Slutt på røyking på utesteder

Tyskland har vært langt unna frontlinjen av offentlig røykemotstand, men nå innfører Bayern landets strengeste røykelov.

<strong>SNART SLUTT</strong> for kombinasjonen øl og røyk i Oktoberfestens telthaller. Foto: Colourbox.com
SNART SLUTT for kombinasjonen øl og røyk i Oktoberfestens telthaller. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bayern i Tyskland har avholdt folkeavstemning om røyking, og det falt ikke heldig ut for røykerne. Med hele 61 prosents stemmeovervekt er det flertall for å innføre en ny og streng røykelov i denne delen av Tyskland.

Røykeforbud på utesteder

Loven innføres allerede fra 1. august i år, og blir den strengeste i landet. Den innebærer blant annet et generelt røykeforbud på utesteder som barer, restauranter, diskoteker og kafeer. Men også et røykeforbud i utendørsanlegg og telt som de som benyttes under Oktoberfesten.

Arrangørene av Münchens store turisttrekkplaster, har vært motstandere av loven. De har argumentert med at teltene er så store, at røyken ikke blir plagsom. Dessuten er de bekymret for konfliktpotensialet og kontrollmulighetene på grunn av det ekstremt store antallet festdeltakere.

Tilhengerne av endringene har anført at utenlandske turister gjerne er vant til streng røykelov hjemmefra, og at festivalen allerede har godt sikkerhetsopplegg for å takle de er uheldige virkningene av rikelig alkoholkonsum. I en avstemning på festivlens engelske nettsider, er et lite flertall for at festivalen skal bli røykfri.

Les også: Nå kommer røyk ... uten røyk

Siste sjanse i år

Vil du nyte din oktoberfest-øl sammen med en sigarett, blir altså årets d'Wiesn, Oktoberfest, siste sjanse slik det ser ut nå. Festivalen arrangeres i slutten av september, altså etter innføring av nye regler. Men de får ifølge en melding på sine tyskspråklige nettsider amnesti på grunn av at de ikke rekker å tilpasse infrastrukturen til de nye røykereglene.

Festivalområdet har likevel enkelte telt som allerede er tilpasset innendørs røykeforbud.

Årets Oktoberfest går av stabelen mellom 18. september og 4. oktober. Mer informasjon finner du her.

Mer fra Tyskland

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!