Michael O’Leary i Ryanair tilbyr SMS-tjeneste for glemsomme passasjerer. Foto: Per Ervland
Michael O’Leary i Ryanair tilbyr SMS-tjeneste for glemsomme passasjerer. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik skal Ryanair hjelpe deg å huske

Flyselskapet har lansert en SMS-påminnelse om boardingkort.

Ryanair har fått mye pepper for sine spesielle regler. Flyselskapet har nemlig avgifter for det aller meste.

Normalt er reisende vant til å printe ut boardingkortet når de er på flyplassen. Slik er det selvsagt ikke med Ryanair.

Tiss i buksa og skyld på Ryanair

Tar 40 euro i gebyr

Det har lenge vært kjent at flyselskapet krever 40 euro, som tilsvarer cirka 320 norske kroner, i gebyr dersom du møter opp på flyplassen uten boardingkortet. For når du bestiller flyreise hos Ryanair, krysser du nemlig av for at du samtykker i å printe ut boardingkortet ditt før du er på flyplassen.

Hos Ryanair er det ingen kjære mor, og dersom du har glemt det, så blir du straffet. Enten blir du nektet å reise eller så godtar du gebyret.

– Det skjer med mindre enn en prosent av de reisende. De som har glemt det en gang, vil aldri mer gjøre det igjen, uttalte Michael O’Leary i forbindelse med en pressekonferanse, til DinSide.

Ryanair vil ta betalt for toalettbesøk

SMS-påminnelse til åtte kroner

Men nå prøver Ryanair å gjøre sitt for å hjelpe de glemsomme kundene sine. Nylig sendte flyselskapet ut følgende pressemelding:

    "Ryanair ber i dag sine passasjerer om å registrere seg på Ryanairs SMS-tjeneste slik at de enkelt kan motta sitt bekreftelsesnummer for online check in (fra 14 dager til fire timer før avgang). På den måten kan passasjerer forsikre seg om at de aldri kommer til flyplassen uten utskrift av boardingkortet, og slipper dermed Ryanairs gebyr på 320 kroner."

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du lukter en ekstra kostnad her, så lukter du helt rett! Åtte kroner tar flyselskapet for den valgfrie SMS-bekreftelsen.

– Ryanair vil frakte 78 millioner passasjerer dette året, og vår SMS-tjeneste vil gjøre bookingdetaljene lett tilgjengelig for glemske passasjerer. Dermed vil det bli enda enklere å reise med Ryanair, da passasjerene vil bli minnet om online check in før de ankommer flyplassen. Dermed slipper de å betale gebyr for glemt boardingkort, skryter Stephen McNamara i Ryanair, i pressemeldingen.

Dersom man antar at halvparten av Ryanairs passasjerer vil takke ja til SMS-tjenesten, er det svært god business for flyselskapet. DinSide har laget et lite regnestykke som viser hva kundene isåfall vil betale inn:

39.000.000 (passasjerer) x 7,75 kroner (1 euro) = 302.250.000 kroner!

Ikke nødvendigvis det samme som ren inntekt, da utsendingen selvsagt er forbundet med visse kostnader. Men de kostnadene er IKKE høye.

NYTT: Her må du krysse av om du ønsker SMS-bekreftelse eller ikke. Foto: Ryanair.com
NYTT: Her må du krysse av om du ønsker SMS-bekreftelse eller ikke. Foto: Ryanair.com Vis mer


En liten ulempe til ...

«Ryanair garanterer ikke 100 % tilgjengelig eller resultat for denne tjenesten eller eventuelt ansvar for forsinkelser under overføring eller feil med meldingerRyanair»

Men Ryanair vil likevel ikke garantere for at meldingen du betaler for kommer frem. Hvis du leser hva SMS-påminnelsen går ut på, dukker denne meldingen opp:


    "Tekstemeldinger distribueres via tredjeparts mobilnettverkleverandører, og derfor kan ikke Ryanair kontrollere bestemte faktorer relatert til levering av meldinger. Avhengig av mottakerens mobiloperatør, er det ikke sikkert at det er mulig å overføre tekstmeldingen til mottakeren. Ryanair garanterer ikke 100 % tilgjengelig eller resultat for denne tjenesten eller eventuelt ansvar for forsinkelser under overføring eller feil med meldinger."

Så dersom du er skikkelig uheldig, kan du faktisk risikere å betale en euro ekstra - i tillegg til de 40 euroene for glemt utskrift.

Harde angrep på Ryanairs hatside

Fullt av ekstra kostnader

Det er liten tvil om at Ryanair er kongen over ekstra kostnader. Er for eksempel kabinkofferten din for stor, må du ikke tro at det skjer uten at Visa-kortet merker det.

35 euro, eller cirka 285 kroner, får du i gebyr dersom håndbagasjen er for stor til at du får den med inn i flykabinen. Og dersom du nekter å betale, vil Ryanair nekte deg å gå ombord.

Ryanair økte også sjekk inn-avgiften 1. desember i fjor. Prisen for å sjekke inn på nettet økte nemlig fra 50 kroner til 60 kroner. Men det er ikke bare det de økte ... I denne artikkelen får du en oversikt over flyselskapets ekstra kostnader.

Se en oversikt over alle Ryanairs avgifter her