Slik svindles du for kontanter


Falsk politimann

En mann eller dame kommer bort til deg og spør deg om veien, eller vil veksle penger med deg. Mens han eller hun står der, dukker det opp en eller to andre, som sier de er politi og viser deg en eller annen form for legitimasjon. De vil se passet ditt, og sjekke lommeboka for falske sedler. Enten forsvinner de med verdisakene dine der og da, eller konfiskerer de "falske" pengene dine.

Ikke jeg, nei: Krev å få se nærmere på legitimasjonen til "politimennene", og si at du kan følge med dem til politistasjonen. Ikke gi fra deg noe der og da.

Pengeveksletriks

En kis på gata tilbyr deg en glimrende kurs for å veksle penger. Du gir fra deg dine penger, og han putter et tjukk bunke lokal valuta ned i en konvolutt som du kan ta med deg. Det er først etterpå du ser at over halvparten av pengene i bunken bare er avispapirutklipp, eller at det er snakk om falske penger.

Ikke jeg, nei: Du skal selvsagt ikke veksle penger med en eller annen fyr på gata. Spør heller hvor hotellet anbefaler deg å gjøre det, eller enda enklere, dersom det finnes minibanker som tar visa, trenger du ikke ta med deg noe kontanter å veksle for i det hele tatt. Du tar heller ut det du trenger når du er fremme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekselsjuks

Det er ikke alltid så greit å holde kontroll på ukjente sedler. Det vet noen sleipe butikkansatte og andre som tar imot betaling å utnytte. De gambler på at turistene ikke får med seg at de ikke har gitt tilbake nok i veksel. Vanlig i Tyrkia, der alle nullene kan gjøre enhver helt tullete. Det samme kan skje når du skal veksle penger.

Ikke jeg, nei: Pass på å kontrollere at du har fått det beløpet du skal ha. Det kan være greit å terpe litt på hvordan sedlene ser ut, også.

Feil valuta

Igjen et triks som spiller på at turister ikke har helt peiling på sedlene i landet de besøker. Du får for eksempel igjen feil valuta når du handler - en valuta som er verdt mye mindre enn landets egen.

Ikke jeg, nei: Sett deg inn i valutaen før du drar, og gjør deg kjent med de forskjellige sedlene så fort som mulig. Det er ingen skam å sjekke vekslepengene skikkelig.

Ulykkesfuglen

Noen skumper borti deg, og mister et par briller, en pyntegjenstand e.l. Den er visst veldig dyrebar, og du blir bedt om å erstatte. Gjenstanden var selvsagt ødelagt lenge før du kom inn i bildet.

Ikke jeg, nei: Du ber personen bli med til politistasjonen eller hotellresepsjonen, så dere får ordnet opp. Du kan også si at du ikke har kontanter på deg, men at personen gjerne må bli med til hotellet. Sannsynligvis vet kjeltringene at hotellet vet hva de driver med, og dermed gir de opp.

Metrojuks

Dette trikset er vanlig på Gare du Nord i Paris. Du har akkurat ankommet, og en fremmed kommer bort og tilbyr seg å kjøpe deg et dags- eller weekendkort til metroen. Du er ikke så stø i fransk, og takker ja. Han kommer tilbake med kortet, og krever penger av deg. Etterpå oppdager du at du har fått en billett til én euro, enda du betalte ham ti.

Ikke jeg, nei: Ikke ta imot hjelp fra fremmede som tilbyr deg det. Gå heller til informasjonsskranken dersom du trenger hjelp til å kjøpe billetten. De snakker sikkert noe engelsk.