Slik sikrer du bagasjen

Er du redd for kofferten din og surrer den med plast, reimer eller strikk før du sender den på flyet? Da har du bommet fullstendig i følge gutta som har all makt over bagasjen din når du ikke ser den.

Slik sikrer du bagasjen

  1. Stuernes pakketips


- Er du redd for bagasjen din, så bli hjemme!

Ganske klare og harde ord fra en av stuerne på Gardemoen Lufthavn. Kanskje ikke representativt for all bagasjebehandling, men det er en kjennsgjerning i stuerkretser at visse typer bagasje får røffere behandling enn andre.

>>> Les stuernes beste pakketips her...

DinSide Reise har funnet ut hva som engentlig har skjedd med bagasjen din når kofferten kommer inn på rullebandet uten hjul, halvåpen og med de brukte trusene dine pyntelig lagt på toppen. Vi har snakket med gutta som behandler den om hvordan eiendelene dine blir tatt vare på når du ikke er tilstede, og om hvordan du skal pakke for å best mulig sikre at baggen kommer frem like inntakt som ved avreise. Ingen av de vi har intervjuet kan stå frem med navn på grunn av tausehetsklausuler og fare for regress hos arbeidsgiverne sine. Alle navn er oppdiktet.

Tøffe tak

De som har den absolutt tyngste jobben på en flyplass, og kanskje en av de tyngste i Norge generelt, er stuerne. Det er de som sørger for at bagasjen din kommer på og av flyet. En stuer går bøyd dagen lang og lemper bagasje ut og inn i det trange flyskroget. En sterkt mannsdominert, tidspresset og muskelrelatert jobb. Når flere hundre kofferter skal lempes på neste charterfly til Tyrkia i løpet av en halvtime, er det klart at ikke hver eneste kolli kan behandles med silkehansker. En stuer kan løfte mange tonn på skiftet, og naturligvis blir det en rutine etterhvert. Rutiner kan som kjent ofte føre til visse irritasjonsmomenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakk i hardcase og sørg for å velge en koffert du kjenner igjen blant de tusen.
Pakk i hardcase og sørg for å velge en koffert du kjenner igjen blant de tusen. Vis mer


"Stig" jobber på Flesland lufthavn i Bergen. Han kan fortelle at de tyngste baggene er de som får hardest medfart.

- Det er alltid de tunge koffertene og baggene som ryker først. Koffertene mister hjulene når de blir kastet på sin egenvekt, og håndtakene blir lett revet av bagger. Noen ganger blir du naturligvis litt forbannet når du må løfte bagasje som er dårlig pakket og så stapp full og tung at du sliter ryggen av deg. Uhåndterlige kolli er også vanskeligere å stable, og havner helst i bunn av haugen med alt annet over seg. Noen ganger må de også sparkes på plass.

Noen steder er det også mulig å få surret bagasjen fullstendig med plastikk. De som tror at de skal sikre bagsjen sin på denne måten, tar kraftig feil.

- Da er det ingen håndtak å løfte eller dra i, noe som igjen fører til at den blir kastet innover i flyet og får røffere behandling fordi den er uhåndterlig, forteller Stig.

Ingen ansvar

Ifølge stueren "Jon" på Gardemoen, har han og arbeidskollegene ikke noe ansvar for bagasje som ryker på vei ut og inn av flyet.

- Ryker noe på bagasjen så betyr det at den er for dårlig sikret, det er ikke vår feil. Vi prøver naturligvis ikke å ødelegge noe, men noen ganger må det være et visst tempo og da kan vi ikke ta hensyn til kvaliteten på bagger, sekker og kofferter. Åpner bagasjen seg og innholdet renner utover, så stapper vi det vi kan tilbake i baggen og eventuelt i en plastikksekk ved siden av. Skjer det noe med bagasjen din, så er det en sak mellom deg og flyselskapet eller eventuelt forsikring.

Pakk rosa og smått

En annen stuer på Gardemoen forteller at utseende på bagasjen din noen ganger kan være avgjørende for behandlingen den får.

Typisk barnebagasje behandles gjerne med snill hånd.
Typisk barnebagasje behandles gjerne med snill hånd. Vis mer


- Kommer det små rosa sekker og typisk barnebagasje, så blir den gjerne puttet på toppen og behandlet litt snillere. Det samme gjelder skjørt sportsutstyr og barnevogner. Har du en rosa Louis Vitton-bag til 10.000 kroner derimot, får den ikke noe spesialbehandling. Disse fine koffertene har ofte noen fancy håndtak eller pynteting hengende, og som ryker lett når de blir løftet. Ting som blir festet rundt og på bagasje har generelt lett for falle komme av. Bagasje som stinker parfyme blir heller ikke holdt mer i enn nødvendig.

Stuere er nok ikke dårligere mennesker enn resten av oss, selv om de noen ganger kan være ubarmhjertige guder med en høyt hevet hånd over reisegodset ditt.

Vi fikk stuerne til å hjelpe oss å sette opp en liste på hva du bør vurdere når du kjøper reiseemballasje til tingene dine, og hva du skal tenke på når du pakker.

>>> Les stuernes beste pakketips her...

Relaterte artikler:
Bling Bling på rullebandet...
Kontroll på kollien...
Slik unngår du bagasjetrøbbel...