Slik reiser du

Det er billigere enn noen gang å reise til storbyene.

Det er ikke lett å finne parkering i Stockholm, og i Gamla Stan er det knappest tilgang for bil.
Det er ikke lett å finne parkering i Stockholm, og i Gamla Stan er det knappest tilgang for bil. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fra Oslo koster det bare fra noen få hundrelapper tur/retur til Stockholm og København om du velger billigste måte.

Til Stockholm

Aller billigst reiser du med bussen. Säfflebussen kjører fra hovedstad til hovedstad for 120 kroner på hverdager, og 170 i helgen. Bussen går fra bussterminalen i Galleriet hver dag klokken 07.45 og 15.45. Turen tar mellom sju og åtte timer hver vei.

Litt raskere går det med tog og selskapet Linx. På 6,5 timer kan du komme deg fra Oslo til Stockholm for 280 kroner på det billigste. Det krever at du kjøper billetten minst sju dager før avreise, og at du reiser mandag-torsdag eller lørdag. Andre dager er prisen 378 kroner. Kjøper du billetten nærmere opp mot avreise er prisen 507 kroner per vei.

Akkurat nå er det også billig å fly. For eksempel ser vi tilbud fra Restplass.no på 1.263 tur/retur. Flere selskaper tilbyr også juleshopping med tur/retur på en lørdag for 1.199 kroner. Flyplassen ligger 40 kilometer fra sentrum, og velger du taxi inn, bør du vite at det koster langt mer enn buss og tog.

Veiene er gode så snart du kommer over grensen. Selv om avstanden mellom Oslo og Stockholm er på hele 53 mil, vil det gå raskere enn tilsvarende avstand i Norge. Regn med omkring åtte timer.

I Stockholm

Det er ikke lett å finne parkeringsplass i Stockholm, så du bør satse på kollektivtransport, som dessuten er godt utbygd. Både tunnelbanan, båter og busser gjør sentrum lett tilgjengelig for den som ikke velger å satse på fottransport. Stasjonene på tunnelbanan er også vakkert utsmykket, og Stockholmere selv kaller banen verdens lengste kunstutstilling. Skal du farte mye rundt, kan det lønne seg å kjøpe Stockholmskortet som gir fri reise med både buss, t-bane, pendeltog og lokaltrafikk, samt gratis båtsightseeing. Med i kortet hører også gratis adgang til museer, og rabatter i spesielle butikker. Kortet koster 220 kroner for ett døgn (60 for barn) og 540 for tre døgn (180 for barn). Vil du ha dagskort med kollektivtransporten, betaler du 80 kroner for 24 timer, og 150 kroner for 72 timer. Med sistnevnte får du også rabatter på inngang til Skansen, og gratis inngang til Gröna Lund.

Til København

Adkomstmulighetene er mange til den danske hovedstaden; fly, tog, båt eller bil. Etter at Øresundsbroen som knytter sammen Danmark og Sverige ble et faktum, er det faktisk mulig å kjøre hele veien fram. Broen tar utgangspunkt i Malmö, og det koster å passere: For en personbil må du ut med 275 svenske kroner. Raskeste måte komme seg over dammen på, er med fly – det tar cirka en time. En seiltur med DFDS Seaways er det tregeste alternativet – 16 timer tar overfarten, men så kan du hygge deg med andre ting på reisen.

Flyplassen ligger 15-20 minutter utenfor byen, og har lett adkomst til sentrum med buss eller tog. Kommer du med båt, legger du til kai midt i smørøyet, og du behøver ikke bekymre deg for hvordan du skal komme deg til sentrum – apostlenes hester er effektive nok for de fleste.

Tog går til København to ganger daglig. Turen tar rundt 8,5 timer, med togbytte i Göteborg. Reisen koster 498 kroner en vei dersom du kjøper billett mer enn sju dager før avreise – og 1.129 kroner dersom du kjøper mindre enn sju dager før avreise.

Säfflebussen er nok rimeligste alternativ til København. Den går fire ganger daglig, turen tar drøye åtte timer, og koster 250 kroner en vei (360 helg).

1.500 bysykler står til din disposisjon under Københavnbesøket.
Foto: Cees van Roeden/Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen
1.500 bysykler står til din disposisjon under Københavnbesøket.
Foto: Cees van Roeden/Wonderful Copenhagen Foto: Wonderful Copenhagen Vis mer

I København

Sentrum av København er intimt og med korte avstander, slik at du kommer deg greit rundt til fots. Dersom du likevel skulle ønske å bevege deg utenfor bykjernen og føler behov for å bli transportert, har byen et godt utbygd bussnett, eller du kan benytte deg av S-banen (lokaltog).

Københavnerne selv velger gjerne sykkel for å komme seg rundt i byen. København har et godt tilrettelagt nett av bysykler, som du kan bruke fritt i Københavns indre by – alt det ”koster” er et depositum på 20 danske kroner, som du får tilbake når du setter sykkelen tilbake i et av de over 100 bysykkelstativene i sentrum. Bysyklene er til din disposisjon fra april til september – dersom du ønsker å oppdage København sykkelveien utenfor denne tidsperioden, eller du skal bevege deg utenfor indre by (1.000 DKK i bot dersom politiet tar deg utenfor ”bysykkelland”), kan du leie sykkel for cirka 50 kroner dagen.

  • Shoppeglad? Sjekk hvem som seierer i shoppingduellen.
  • Se våre vurderinger i konklusjonen.
  • Tilbake til hovedartikkelen.