Slik tar du best naturbilder

Lyst til å prøve deg som naturfotograf? Sjekk disse tipsene.

Publisert
Sist oppdatert
Hold motivet så enkelt som mulig - det gir den beste effekten.


Skal du ut på en spennende ferie snart? Eller har du bare lyst til å gi fjellvandringene eller søndagsturene dine en ny dimensjon?

Å ta bilder av naturen er en hobby for mange, men motivene er ikke alltid like lette å ta bilder av. Times Travel Magazine har spurt naturfotograf og dommer i Shell Wildlife Photographer of the Year, Mark Carwardine, om hans beste tips.

Her er hans tommelfingerregler:

Stø som et fjell

Profesjonelle fotografer drar ikke avsted på fototur uten en tripod - et stativ de kan støtte kameraet på for å få sylskarpe bilder. Blir det for mye styr å dra med seg et slikt stativ ut på tur, kan du velge monopoden, en lettere variant med bare ett bein. Ellers tipser Carwardine om at du kan støtte kameraet på en stein, eller eventuelt legge deg ned og støtte albuene mot bakken. Hold albuene nært inntil kroppen, og konsentrer deg om å holde kameraet helt stille når du knipser. Trykk utløserknappen rolig ned.

Fototips for ferien

Det enkle er det beste

Dette gjelder også naturbilder. Hold motivet så enkelt som mulig - det gir den beste effekten. Pass på at ikke greiner kommer i veien, og for eksempel ser ut som de stikker ut av dyrets hode. Test ut flere plasseringer før du bestemmer deg for å knipse.

Ned på kne

En gyllen regel er å senke seg ned på nivå til objektet du skal ta bilde av. Å ta bilde av en svane i vannkanten mens du står, gir ikke like fint bilde som dersom du setter deg ned og kommer på høyde med svanen.

Nært eller fjernt

Har du superzoom på kameraet, bør du selvsagt zoome så nært du kan inn på dyret, og få et skikkelig portrett av det. Har du ikke, får du komponere bildet slik at du ser dyret i sin naturlige setting. Det kan også fungere bra. Å ta et bilde sånn midt i mellom, ikke nært, men heller ikke fjernt, gir som regel ganske kjedelige bilder.

10 tips til bra feriebilder

Det gylne snitt

Fotografens første bud. Det gylne snitt sier at du ikke skal plassere objektet i midten av motivet, heller ut mot en av sidene/hjørnene. Og dersom du tar bilde av et dyr i bevegelse, for eksempel en rein i trav over vidda, så pass på at reinen beveger seg inn i bildet - ikke ut av det. Å plassere motivet i det gylne snitt gir mer dynamiske og spennende bilder.

Under overflaten

Det er vanskeligere å ta undervannsbilder, men tar du utfordringen, er løsningen å gå så tett innpå motivet som mulig. Jo mindre vann mellom deg og motivet, jo skarpere blir bildet. Det finnes vanntette undervannshus du kan kjøpe til kompaktkameraet ditt, ellers finnes det engangskameraer for undervannsbruk, men disse kan være litt knotete å bruke.

Undervannshus til kompaktkameraet

Trenger du inspirasjon? Sjekk ut National Geographics fotoside!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer