Slik svindles du i ferien

Sleipe triks du bør se opp for i sommer.

Ryggsekk er praktisk, men gir lite utfordringer for frekke lommetyver. Foto: Colourbox
Ryggsekk er praktisk, men gir lite utfordringer for frekke lommetyver. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare bare å dra på ferie. Selv om de fleste mennesker du vil møte i sommer er hyggelige og vil deg vel, finnes det dessverre sleipe lurifakser som ikke vil gå av veien for å prøve å loppe deg for verdier.

- Vi ser at tyvene blir stadig mer kreative, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske og If.

- Siste nå, som vi har fått flere historier om i Sør-Amerika, er at du får deg en real spyttklyse i ansiktet. Mens du er opptatt av å få den bort, blir du ranet for verdisakene dine.

Et annet eksempel Vennesland nevner, er eksempelet der et eldre par i Spania skulle ta ut penger i kortautomaten. Så hadde noen trikset med den, slik at de ikke fikk det til. En hyggelig og hjelpsom dame kommer bort for å hjelpe dem å taste inn koder og få ut penger. Litt etterpå oppdager de at kortet er borte.

Å reise på ferie er generelt en hyggelig opplevelse, men det gjelder å være oppmerksom. Den britiske avisen The Daily Telegraph har listet opp de vanligste triksene som brukes. Her er det bare å passe på!

På flyplassen
Du legger laptopen eller andre verdisaker på beltet i sikkerhetskontrollen, og venter tålmodig på at personen foran deg skal komme seg gjennom sjekken. Men så piper det på han som er foran deg, og det stopper opp mens han kontrolleres. Når du endelig har kommet deg gjennom, er laptopen din borte.

- Dette har vi også sett tilfeller av på Gardermoen. Du blir stoppet i metalldetektoren, og kontrollert, og når du er ferdig, er verdisaker som laptopen, kameraet, mobilen og lommeboken borte. Det er en utrolig dårlig start på ferien, sier Vennesland.

- Oppmerksomheten din er helt andre steder, der du står og må ta av deg belte og sko. Sikkerhetskontrollen burde være slik at du alltid kan ha øyekontakt med bagasjen din.

For å unngå dette, bør du ikke sende verdisakene dine av gårde på båndet før det er klar bane for deg å komme deg gjennom metalldetektoren. Blir du stanset, så be om at sikkerhetskontrolløren kan sjekke deg nærmere båndet, slik at du kan følge med på bagasjen.

Juks med pengeveksling
Mange pengevekslingskontor har ikke skrupler mot å prøve å lure deg. Vit hva kursen er og regn deg selv frem til hvor mye du skal få igjen i den lokale valutaen. Sjekk også at du faktisk får riktig valuta. (Typisk lureri er at du får tsjekkiske koruna i stedet for polske zloty igjen når du veksler. Hold styr på alle nullene når du er i Tyrkia, og pass på at du får igjen det du skal ha.

Undersøk hva kursen er før du reiser. Sjekk for eksempel www.xe.com. Regn ut selv hvor mye penger du skal ha igjen når du veksler inn for eksempel 2.000 norske kroner i den lokale valutaen. Tell alle pengene før du forlater vekslingskontoret.

På biltur
Du er ute og kjører, da en annen bilist gestikulerer til deg at det er noe galt med hjulet ditt. Du kjører til siden og stopper for å sjekke. Den hjelpsomme bilisten stopper også, og kommer ut for å inspisere. Mens du står krokbøyd og sjekker hjulet som skal være defekt, forsyner din medtrafikant seg av verdisakene du har inne i bilen.

En annen variant som også går på bilister, er denne: Du returnerer til bilen som står på parkeringsplassen og skal til å kjøre da du ser en stor reklamelapp som er plassert under vindusviskeren bak, og blokkerer utsynet ditt. Du går ut av bilen for å fjerne den. I mellomtiden dukker synderen opp og enten stjeler verdisakene og shoppingen du har inne i bilen, eller kjører av gårde med hele doningen.

Ikke stopp i veikanten hvis noen signaliserer at du har noe galt med hjulet. Hvis du ikke har merket noe selv, er sikkert alt i orden. Stopp heller ved neste bensinstasjon for å sjekke. Oppdager du en reklamelapp på bilen, så lås bilen når du går ut for å fjerne den. Husk forøvrig alltid å gjemme unna verdisakene dine. Ikke ta med deg alle kort og alle kontanter når du er ute fra hotellet.

- Vi har eksempler på nordmenn som reiser i bil nedover i Europa, og stanser på en rasteplass, og merker når de kjører videre at de mister luft i dekket. Da har noen skåret i dekket. Når de så svinger av veien, kommer tyvene og raner dem.

