Slott, snaps og spøkelser

Øyvind Risvik er ute med sin andre guidebok til danske opplevelser utenfor legovei. Her står dansk mat, snaps, spøkelser, kultur og kirker i fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Boken er utgitt på Genesis forlag.
Boken er utgitt på Genesis forlag. Vis mer
Boken er inndelt i 12 kapittel, etter de ulike slott, hoteller, herregårder og kroer som er omtalt.
Boken er inndelt i 12 kapittel, etter de ulike slott, hoteller, herregårder og kroer som er omtalt. Vis mer

I fjor vår kom Risvik med den første boken om danske opplevelser utenfor de verste turisttråkkene, Dejlige Danmark – opplevelser fra kro til kro. Denne boken omhandler glade steder for påfyll for vom og sjel på Nord-Sjælland.

- Mattradisjonene er noe av det viktigste i boken. Jeg har plukket ut det jeg opplever som særdeles gode matsteder, fra Bjørn Wiinblads sted i København, til Havgården, Dragsholm Slott og Babettes Gjestebud, sa Risvik til DinSide Reise da vi snakket med ham i forbindelse med den første Danmarks-boken i fjor.

 • Her kan du lese om den første Dejlige Danmarks-boken: Opplevelser fra kro til kro, og se hva Risvik sier om opptakten til boken – og ikke minst hva han sier om spøkelsene.
 • Personlige beretninger

  I den nye boken konsentrerer Risvik seg om Nord-Jylland. Han tar oss med til slott og herregårder, hellige kilder og kirker, snapseruter og spøkelseshistorier.
  Gjennom boken får vi også være med på Risviks mer personlige danmarksøyeblikk; for eksempel får vi være med på forfatterens årlige maidukkert i Skagen – som er ganske så festlig lesning. Forfatteren beretter også meget underholdende om et møte med en naken nordmann kun iført et knyttet hodetørkle, på en dansk strand …
  Nordmenn kan være ganske så merkelige, når de er langt hjemmefra …

  Kjente, ukjente, og ulykkelige døde

  Risvik viser oss sitt Danmark gjennom fortellinger om egne opplevelser, men han beretter også om hvilket forhold gamle og kjente kunstnere hadde til steder han omtaler; for eksempel eventyrdikteren H.C. Andersen og maleren Christian Krogh.
  Boken er også fylt med historier om for oss ukjente eller mindre kjente personer, men som er forbundet med omtalte steder med spennende historier. Og ikke minst forteller Risvik om spøkelsene og gjenferdene som går igjen på mange av slottene og herregårdene han besøker.
  For eksempel historien om Marianne på Gl. Vraa Slot som lenket sin mann fast i fangekjelleren og lot ham sitte der, til mannen ble sinnssyk og døde etter to år. Marianne overtok slottet, men etter sin død kunne hun ikke finne fred. Historien vil ha det til at hun nå går igjen som gjenferd i huset …

  Mye fristende mat, med oppskrifter.
  Mye fristende mat, med oppskrifter. Vis mer

  Matinnhold

  Som i den første boken, har maten en fremtredende plass også i denne boken. Ja, hele innholdsfortegnelsen er faktisk en fortegnelse over matrettene som er omtalt i boken. Her er delikate bilder og oppskrifter på alt fra ålsuppe til lun leverpostei a la Aalæk og fiskesuppe Skagen.

  Annerledes

  Boken guider oss til besøksverdige kroer, slott og herregårder, hvor det er godt både å sove og spise. Utover det, er dette en litt annerledes guidebok, idet forfatteren legger stor vekt på å berette om personer og historier som enten har satt sitt preg på stedet, eller som har blitt preget av stedet.
  Foruten personer og menyer, er også kirker og hellige kilder tillagt en god del vekt. Selv om forfatteren styrer unna de største turistattraksjonene, gir den likevel informasjon om hvor du finner attraksjoner i området, samt kontaktinformasjon til turistkontorer. Forfatteren gir også adresser til andre spisesteder og overnattingssteder i området, samt prisformasjon på mat og overnatting på de beskrevne stedene.
  Stort sett en interessant bok med interessante historier – og fristende bilder. Jeg vet i alle fall noen steder jeg skal stoppe og stagge sulten, under mitt neste danmarksbesøk.

  Om forfatteren:

  Født: 1950
  Debut: Livstegn, lyrikksamling 1978
  Forfatterskapet: Har skrevet lyrikk, og bøker om matretter, reiser og gospelkor. Kongelige retter 1996, Oslo Gospel Choir 1998, Friminutt 1997.

  Bokfakta:

  Forlag: Genesis
  Utgitt: vår 2002
  Pris: 298 kroner
  149 sider

  Mer om reiselitteratur på DinSide:

 • Spis her - guider deg til 330 besøksverdige restauranter, fra Svalbard til Sørlandet.

 • Kystriksveien – Rv17 - 670 kilometer vei, seks fergeoverfarter og eventyrlig natur. Riksvei 17 har fått egen reiseguide.

 • Sommerens feteste reisekompis - DinSide Reiser kårer årets beste reisehåndbøker til storbyene.

 • Livsnyterens København-guide - viser vei til lun leverpostei, bayer og snaps.

 • En reise i Norge - herlige matretter, himmelsenger og fantastiske omgivelser.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!