Slik reiser vi nå

Reisetrendene forandrer seg. Sjekk ut de ti som gjelder akkurat nå. Passer noen deg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trender kommer og går, også når det gjelder ferier og reiser. Slik bør du reise i dag, om du følger med på utviklingen, mener amerikanske Forbes. Noen reisetrender kjenner vi igjen i det norske reisemønsteret, mens andre nok er litt fjerne for Ola Nordmann.

Er du med på trendene? Foretrekker du glamping og hotellvillaer? Reiser du på generasjonsferie eller ferierer på steder som er garantert barnefrie? Drømmer du om en yatchferie, eller en naturopplevelse i eget land? Eller har du rett og slett ikke tid til å ta ferie?

Sjekk ut de ti reisetrendene som gjelder akkurat nå:

Glamping

Hva er de nye trendene på reisefronten? Foto: Daniela Llano
Hva er de nye trendene på reisefronten? Foto: Daniela Llano Vis mer


Skal du være miljøbevisst turist, da ferierer du i hjemlandet, og helst ute i naturen. Det betyr ikke at vi moderne mennesker valfarter ut i skauen for å bo i små telt og bruke granbar som dotørk. Nei, selv om vi gjerne vil "tilbake til naturen" i ferien, vil vi ha mer komfort enn vi opplevde på familieturene på 70-tallet. Det kalles glamping, og innebærer at campingplassene har fasiliteter som utendørs boblebad og egen restaurant, til virkelig luksustelt med persiske tepper, malerier på veggene og himmelseng. DinSide fortalte selvsagt sine lesere hvorfor de skal droppe camping, og heller dra på glamping tidligere i år.

Sjekk også ut det nye mobile hotellrommet

Generasjonsferie

Vi har mye å gjøre i hverdagen, og da er det jo hyggelig at det virker som om vi blir mer opptatt av familien vår. Nå drar storfamilien på ferie sammen. Og da mener vi ikke deg og meg og mine og dine barn, men også besteforeldre, tanter og onkler, og eventuelt andre i familien som du sender julekort til.

Ofte er det besteforeldrene som betaler for gildet.

Det merker i hvert fall Apollo, fortalte Helen Begby i Apollo oss tidligere i sommer. Ofte er anledningen en eller annen markering. Et gullbryllup eller en bursdag, for eksempel.

Økoturisme er en økende trend. Turer i den norske fjellheimen er perfekte eksempler. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge
Økoturisme er en økende trend. Turer i den norske fjellheimen er perfekte eksempler. Foto: Pål Bugge/Innovasjon Norge Vis mer


Økoturisme

Globalt er økoturisme blitt veldig in. Utenlandske reisemagasiner skriver stadig om "eco-lodges" på Afrikas savanne, eller i jungelen i Nicaragua. Her i Norge har vi med våre hytteturer og vandringer i fjellet drevet med økoturisme i alle år. Men nå satses det også på mer kommersiell økoturisme her hjemme, i form av for eksempel gårdsferier der du spiser lokalprodusert (og gjerne økologisk) mat, vandreturer i fjellet, rorbuferie i Lofoten osv, osv. Les mer om denne trenden hos Norsk Økoturisme.

Flyutslipp forurenser, og flere miljøorganisasjoner har introdusert klimabilletter, der flypassasjerer kan betale ekstra for tort og svie. Pengene blir brukt til co2-reduserende prosjekter i u-land. Miljøorganisasjonene melder om at overraskende mange har kjøpt klimabilletter. Likevel, flytrafikken i Norge øker. Neste år åpner for eksempel Norwegian hele 13 nye ruter fra Rygge, og selskapet har også bestilt hele 42 nye fly. Det ser ikke ut til at vi vil begynne å fly mindre med det første.

Hotellvillaer

Dagens luksusturister vil ikke bo på et femstjerners hotellerom. De vil heller bo i sin helt egen hotellvilla. Det sees for eksempel på luksusresorter i Karibia og Det indiske hav. Her bor gjestene i sine egne bungalower helt i vannkanten, og gjerne også på påler ute i vannet.

Les også om hvor du opplever din helt private ferieluksus

Bare for voksne

Flere hoteller og charterselskaper ser at ikke alle synes det er stas å dele hotellet med småbarnsfamilier. Dermed har de laget egne seksjoner av hotellet som bare er tillatt for voksne. To eksempler er Emerson Resort & Spa i Mount Tremper, New York, som har en avdeling med 25 rom som bare er for voksne. I karibiske Turks og Caicos har Grace bay Clubs hotell og restaurant barneforbud.

