Slik reiser vi i 2009

Vi tar frem krystallkulen og ser på reisemønsteret vårt neste år.

Blir det sydenferie i 2009, eller har vi ikke råd? Foto: Colourbox
Blir det sydenferie i 2009, eller har vi ikke råd? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nærmer oss utgangen av 2008, og et helt nytt reiseår står foran oss. Hvor vil vi reise, og hva vil vi gjøre?

Det lurer både vi og hele reiselivsbransjen på. Finanskrisen vil helt klart få en innvirkning på reisetrendene globalt, men også for oss nordmenn.

- Hvis husholdningene føler at økonomien fortsatt er under press, vil mange droppe de kortere og spontante langhelgene, som storbyhelgen, sier Rolf Forsdahl i HSH Reise.

De som allikevel tar seg råd til slike helgeturer, vil oppleve at hotellprisene faller i de aller fleste byer. Dermed blir det i mange tilfeller rimeligere å dra på storbyferie enn det har vært de siste par årene.

Til Syden åkke som

Veldig mange av oss sikrer oss en uke eller to med varme og sol ved å reise på sydentur. Foto: Colourbox
Veldig mange av oss sikrer oss en uke eller to med varme og sol ved å reise på sydentur. Foto: Colourbox Vis mer


Forsdahl tror videre at hovedferien vår er ganske så hellig. Veldig mange nordmenn velger å tilbringe denne i sydligere strøk. Forsdahl ser for seg to scenarier:

- Det er sannsynlig at nordmenn vil reise på charterferie omtrent som i fjor, men mange vil bli mer prisbevisste. Det kan enten gjøre at de velger billigere ferieland som Tyrkia og Bulgaria fremfor Spania og Hellas, eller vi kan se at charterselskapene setter ned prisene på de litt dyrere reisemålene for å holde salget i gang.

Forsdahl mener det først og fremst er de som er usikre på jobben sin, eller kanskje allerede har mistet den, som endrer ferieplanene sine drastisk i 2009. De som i størst grad vil feriere som før, er de godt voksne med lite gjeld, som ikke har satset og tapt på aksjemarkedet, slik mange mellom 30 og 50 år har gjort.

- En langsiktig trend, som allerede var på fremmarsj før finanskrisen, er at vi reiser kortere og saktere. Dermed vil ferie i Norge og nabolandene bli mer populært fremover, sier Forsdahl.

Hvis vi i DinSide skal vi ta frem glasskulen og spå litt, tipper vi at følgende vil skje:

  • Sommerens sydenferie er hellig, men kanskje færre tar seg råd til sydenferie nummer to i påsken, høstferien eller på vinteren. Charterselskapene har allerede kuttet ut mange avganger neste år.
  • Flere av oss vil legge ferien til eget land. Allerede nå merker hytteutleiere økende etterspørsel. Det betyr at du som eier en hytte, kan tjene gode penger på den. Mange av oss velger å besøke familie og venner i ferien, noe som ikke gjør så kraftige innhogg i økonomien.
  • Mange vil feriere i nabolandene. Danmark er allerede nordmenns nest mest populære reisemål etter Spania, og selv om den danske kronen er dyr, tror vi enda flere vil reise til Danmark på ferie i 2009. Sverige er også et lokkende mål, og her får vi jo mer for pengene enn i Danmark, også.
  • Vi vil reise mindre på storbyferie, men ikke droppe slike turer helt, med mindre lommeboken tvinger oss til det. Vi er altfor glade i byer som København, London, Praha, Paris og Roma, for å nevne noen. Dessuten vil lave oljepriser gjøre flybillettprisene spiselige, og hotellene blir tvunget til å sette ned prisene sine for å få godt nok belegg.

Globale reisetrender

Skal vi tro Lonely Planet, er Svalbard et av de hotteste reisemålene i 2009, sammen med blant annet Ko Tao i Thailand, Baskerland, og The Big Island i Hawaii. Men Lonely Planet er ikke den eneste som har plukket ut det de tror er de mest populære reisemålene neste år.

