Sjekk reiseråd før ferieturen

Slik sjekker du om reisemålet er trygt eller utrygt

Her finner du råd om sikkerhet og smittevern

SJEKK REISERÅD: Vil du ha en litt annerledes ferie i sommer? Ikke alle land er like trygge å dra til. Foto: NTB Scanpix
SJEKK REISERÅD: Vil du ha en litt annerledes ferie i sommer? Ikke alle land er like trygge å dra til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de fleste av oss velger pakketurer til Kreta og Spania i sommerens ferieuker, er det stadig flere som velger litt annerledes land å tilbringe ferien i.

For mange kan det friste med en ferie til land som er mindre preget av masseturisme og fulle skandinaver med vikinghjelm.

Men er du novise på disse reisemålene, er det noen ting som er verdt å merke seg før du bestiller turen.

Reiseråd om helse

Hvert år pådrar tusenvis av personer fra Norge seg smittsomme sykdommer under reiser til utlandet. Derfor kan det være lurt å sjekke hvorvidt landet du skal reise til har sydomsutbrudd, eller andre sykdommer man bør beskytte seg mot.

Det er Folkehelseinstituttet(FHI) som gir råd når det kommer til helsen din på reisen. På deres sider finner du blant annet råd om å forebygge infeksjoner på reise. Du finner også meldinger om utbrudd av smittsomme sykdommer ved populære reisemål i utlandet, og råd til gravide som reiser.

I tillegg finner du oversikt over hvilke vaksiner som anbefales når man skal på reise til ulike steder.

FHI skriver at behovet for vaksiner avhenger blant annet av reisemål, type og varighet av reisen. I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes.

De minner om at for de fleste vaksiner tar det minst 1-2 uker før beskyttelsen inntrer, og noen må gis to eller flere ganger for å få full virkning. For å få optimal effekt av vaksinasjon bør man derfor i mange tilfeller starte i god tid før avreise.

Reiseråd om sikkerhet

Utenriksdepartementet(UD) gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

GIR RÅD: Kommunikasjonsrådgiver Siri R. SVendsen anbefaler å lese reiseråd fra UD før reisen. Foto: UD
GIR RÅD: Kommunikasjonsrådgiver Siri R. SVendsen anbefaler å lese reiseråd fra UD før reisen. Foto: UD Vis mer

- Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.

Det forteller kommunikasjonsrådgiver i UD, Siri R Svendsen.

UD har tre nivåer på reiseråd.

  • Laveste nivå: Der man bes om å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i landet
  • Mellomnivå: Der UD fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til landet
  • Høyeste nivå: Der UD fraråder alle reiser til eller opphold i landet

- Hva som ligger i begrepene «aktsomhet» og «ikke-nødvendige» reiser vil avhenge av reisemål og situasjon, og være opp til hver enkelt reisende å vurdere, sier Svendsen.

Trosse reiseråd?

Det er nemlig den enkelte reisendes ansvar å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig. Den reisende må selv ta de nødvendige forholdsregler før og under reisen, sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelig midler til reise og opphold, pass med tilstrekkelig gyldighetstid, og visum der dette er nødvendig.

Utenriksdepartementet oppfordrer alle norske borgere til å registrere sin reise til utlandet på www.reiseregistrering.no. Dersom det skjer en alvorlig hendelse, har Utenriksdepartementet mulighet til å sende reisende norske borgere informasjon på SMS eller e-post.

Men dersom du trosser et reiseråd, kan du måtte vente deg mindre hjelp av norske myndigheter enn ellers.

- Den reisende bør alltid sette seg inn i og forholde seg til lokale lover, regler, normer og skikker som er annerledes enn i Norge. Norske borgere som reiser inn i et land i strid med UDs reiseråd, påtar seg et stort personlig ansvar, og kan ikke påregne bistand fra norske myndigheter så lenge de oppholder seg i disse landene.

Merk at reiseråd endres i tråd med situasjonen i landet, derfor kan det være lurt å sjekke rådene også rett før avreise. Sjekk landet du skal reise til på UD sine sider.