Slik reiser du med bare håndbagasje

Dropp å betale dyrt for innsjekket bagasje.

Hmmm... trenger jeg virkelig å ta med fire par sandaler? Foto: Colourbox
Hmmm... trenger jeg virkelig å ta med fire par sandaler? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ut og fly i sommer? Du vet sikkert at lavprisselskapene tar seg ekstra betalt for innsjekket bagasje? Kanskje greit å prøve å reise med bare håndbagasje?

Gode, gamle SAS har fortsatt inkludert innsjekket bagasje i billettprisen. Hos dette selskapet kan du ta med en håndbagasje på opptil åtte kilo (maks 55x40x23 cm) pluss innsjekket bagasje på 20 kilo på økonomiklasse (30 kilo på ruter til Asia). Mer om SAS' bagasjeregler her.

Hos Norwegian må du derimot ut med fra 40 til 60 kroner for innsjekket bagasje (maks 20 kilo) per reisevei. Dette betaler du når du kjøper billetten på nett. Finner du ut i etterkant at du trenger å sjekke inn bagasjen, og må betale på flyplassen, koster det fra 80 til 120 kroner per kolli. Du kan ta med håndbagasje på opptil 10 kilo (maks 55x40x23 cm) . Mer om Norwegians bagasjeregler her.

Ryanair krever ti euro, rundt 88 kr, per kolli (maks samlet vekt er 15 kilo) per reisevei når du betaler på nett. Må du betale dette på flyplassen, koster det 20 euro, rundt 176 kr) per kolli per vei. Håndbagasjen kan veie inntil 10 kilo (55x40x20 cm) og er gratis. Mer om Ryanairs bagasjeregler her.

Reiser du med et annet flyselskap? Sjekk info om bagasje på selskapet nettsider. Du er forpliktet til å selv sette deg inn i bagasjereglene.

Billigere billett med bare håndbagasje

Skal du ut og fly med et lavprisselskap, sparer du altså en del penger på å bare ta med deg håndbagasje. Andre fordeler er at du slipper å henge rundt og vente på at bagasjen skal dukke opp på båndet, og du ikke risikerer at bagasjen blir borte. (Les mer om hvordan du best mulig unngår dette her: Kontroll på kollien.)

Så, hvordan får du skvist alt du trenger til ferien inn i en liten trillekoffert eller bag? Det burde gå greit, dersom du pakker smart, og ikke er en av dem som har et avansert forhold til antrekk og et garderobeskap bestående av 112 t-skjorter og 68 par sko.

Her er noen smarte tips:

  • Bruk en trillebag/sekk/bag som veier minst mulig i seg selv.
  • Pakk toalettsakene i små beholdere (de kan maks romme én dl). Pakk kun det mest nødvendige. Sjampo, balsam og tannkrem er sannsynligvis billigere å kjøpe på feriestedet enn i Norge, uansett. Solkrem kjøper du i taxfree eller på destinasjonen.
  • Denne kan redde livet ditt på tur

  • Sikker på at du trenger hårføner? Sjekk om ikke overnattingsstedet har en. Hvis du må ta med, kjøp en liten reisehårføner. Samme gjelder barbermaskin. Klarer du deg med en vanlig høvel?
  • Dropp strandhåndkleet, og kjøp heller en sarong på destinasjonen. Må du ha med eget håndkle, velg et lite et i mikrofiber som tørker fort og tar liten plass.
  • Legg frem alle klærne du tror du trenger og prøv å pakke med bare halvparten. Pass på at klærne du pakker passer sammen i antrekk (ingenting som ikke passer med i hvert fall to andre plagg bør droppes).

  • Spar plass ved å legge klærne mest mulig flatt og med minst mulig sammenbretting. Fyll sko med sokker og undertøy (pakket inn i små plastposer). Alternativt kan du kjøpe en vakumpakker, en pose du pakker klærne i og deretter bruker støvsugeren til å komprimere (litt vrient til hjemreisen, hvor du må be om å få låne hotellets støvsuger).
  • Utnytt plassen i sidelommer.

Har du noen gode råd om bagasjepakking? Skriv i debattforumet.

Skal du reise med innsjekket bagasje? Du finner flere smarte pakketriks her.