Speciality Travel Agents Association (STAA) har plukket ut ti trender de tror er de sterkeste i 2009. Merk at dette er en amerikansk organisasjon, så kanskje ikke helt representativ for det europeiske markedet. Men likevel, det er interessant å se hvilke reisemål og type ferier STAA tror vil være mest populære i 2009.

Her er listen:

1. Kulinariske reiser - folk ønsker seg kulinariske opplevelser i ferien, og velger reisemål utfra dette. Vingårdsbesøk og kokkekurs, besøk til lokale matmarkeder og gårdsferier inngår i dette segmentet.

2. Den dominikanske republikk (DDR) - karibisk og eksotisk ferie, og DDR gir deg mye for pengene, sammenlignet med mange av de andre dyre karibiske reisemålene. Vi nordmenn kan reise på charterferie hit. Blant anneet har Star Tour, Apollo, Nordmanns-reiser og Sydhavsreiser har turer hit.

3. Økoturisme - i disse miljøtider er økoturisme en voksende trend. Folk blir mer opptatt av bærekraftig turisme. Flere land satser nå sterkt på dette, blant annet Costa Rica i Karibia, der DinSide har vært. Norge har også en satsing på økoturisme. Sjekk ut hvilke reiselivsbedrifter som er sertifiserte økoturismebedrifter i denne saken.

4. Galapagosøyene - denne unike øygruppen midt ute i Stillehavet er et eldorado både for biologer og turister. Økende besøkspress på øyene vil bli en utfordring, så kanskje er det best at du heller foretar en tankereise mens du leser vår sak fra øyene.

5. Maldivene - denne øygruppen er i ferd med å forsvinne i havet, hvis polene fortsetter å smelte. Så snart er det siste sjanse til å besøke de vakre øyene, skal vi tro de mest pessimistiske. Dette er et paradis midt i det indiske hav, men å reise hit på ferie er ikke billig. Det er luksusturisme Maldivene først og fremst satser på. Men det kan jo hende finanskrisen gjør at prisene settes ned. Star Tour, Mantareiser, Paradisreiser har turer hit.

6. Mexico - dette er jo amerikanernes nærmeste ferieland, så ikke så rart at Mexico kommer på STAAs liste. Men det er absolutt et spennende land for nordmenn også. Yucatanhalvøya har karibiske strender, mayaruiner og spennende cenoter (underjordiske grotter fylt med vann), og er verdt en tur. Les mer om mayaenes karibiske paradis. Flere saer fra Mexico finner du her.

7. New Zealand - drømmeøya for naturelskere og alle som liker ekstremsport. Spesielt populær siden den også har vakre strender og varmt klima (om sommeren) nord i landet. Se tips i saken Adrenalin i New Zealand.

8. Portugal - så langt har de fleste turistene bare oppdaget Algarvekysten, men Portugal har mye mer å by på. Lisboa er en spennende, men ukjent storby for mange. Strendene lenger nord i landet er like vakre som de i sør. Og Porto er en vakker by, og inngansporten til Dourodalen, et verdensarvområde der portvinsdruene dyrkes. Sjekk bare bildene i denne saken: Høstens vakreste vinreise.

9. Sør-Afrika - det tryggeste reisemålet for deg som vil oppleve afrikansk safari. Sør-Afrika har også en av verdens flotteste storbyer - Cape Town, og Garden Route og de mange vingørdene er turistmagneter av dimensjoner. Les mer om Sør-Afrika her.

10. Thailand - smillets land er allerede en favoritt hos oss nordmenn. Thailand vil fortsette å trekke turister til strendene, markedene i Bangkok og restaurantene som serverer nydelige curryer også i 2009. Den turbulente politiske situasjonen har så langt ikke lagt en demper på folks iver etter å reise hit. Les våre saker om Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!