Smak av Oslo

I Oslo kommer man mange steder fra, skriver forfatteren Pernille Rygg i en aviskommentar. Det at man kommer mange steder fra, merker man når man skal spise. Folk fra alle steder i verden har tatt med seg litt hjemmefra og serverer det på sin egen måte.


1. Billig gourmetmat

Restaurant Eik, ligger i samme hus som musikerbaren Savoy i Universitetsgaten, er blitt belønnet med Guide Michelins Bib Gourmand, en utmerkelse som gis restauranter som serverer god mat for en billig penge.

Navn: Restaurant Eik
Adresse: Universitetsgata 11
Tlf. 22 36 07 10
Les mer: Inn og ut fra Guide Michelin
Nett: Restaurant Eik
Transport: Alle t-banelinjer til Nasjonalteatret.

Benedicte Lillås og Anne Aarrestad serverer Middelhavs-spesialiteter på Hotel Havana på Løkka.

Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


2. Jan Vardøens Oslo

Forfatter, musiker og restauranteier Jan Vardøens Oslo strekker seg opp langs Thorvald Meyers gate fra Olaf Ryes plass til Birkelunden på Grünerløkka.

Full familielykke får du på Vardøens pizza-etablissement Villa Paradiso på Libero-løkka (Grünerløkka). Utenfor står siste mote i barnevogner parkert, innenfor serveres sunn pizza med pinjekjerner, friske urter og parmaskinke. Øl og barnechampis følger med.

Navn: Villa Paradiso
Adresse: Olaf Ryes plass 8
Tlf. 2235 4060
Les mer: Barnefamiliens drømmerestauranter

På Hotel Havana finnes alle de gode ting i livet: manchego-ost, parmaskinke, pateer, kaker, sigarer ... Det koster skjorta, men smaker som himmelen. Take-away og catering tilbys.

Navn: Hotel Havana
Adresse: Thorvald Meyers gate 36
Tlf. 23 23 03 23
Ekstern lenke: Hotel Havana

Bar Boca er en av de tidligste Vardøen-prosjektene. Her vet man hvordan man blander en drink. Vardøen har tross alt skrevet bok om drinker.

Navn: Bar Boca
Adresse: Thorvald Meyers gate 30
Tlf. 22 04 13 77
Transport: Trikk 11 og 12 i retning henholdsvis Disen og Kjelsås, buss 30 i retning Nydalen. Gå av ved Olaf Ryes plass eller Birkelunden.

3. Orientalsk for fattigfolk

Innvandrerne sørger for deilig mat til lavpris. På Saigon's Lille Kafe i Møllergata får du rause porsjoner biffsuppe, nudler, ris- og kjøttretter, alt servert med store buketter koriander og anis. Etterpå tar du bestillingsnotaen og leverer den i kassa ved døra.

Dette vesle stedet blir anbefalt av New York Times feterte reiselivsjournalist Bruce Bawer. Ulempen med stedet er at kvaliteten varierer fra dag til dag og at lokalet ser urtrist ut. Men fullt av folk er det lell.

Navn: Saigon's Lille Kafe
Adresse: Møllergata 32
Tlf. 22 11 48 13
Transport: Trikk eller buss til Storgata

4. Pascal

pascal Dupuy har verdens beste kaker - i Oslo. Foto: relais desserts international Vis mer


Mangue-coco, truffe Armagnac, macaroner. Franskmannen Pascal Dupuy åpner i 1995 sitt første - og helt sikkert Oslos beste konditori - i Tollbugata. Det var nesten så man ikke ville dele adressen med noen, bare for å få ha kakene aldeles i fred. Her smilte kakene fulle av bringebær og sjokolade, nesten som om man var i Paris. Tre år senere smeller Pascal til med et lyst konditori rett ved slottet hvor man også kunne spise lunsj. Senere har det kommet to steder til i Pascal-kjeden, og de som de to første fortryller med konfekt, frukt, karamell og kaker. Kalorier har de nok aldri hørt om ... Siste skudd på pascalhimmelen er kaféen i det nyåpnede Nobels Fredssenter, mellom Aker Brygge og Rådhuset.

Navn: Pascal,
Adresser: Drammensvn 10 (Tlf: 22 55 00 20), Tollbugt 11 (Tlf: 22 42 11 19), Mathuset Jacob's, Ekebergveien 145 (tlf: 22 28 58 58), Ullevålsveien 47 (Tlf: 22 60 11 61)
Ekstern lenke: Pascal

5. Champagneria

Champagne holder en slank og kan brukes både innvortes og utvortes, hevder champagneprodusentene. Endelig har Oslo fått sitt eget champagneria, hvor en kan kjøpe fransk champagne og spansk cava både på glass og flaske. Prisene starter på vidunderlige 28 kroner. En kan også tylle i seg gazpachoshots, chorizo og annet spansk småsnadder.

Navn: Champagneria
Adresse: Frognerveien 2
Tlf. 21 94 88 02

Fem ting å gjøre i Oslo i sommer
Shop till you drop
Byvandring
Barnslig gøy
Beste utepils
Tilbake til innledningen