Flyselskapet SAS har eksistert siden 1946. Her ser du en flybillett fra 1956 fra Oslo til København.  Foto: SAS
Flyselskapet SAS har eksistert siden 1946. Her ser du en flybillett fra 1956 fra Oslo til København. Foto: SASVis mer

Slik var flybilletten for 55 år siden

Se Scandinavian Airlines Systems flybillett fra 1956.

Utsagn som «alt var bedre før» stemmer nok ikke helt, i hvert fall ikke når det gjelder flybransjen.

Øverst ser du nemlig bilde av en flybillett fra 1956, som tilhører en kollega av Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

>>>Disse flyselskapene mangler rad 13

Svinedyrt å fly

Og det er ikke bare utseendet på billetten som har forandret seg siden den tid. Billetten er nemlig ikke så billig som den ser ut til, selv om tur/retur-billetten kostet 241 kroner.

– 241 norske kroner i 1956, tilsvarer i dag 3.000 norske kroner. Det var på en tid hvor luftfartsavgiftene til flyplass og security var minimale, samt at moms ikke eksisterte på flybilletter, sier Johansen til DinSide.


Etter det informasjonssjefen erfarer, har maksgrensen på bagasje alltid vært 20 kilo, men på den tiden var det ikke noen maksgrense på antall kolli.

– Man praktiserte å ta betalt for overvekt, hvilket kunne være ganske kostbart om overvekten var betydelig, forklarer Johansen.

Overvekten ble beregnet ut fra en kilopris per kilometer fløyet distanse, noe som innebærer at det ble dyrere jo lengre flyturen var. Dermed kunne overvekten på bagasjen raskt overstige prisen på flybilletten.

Les også: Dette kostet NY-billetten i 1963

Veide passasjerene

Men det var ikke bare bagasjen som måtte veies ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyenes egenskaper var ikke så gode som i dag, hvilket gjorde at ved vekt- og balanseberegningen før avgang kunne det hende at hver passasjer også måtte veies, for å se om flyets totalvekt, inkludert drivstoff, frakt, bagasje og passasjerer, ikke oversteg begrensningen for tillatt avgangs- og landingsvekt på flyet. Her var også rullebanenes lengde også med i regnestykket, forteller informasjonssjefen.

Det er heldigvis ikke mange som opplever å bli veid før avgang på vanlige rutefly i dag, men slike beregninger foregår fremdeles, skal vi tro Johansen.

– Hvis flyet i slike tilfeller ligger an til å bli overlastet, må man ta av bagasje, frakt, post, drivstoff og passasjerer. Hva som prioriteres, og hva som må tas av, er det interne bestemmelser på, men ulike hensyn er med i vurderingen i hvert enkelt tilfelle, sier Johansen.