Star Tour lanserte ganske nylig barnefrie soner på sine charterfly til Phuket i Thailand. På Star Tours Blue Couples hoteller er heller ikke barn velkomne. Vings Sunprime Resorts er også bare for voksne.

Seil- og yatchferie

Seilferie har vært populært ganske lenge allerede, og vi nordmenn trives godt i både norske og svenske farvann. Stadig flere drar også på seilferie i Kroatia, Hellas, Tyrkia eller til og med Karibia. Og lite seilerfaring er ingen hindring. Det er bare å leie en båt med kaptein, og kanskje også en kokk, hvis man ønsker det.

Ifølge Forbes gjelder det samme for yatchleie. Velstående amerikanere leier seg gjerne en luksuriøs yatch og tar på ferie. Det merkes også ved populære middelhavshavner som Saint Tropez, Puerto Banus og Hvar. Yatcher med boblebad, plasma-tv, eget kokketeam og selvsagt eget mannskap foretrekkes av de rike og berømte. Her er flere tips om cruisene du ikke har råd til.

Se også rådene fra de ekte jordomseilerne

Privatjeter

Denne trenden kræsjer selvsagt helt med økoturismetrenden, men slik er verden. I løpet av fem år har antallet selskaper som leier ut privatjeter i USA økt fra 100 til 500. De riktig velstående gidder ikke fly med rutefly, dersom de har mulighet til å leie sitt eget fly. Det skal sies at leieprisene for privatjeter har falt, i likhet med billettprisene på rutefly, men privatjeter er nok fortsatt forbeholdt de med virkelig tykke lommebøker.

Les om privatflyene du fantaserer om

Reise med følge

Igjen er nok ikke dette den sterkeste trenden i Norge. Men velstående amerikanere nøyer seg altså ikke med å bare ta med familien på tur. For at det skal bli riktig vellykket (og avslappende for de overarbeidede foreldrene), må selvsagt barnevakten, kokken og den personlige treneren være med.

Spesialistreisebyråer

Alle spådde de tradisjonelle reisebyråenes død da internett slo gjennom for alvor. Og i dag er det liten tvil om at flesteparten av alle reiser, enten det er snakk om pakketurer, flybilletter eller hotellrom, bestilles på nettet. Det har betydd kroken på døra for mange mindre reisebyråer. Men de som har overlevd, opplever nå en aldri så liten renessanse. Det gjør de, fordi de tilbyr spesialtjenester, for eksempel i form av helt spesielle tematurer, eller ekstra luksuriøse ferier.

I USA, der det finnes mange med mye penger å svi av, har spesialistbyråene som tilbyr fjes-til-fjes kundekontakt i planleggingen av luksusferien mye å gjøre. Forbes melder for eksempel om at Fisher Travel, et reisebyrå som krever medlemskap for å skreddersy ekstravagante ferier akkurat slik du vil ha dem, har en venteliste på folk som vil bli medlem. Selv om et medlemskap koster 250.000 dollar, cirka 1,46 millioner kroner.

Det er ikke så mange nordmenn som er villig til å betale SÅ mye for den perfekte ferien, men vår stadig bedre privatøkonomi, gjør at mange velger turer arrangert av spesialister, fremfor charterturer. Dette merker også charterselskapene, som etterhvert har utvidet tilbudet sitt. For eksempel retter Kuoni Travels, søsterselskapet til Apollo, seg mot denne kundegruppen. Star Tour satser stort på TEMA-reiser, som tilbyr skreddersydde opplevelsesreiser.

Mindre ferie

I USA sier en av fire i arbeidslivet at de kommer til å ta mindre ferie neste år enn i fjor. Grunnen til det, er at det er vanskelig å finne tid til å ta ferie når det er så mye å gjøre på jobb. Amerikaneske arbeidstakere har vanligvis lite ferie, og i mange bransjer er det blitt kultur å ikke ta ut all ferien sin.

Det er ingenting som sier at dette også vil bli situasjonen her i Norge. Vi nordmenn er opptatt av ferien vår, og er ganske flinke til å passe på at vi får en sunn balanse mellom jobb og fritid.

Les mer om hvor mye de jobber i USA og andre land i artikkelen: Tøff arbeidsdag


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!