Slik ser du New York gratis

Det er ikke alltid cash is king. Her er 30 gratis aktiviteter i New York.

Publisert
Sist oppdatert

En tur til New York er drømmen for mange. Men det er dyrt i The Big Apple.

"There is no such thing as a free lunch", sier amerikanerne, men det stemmer ikke helt. Noen ting er faktisk helt gratis - også i New York.

Vi har samlet sammen de beste gratistipsene til byen som aldri sover. Her er alt fra gratis museer, konserter, guidede turer, busstransport, yogatimer, kajakkleie og mye mer. Tipsene er hentet fra National Geographic og Downtown Alliance.

Les også: Innsidetips til New York

Kunst og kultur

Wow, New York! Her utsikt mot Manhattan fra Brooklyn.
Wow, New York! Her utsikt mot Manhattan fra Brooklyn. Vis mer


Hver fredag og lørdag kveld åpner Brooklyn Academy of Music dørene til sin BAMcafé. Inngangen er gratis, og her kan du høre artister som spiller blant annet jazz, world beat og annen eksperimentell musikk.

Du kan kikke på moderne kunst fra hele verden på American Folk Art Museum hver fredag mellom klokken 17.30 og 19.30.

Hver lørdag etter kl 17, er det gratis inngang i Brooklyn Museum, der du kan se alt fra egyptiske gjenstander til klassiske renessansemalerier.

I årets varmere måneder opptrer artister av ymse slag på Central Park Stage. Nesten alle opptredenene er gratis. Følg med på nettsiden deres.

Liker du blues, skal du dra til B.B. King Blues Club & Grill for å se gratisshowene hver fredag og lørdag. De begynner kl 21, men vær tidlig ute for gode plasser.

Lokale skulptører viser frem sine arbeider helt gratis i Socrates Sculpture Park. Med på kjøpet får du panoramautsikt over Manhattan. Her er det ofte livemusikk.

Hver fredag klokken 17.45, har kunstmuseet Guggenheim et arrangement som heter "Pay what you wish", der pengene du velger å betale i inngangen er en ren donasjon.

Fredager 16-20 er Museum of Modern Art åpent for alle som vil se arbeidene til internasjonale moderne kunstnere, eller se en filmvisning.

Attraksjoner

Er du god i basket? Da kan du smashe noen baller i NBA Store. Ikke bli overrasket hvis du ser noen av USAs store basketstjerner her. De stikker innom i forbindelse med forskjellige arrangementer i butikken.

Downtown Alliance arrangerer hver torsdag og lørdag klokken 12 en gratis guidet tur rundt Wall Street i Lower Manhattan. Turen tar 90 minutter, og foregår til fots. Eksempler på stopp er U.S. Custom House, Trinity Church, Wall Street og New York Stock Exchange. Oppmøte på trappa til US Custom House, One Bowling Green.

Vil du heller se byen på egenhånd, anbefaler National Geographic en vandretur forbi Empire State Building eller Chrysler Building, klassiske eksempler på art deco stil. En tur innom Grand Central anbefales også, i likhet med et besøk til skøytebanen på Rockefeller Center vinterstid.

Glad i teknologi? Dra til Sony Wonder Technology Lab, der du for eksempel kan snakke med roboter, eller teste de siste playstationspillene.

Bronx Zoo har gratis inngang hver onsdag.

Unnslipp storbymaset i Brooklyn Botanic Garden. Hele dagen tirsdag og lørdager mellom 10 og 12 er det gratis inngang. Hele onsdagen og lørdag fra 10 til 12 er det gratis inngang til New York Botanical Garden i Bronx.

I Federal Hall kan du se utstillinger som viser hvilken rolle new York har hatt i USAs historie. Det var forresten her George Washington ble innsatt som USAs første president.

Hver tredje fredag i måneden har South Street Seaport Museum gratis inngang.

Hos National Museum of the American Indian, en del av Smithsonian, kan du se indianerkunst. Her er hulemalerier, redskaper og pyntegjenstander som er flere tusen år gamle. Museet er helt gratis.

Befinner du deg på Lower Manhattan, og har vondt i beina etter all traskingen, kan du hoppe på Downtown Connection bussen til Downtown Alliance, som kjører en fast rute i bydelen. Ruten går gjennom Water Street, State Street, Battery Place, West Thames Street, South End Avenue, River Terrace, og North End Avenue, og stopper ved alle de viktigste attraksjonene. Verdt å nevne er Stone Street, en brusteinsbelagt gate full av gamlerestauranter. Bussene går hvert 10. minutt hver dag, mellom 10 og 19.30.

Få en ekte newyorker til å vise deg nabolag du ikke ville opplevd på egenhånd. Big Apple Greeters er populære, så du må bestille i god tid.

Union Square Partnership arrangerer gratis guidede turer på Unions Square.

Times Square Business Improvement District guider deg gjennom berømte Times Square.

Wave Hill er kjent som et av byens fremste kultursentre. hver tirsdag er det gratis inngang, og du kan høre poesi i den botaniske hagen.

Storbyguide: New York

Gratis for barna

Er du i New York med barn, kan du ta dem med til Brooklyn Children's Museum, som er gratis før klokken tolv i helgene. Her kan de for eksempel kle seg ut, eller studere forskjellige dyr.

Hos Children's Museum of the Arts kan barna utfordre sine kunstneriske evner. Hver torsdag fra 16 til 18 betaler du akkurat det du vil for å komme inn.

Utendørsaktiviteter

Ved Harlem Meer Pond i Central Park kan du klatre, fiske, eller bare slappe av i gresset og se på livet. Kanskje får du med deg en gratiskonsert.

Det er gratis å ta en tur med Staten Island Ferry. Dette er en glimrende måte å se både Frihetsgudinnen og Manhattans skyline på.

Bli med på en gratis yogaklasse ved Hudson rivers elvebredd, i Riverside Park. Her kan du også leie kajakker gratis.

Kilder: National Geographic og Downtown Alliance


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer