Slik svindler de kontoen din


Råfrekk hotellsvindel

Du får en telefon fra resepsjonen, der resepsjonisten forklarer at du må bekrefte bankkortnummeret ditt. Senere oppdager du at kontoen din er tømt. Det var slett ikke resepsjonen som ringte. Alternativt blir du oppsøkt av en som ser ut som en hotellansatt, som sier at han trenger en kopi av passet ditt. Du ser det aldri igjen. Pass er verdt titusener av kroner på det svarte markedet.

Ikke jeg, nei: Ikke gi bankkortnummeret ditt til noen over telefon. Si at du skal gå ned i resepsjonen ordne med problemet. Ikke lever fra deg passet. Dersom det trengs en kopi, går du selv ned i resepsjonen og får det ordnet.

Bankkortsvindel

Du betaler for restaurantmiddagen med kort. Servitøren tar med kortet for å trekke det. En gang i betalingsstasjonen, og en gang gjennom en fiffig maskin som kopierer all informasjon om kortnummer, navn, utløpsdato osv. Senere oppdager du at noen har tappet kortet ditt. Dette kan også skje når du betaler i butikker.

Ikke jeg, nei: Du kan satse på å betale i kontanter, men det betyr at du går rundt med mye kontanter. Alternativt følger du kelneren bort til betalingsstasjonen for å sjekke at han ikke kopierer informasjonen din, men da kan selvsagt servitøren bli fornærmet. Når du er på ferie, bør du likevel holde kontroll på hvilke transaksjoner som blir registrert, enten via nettbank, telebank, eller ved å ta en telefon til banken og be dem sjekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minibanksvindel

Dette har skjedd flere steder i Norge. Svindlere fester et instrument som leser av kortet ditt utenpå kortinntaket på minibanken. Kortet kommer ikke ut igjen, og du gir til slutt opp. Alternativt kommer kortet ut, men kontoen blir senere tømt for penger, fordi svindlerne har fått tak i all info ved hjelp av avleserinstrumentet.

Ikke jeg, nei: Se etter om det ser ut som det er satt noe utenpå kortinntaket. Disse instrumentene kan fjernes, så det er greit å dra litt i kortinntaket, og se om det løsner. Ellers gjelder det samme som over. Sjekk nettbank, telebank eller med banken direkte om det har skjedd noen ukjente uttak.