Slik unngår du jetlag

Lange flyturer kan føre til at ferien blir et mareritt, med dundrende hodepine og netter uten søvn. Heldigvis finnes det råd for deg som vil unngå at jetlagen tar knekken på feriegleden.

Skal du krysse flere tidssoner på kort tid, kan det hende du føler deg skikkelig ør og sliten når du kommer frem til ditt reisemål. Det kan ta lang tid før denne såkalte jetlagen gir seg, og i verste fall kan deler av turen din bli spolert.

Takk og pris kan du langt på vei unngå den ubehagelige jetlagen, hvis du tar visse forholdsregler.

>> 24 tips for unngå jetlag

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken sier noe av det viktigste du må huske på når du skal reise langt, er å beregne tid til hvile når du kommer fram. Kroppen trenger tid til å venne seg til den nye døgnrytmen.

Reiser du østover er det spesielt viktig å regne inn tid til å sove, for at den biologiske klokken skal henge med. Kommer du frem om morgenen, kan du godt hvile deg litt, men prøv å legg deg til normal tid på kvelden, lokal tid. Når du reiser vestover er det lurt å holde seg våken fra du kommer frem til det er sengetid.

 • Reiseklinikkens jetlag-side (ekstern lenke)

  Gunnar Hasle fra Reiseklinikken
  Gunnar Hasle fra Reiseklinikken Vis mer


  Dagslys er viktig

  Etter mange timers reise kan det være fristende å sitte inne på hotellrommet og slappe av en stund. Hvile er bra, men det er også viktig å komme seg ut i dagslys.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Hasle sier at et av de beste tipsene han kan gi for å unngå jetlag er at du må få nok lys. For om du er ute om dagen vil kroppen lettere vende seg til den nye døgnrytmen.

  Pass også på at du stiller om hele hverdagen etter den lokale tiden, slik at du spiser frokost, middag og andre måltider til rett tid.

  Hva med alkohol?

  Som mange så smertefullt har erfart, kan alkohol føre til ganske voldsom hodepine. I luften er det muligens mange som tar seg noen drinker for å slappe av, og sove seg gjennom flyturen. Er du en av dem, bør du tenke deg om en gang til, for dersom du drikker alkohol øker sjansene for at du kommer til å slite med jetlag etter flyturen.

  Hasle vil heller ikke anbefale å bruke sovetabletter og andre medisiner for å unngå jetlag.

  - Det finnes noen medisiner som du kan kjøpe reseptfritt blant annet i USA, men det er dermed ikke sagt at disse er ufarlige, sier Hasle.

  >> Her er flere tips for å unngå jetlag

   Foto: Daniel Lobo
  Foto: Daniel Lobo Vis mer   Foto: Daniel Lobo
  Foto: Daniel Lobo Vis mer