransjeredaktøren Rolf Forsdahl. Dette bildet er fra Tehran i Iran. Foto: Wikimedia Commons
- Folk drar ikke hit for å bli brun og drikke billig rødvin, men for å oppleve kultur, natur, og ønsker å oppleve noe som de synes er interessant, sier reisebransjeredaktøren Rolf Forsdahl. Dette bildet er fra Tehran i Iran. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spania, USA , Italia og Frankrike er de mest populære reisemålene blant nordmenn.
Det viser en ferieundersøkelse reisebyråkonsernet Berg-Hansen har gjennomført.

Men selv om det er populært, finnes det også dem som foretrekker andre ting. Den norske reiselivsbransjen har faktisk sett en liten økning på reiser til steder som Irak, Iran og Haiti, samt turer til afrikanske stater og latinamerikanske-land.

Hvorfor? Fordi alle typer eksponeringer er med på å skape en form for turisme, selv om det er naturkatastrofer eller krig som er i fokus.

Hit dro nesten 50 millioner i fjor

Vil oppleve noe lærerikt

– Folk drar ikke hit for å bli brun og drikke billig rødvin, men for å oppleve kultur, natur, og ønsker å oppleve noe som de synes er interessant. De har blitt flinkere til å lese seg opp, sier Rolf Forsdahl, reisebransjedirektør for HSH, til DinSide.

Rolf Forsdahl, reisebransjedirektør for HSH. Foto: Silje Ulveseth
Rolf Forsdahl, reisebransjedirektør for HSH. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

I tre generasjoner har lykken vært å reise til Middelhavet i ferien, mens lykken for disse personene er å oppleve noe som de kan lære av. Ifølge Forsdahl er det ikke mange som gjør dette, men de ser likevel at pilen peker stadig oppover.

De reisende kan deles inn i tre ulike grupper:

  • De som vil ha fysiske opplevelser, som klatring, golf og utøve hobbyer
  • De som vil ha "det gode liv", som mat, vin og pen natur
  • De som er opptatt av historie, geologi og kultur, som bruker gjerne mye tid og penger på å reise
Det er altså sistnevnte kategori som foretrekker slike smale turer.

Her er verdens verste flyselskaper

Drar på katastrofereiser

Selv om de smale reisemålene ikke finnes i turkataloger, er det faktisk lettere enn hva folk skulle tro å komme seg til land som Irak, Iran og Haiti, skal vi tro Forsdahl.

Han råder folk til å gjøre god research før de reiser, slik at de gjør seg kjent med landets lover og regler.

– Det er klart at krig og naturkatastrofer er med på å skape oppmerksomhet, noe som gjør landene litt mer synlig. Men det er også noen få som føler en trang for å se tragedier med egne øyne, og det finnes faktisk aktører som tilbyr slike katastrofereiser, forteller Forsdahl.