ADVARER: Denne appen kan si fra når du bør være obs på naturkatastrofer der du befinner deg.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ADVARER: Denne appen kan si fra når du bør være obs på naturkatastrofer der du befinner deg. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik unngår du katastrofen

Apps kan hjelpe deg når naturen viser seg fra sin verste side.

Jordskjelvet i Japan sender bokstavelig talt sjokkbølger over hele verden.

Tsunamier etter skjelvet truet fredag langt flere enn bare japanerne, deriblant flere populære feriedestinasjoner som Australia og Hawaii.

Når en mange meter høy bølge skyller inn over land er det dessverre ikke mye man kan gjøre, men det finnes måter å være bedre forbredt på.

Amerikanske myndigheter

Det finnes flere apps for både iPhone- og Android-brukere som vil følge med når Moder Jord viser seg fra sin verste side.

Fem Android-apps som gjør det gøy å ta bilder

Med tanke på hvor viktige slike apps kan være, er det kritisk at de har kildene i orden. I så måte kan Disaster Alert være et godt valg. Appen er utviklet av Pacific Disaster Center, og finnes til både iPhone og Android.

"Våre kilder er blant de mest troverdige i hele verden" lover katastrofesenteret på sine nettsider.

Senteret ble etablert av amerikanske myndigheter etter orkanen Inkis herjinger på Hawaii i 1992, og senteret har vært i drift siden 1996. Det brukes nå som kilde til informasjon verden over av både offentlige myndigheter, selskaper og organisasjoner.

Jordens ugang

Appen viser deg advarsler og rapporter om katastrofer på et kart, eller som en liste. Dessverre har ikke appen muligheten til å advare deg via varsler, så man må med andre ord gå inn og sjekke regelmessig når man frykter at faren er på ferde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syke turister kostet 594 millioner i fjor

Appen advarer mot orkaner, jordskjelv, tsunamier, oversvømmelser, vulkaner og det meste av annen ugang planeten vår kan finne på. Informasjonen oppdateres hvert femte minutt.

- Med denne appen gir vi den siste, troverdige katastrofeinformasjonen i hendene til folk overalt i verden, sier direktør Ray Shirkhodai i Pacific Disaster Center på universitetet i Hawai sine nettsider.

Ikke imponert

Under var raske test av Android-versjonen av programmet opplevde vi noen problemer. Først og fremst var hastigheten til tider veldig treg. Dette skyldes nok stor pågang, men er det ikke nettopp da en slik tjeneste bør fungere? Smører du deg med litt tålmodighet får du dog opp informasjon som skal være svært troverdig.

Vi har også prøvd andre applikasjoner enn Pacific Disaster Center sin også, uten at disse var noe særlig mer imponerende.

Kanskje har du noen tips til hva leserne burde sjekke ut? Del med deg i feltet under!

Slik kan et klistremerke forkorte reisetiden