- I Øst- Europa har vi sett at tyvene blinker seg ut bilen din, og følger etter deg mens de venter på en anledning til å rundstjele deg. I Spania hørte vi nylig om noen som fikk en stein på ruten. Da de stanset for å sjekke det, spratt tyvene frem og stjal verdisakene.

Leiebilsvindel
I hui og hast leverer du nøklene til leiebilen til utleier, og løper for å rekke flyet hjem. Når du kommer hjem, oppdager du at du er trukket for mye mer penger enn avtalt. Leiebilfirmaet skylder på nye riper og skader.

Vær nøye med å ta bilder av eventuelle riper og skader leiebilen har før du setter deg inn i den og kjører av sted. Ha god tid når du leverer den, og få en representant til å bli med og sjekke at alt er i orden med bilen. Bli med inn og sjekk at kortet ditt blir belastet riktig, og få en kvittering på at alt er i orden.

Les også: Leier ut bilvrak til turistene

Lommetyver
Du står i iskremkø, men når du skal betale for isen oppdager du at lommeboken er borte. Du går i en travel gågate, og noen dulter borti deg. Først etterpå merker du at lommeboken er forduftet.

Det finnes en rekke triks lommetyvene bruker for å avlede oppmerksomheten din og stjele fra deg. Ikke gå med lommeboken i baklommen, og har du den i en veske, bør vesken være lukket. Vær oppmerksom når du beveger deg i områder med mye folk.

Tips: Legg lommebok, kamera, mobil og andre verdisaker helt nederst i vesken.

Erstatningskravet
Noen dulter borti deg, og ops, der falt hvis brillene hennes i bakken og ble ødelagt. Hun blir fortvilet, og krever kompensasjon fra deg.

Ikke la deg lure hvis noen mener du har ødelagt briller/klokke/mobiltelefon eller lignende. Gjenstanden er ødelagt på forhånd. Si at du kan bli med til nærmeste politistasjon for å få ryddet opp i saken. Det er ikke svindleren så interessert i...

For et søl
Du spiser is, eller sitter på en fortauskafé og drikker kaffe, da noen skumper borti deg så du søler. Personen beklager så mye, og vil gjerne hjelpe deg å tørke og rydde opp. Når det er gjort, forsvinner han - med verdisakene dine.

Vær oppmerksom og hold verdisakene dine under oppsikt dersom du opplever at noe blir sølt på deg.

Korrupt politi
Noen kommer bort til deg for å selge deg sigaretter, veksle penger eller rett og slett for å spørre om veien. Så dukker politiet opp, og krever å få sjekke legitimasjon og lommebok. Enten forsvinner de med det der og da, eller de krever "bot" for at du angivelig skal ha vekslet penger ulovlig eller prøvd å kjøpe smuglersigaretter.

Insister på å sjekke fotoidentifikasjonen deres nøye, og si at du vil bli med til politistasjonen før du viser dem legitimasjon og lommebok.

Les om hvordan DinSides reisereporter ble ranet av politiet i St. Petersburg: - Jeg fikk pistolen boret inn i nyrene

Snill og naiv
Du sitter på et tog, en togstasjon eller en busstasjon da noen som går forbi mister lommeboken eller nøkler. Samvittighetsfull som du er, løper du etter for å levere tilbake. Dermed lar du dine verdisaker ligge igjen ubevoktet, og en medsammensvoren lopper deg innen du kommer tilbake.

Ikke løp etter noen slik med mindre du reiser med noen som kan passe på sakene dine.

Sleipe taxisjåfører
Sjekk at sjåføren har lisens før du setter deg inn, og at han har et taksameter som han faktisk skrur på. Ikke ta pirattaxier. Du risikerer i beste fall å bli lurt, i verste fall å bli ranet eller overfalt.

Dopet på bar
I et ubevoktet øyeblikk putter noen et rusmiddel i drinken din. Du blir satt ut av spill, og våkner til for å oppdage at lommeboken din er borte. Dette er også et triks voldtektsmenn bruker for å forgripe seg på kvinner.

Følg med på drinken din, og ikke la den stå ubevoktet ett sekund.

Les også: Dopes ned og ranes i Tokyo

Kredittkortsvindel
Du har kommet deg på hotellrommet etter en lang dag, da det ringer på hotelltelefonene. Det er resepsjonen som forklarer at det er noe problemer med betalingen din, og derfor må du oppgi kortdetaljene dine igjen. Ikke gå på denne - det er ikke resepsjonen som ringer deg, men en svindler. Si heller at du vil komme ned og fikse det i resepsjonen.

En annen variant av denne, er at en som ser ut som en hotellansatt ber om passet ditt for kopiering. Så forsvinner han med passet. Igjen, si at du kan bli med til resepsjonen så det kan bli ordnet opp i.

Les mer om kredittkortsvindelen du blir utsatt for her