Sludder om Norge

Mye rart kan sikkert med sannhet sies om Norge og nordmenn. Men det er jammen mye rart som - for å si det med Peer Gynt - er dikt og forbannet løgn, også.

Er du født med tursko på beina og går fjelltur hver søndag?
Er du født med tursko på beina og går fjelltur hver søndag? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nordmenn og norske tradisjoner kan sikkert virke merkelige nok – om vi ikke skal tillegges usannheter i tillegg. Vi får bare håpe at ikke alle tror på alt de leser – og sier som den danske forfatteren og skuespillerinnen Johanne Luise Heiberg:

”Maa jeg saa faa bede om en anden Løgn, for denne her duede ikke.”

Vi har studert reisehåndbøker, reiseguider og artikler om Norge, og det er dessverre lett å finne feilopplysninger. Lærdommen er at du bør ta informasjonen selv i anerkjente magasiner og bokserier med en liten klype salt. Gjelder det informasjon om Norge, gjelder det mest sannsynlig informasjon om andre land også.

Om nordmenn

Det kan være ganske fornøyelig å høre hvordan utlendinger ser på oss nordboere. Chicago Tribune behandler dette temaet ganske inngående. Noe av det er sikkert sant, men noe er vel strengt tatt oppspinn.

Hvordan er egentlig nordmenn?
Selvsikre. Sannsynligvis fordi de går på fjelltur hver eneste søndag hele livet. (…) De fleste er høye. Forklaringen på det må være Viking-genene.

Hentet fra Chicago Tribune, ”Norway’s Fiords: Q&A” av Toni Stroud.

Norsk tæl

Videre i samme artikkel i Chicago Tribune omtaler Stroud den norske utholdenheten – som etter det vi forstår må være mektig imponerende.

Ikke stol på nordmenns estimat om hvor lang tid det vil ta å gå til et sted, eller nordmenns vurderinger av en turløypes hardhet. Nordmennene er ikke uærlige; det er bare det at de bor i et land som hovedsakelig består av fjell, hvor alle innbyggerne er født i tursko og vokser opp fastspent til en ryggsekk.(…)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et syngende folk?

Vi lar oss gjerne sjarmere av Fred Plotkins fremstilling av nordmenn – og innrømmer gjerne at det hadde vært hyggelig dersom det var slik. Hadde det ikke vært for at artikkelen er skrevet i 1997, ville vi mistenkt han for å ha hentet inspirasjon til sine illusjoner fra filmen ”Heftig og begeistret”. I artikkelen ”In love with Norway” fra Opera News skriver han:

Nordmenn synger overalt i Norge. Jeg hørte fiskere og sjømenn synge oppsanger (kort sang, red. anm.) på islandsk, gammelnorsk og engelsk. Alle sosiale sammenkomster jeg deltok i, endte i sang.

Det er kanskje å ta litt vel hardt i å påstå at alle synger, overalt i Norge. Når var siste gang jeg hørte noen synge i Oslo? Hmm …

I samme artikkel har Plotkin for øvrig noen ganske underholdende tanker rundt kongehuset. Han sier at nordmenn ser på kongefamilien som representanter for det beste ved Norge, som en legemliggjøring av norsk karakter og verdier.

Vi skal selvsagt ikke påstå at Plotkin lyver – for det var kanskje sant for fire år siden. I dag virker det imidlertid noe komisk, sett i lys av all halloien rundt kongefamilien i det siste.

  • Her kan du lese mer om norsk tradisjonskost som ganske sikkert ikke er slik du kjenner den.
  • Her kan du lese om norsk geografi og andre turtips – som du sikkert ikke ville støttet.
  • Se andre morsomme observasjoner i artikkelen Utlendingers syn på Norge.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.