Helt nytt i Spata utenfor Athen.
Helt nytt i Spata utenfor Athen.Vis mer

Slutt på flykaos

Ny hovedflyplass åpnes utenfor Athen i dag.

De fleste som har reist til Hellas med fly via landets hovedstad, har nok merket seg den særs nedslitte hovedflyplassen Hellenicon. Den slipper du imidlertid å slite mer med. Athens flunkende nye hovedflyplass tar fra i dag over trafikken, og den gamle legges ned.

Forsinket åpning

Nesten en måned forsinket, åpner den nye flyplassen for trafikk. Opprinnelig åpningsdato var satt til 1. mars, men massiv kritikk fra blant andre IATA, fikk de greske myndighetene til å bevilge flyplassen fire ekstra uker for å komme i stand. Både ankomstveienes kapasitet, sikkerheten ved flyplassen og hvorvidt flyfasilitetene rakk å bli klare, var grunner som fikk IATA til å reagere.

- Det er langt viktigere å ha testet ut en komplisert flyplass før flyselskaper og passasjerer tar den i bruk, enn det er å holde på urealistiske åpningsdatoer, sa IATAs generaldirektør, Pierre J. Jeanniot i en pressemelding i februar etter at de greske myndighetene vedtok å utsette åpningen.

De første flyene lander på den nye flyplassen i 15-tiden den 29. mars. Siste avgang fra den velbrukte Hellenikon, lettet i åttetiden den 28. mars.

I forkant av OL

Stille før stormen i avgangshallen. Vis mer

Athen er vertsby for OL i 2004, og det er en av grunnene til at bygging av ny hovedflyplass er viktig for landet. Den nye flyplassen ligger i Spata, tre mil øst for Athen, og skal i utgangspunktet ha kapasitet til å befordre 16 millioner passasjerer i året. Den har imidlertid potensiale for å ta seg av hele 50 millioner passasjerer. Med så mange passasjerer vil flyplassen bli en av verdens ti største. Se hvor verdens største flyplasser ligger.

  • Mer om Hellas finner du her.
  • Mer om fly og transport kan du lese på denne siden.
  • Billig ferie i siste liten?

    Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

    Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.