BARN: Barn er mye mer sårbare ovenfor sol og varme.<br />
- Reiser en for sin egen skyld eller reiser en for barnas skyld, spør avdelingshelsesøster ved bydel Søndre Norstrand, Anne Grete Gundersen.
BARN: Barn er mye mer sårbare ovenfor sol og varme.
- Reiser en for sin egen skyld eller reiser en for barnas skyld, spør avdelingshelsesøster ved bydel Søndre Norstrand, Anne Grete Gundersen.Vis mer

Småbarnsforeldre - utsett utenlandsreisen

Helsepersonell mener småbarnsforeldre bør velge nære reisemål fremfor de eksotiske destinasjonene.

- Dra heller til Hvaler eller Legoland fremfor til eksotiske reisemål når barnet er lite. Først når barnet er 4- 5 år, er det helt trygt å reise lengre unna.

Dette sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

- Imidlertid er det helt greit å ta med seg de minste hvis en skal ut i embeds medfør og være borte over en lengre periode. Da kan en innrette seg og leve tilnærmet normalt. Verre er det å ta med seg de små barn på korte ferieturer.

Barnets beste?

- Drar en til Egypt med en toåring, er sjansen for å få diaré 30-40 prosent. Det er langt verre at et lite barn får diaré enn det er for et større. En fire måneder gammel baby er ustabil, og det er vanskelig å gi et dehydrert spedbarn intravenøs væske. Derfor bør du se an destinasjonen før du reiser, sier Hasle.

Ifølge Gunnar Hasle, er det risikabelt å reise med småbarn til Mellom-Amerika, Tyrkia og hele Afrika med unntak av Sør-Afrika. I Asia er Malaysia og Thailand blant de tryggere landene, mens i India er variasjonene innen helsestellet store. Han sier også at før en legger ut på langtur, bør en forsikre seg om at stedet en kommer til har tilfredstillende kvalitet på sykehusene. Det bør heller ikke være vanskelig å komme seg hjem fra reisemålet dersom det skulle være nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut fra disse betingelsene mener Gunnar Hasle at Europa er velegnet for reiselystne småbarnsforeldre.

- Folk bør ikke reise langt før de er sikre på at barna kan tåle påkjenninger og for eksempel ikke putter ting i munnen. Tenk også på hvor stor glede barnet faktisk har av å reise langt, oppfordrer Hasle.

- Men det later til at folk ikke lenger synes Europa er bra nok reisemål, legger han til.

Solkrem og amming

Også helsestasjonen fraråder å ta med barn under ett år utenlands.

- Bakteriefloraen er annerledes, og jo lengre en reiser, dess større er faren for infeksjoner. Barn under ett år er ikke fullvaksinert, og sykdommer som er utryddet her finnes i andre land. Små barn er også mer sårbare ovenfor sol, varme, dehydrering og diaré, sier Anne Grete Gundersen, avdelingshelsesøster i Søndre Nordstrand bydel.

Både Hasle og Gundersen ser også på selve flyturen som kritisk for barnet. Støy, tidsforskjeller og trykk er ubehagelig for de minste.

Helsesøster Gundersen anbefaler at familier som vil reise langt, tar med seg eget utstyr som solkremer, rehydreringssalt, såkalt GEM, og melke- og grøtpulver. Lege Gunnar Hasle oppfordrer også småbarnsmødre å amme småbarn som skal reise langt.

- Barnet er bedre beskyttet og det er det beste middelet mot dehydrering.

Ikke redd

Familien Martin, som har reist jorda rundt med tre små barn, deler ikke ikke det norske helsepersonellets uro.

- Barna har det best der foreldrene trives, sier den reisevante familiefaren, Dave Martin. I denne artikkelen forteller han om trebarnsfamiliens reiseopplevelser.

I denne artikkelen finner du nyttige tips om det å ha med seg barn på tur. Reisevaksine? Sjekk ut vår reisevaksinasjonstest før du vaksinerer deg.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.