Slik planlegger du ferien

Her er våre tips til hvordan ferien blir mest vellykket.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å reise på ferie betyr for noen å dra til samme sted hvert år. Men for de fleste av oss frister det mer å teste ut nye destinajsoner. Noe av spenningen er å oppleve et nytt land/en ny by/en ny kultur.

Velger du en pakkereise er opplegget mer eller midre klart. Du trenger ikke tenke på hverken transporten eller hvor du skal bo. Hvis det dreier seg om opplevelsesturer trenger du heller ikke bruke tid på planlegge hva du skal se og gjøre - alt er organisert.

Dersom du heller vil reise på egenhånd, noe svært mange foretrekker, stiller det seg litt annerledes. Du er nødt til å gjøre en rekke undersøkelser for å få klargjort hvordan du skal komme deg til destinasjonen, hvor du skal bo, og hva du bør gjøre når du er der.

I disse internettider er det i teorien ganske lett å være sitt eget reisebyrå. På nettet finner du uhorvelige mengder informasjon om destinajsoner over hele verden. Problemet er nettopp det - at det er så uhorvelig mye informasjon at det er vanskelig å vite hvor du skal begynne. Og hvilke nettsider gir deg riktig og relevant info?

Finn ut hvor den flotteste stranden ved reisemålet ligger. Her fra Lopes Mendes på Ilha Grande i Brasil - en av verdens vakreste strender. Foto: Stine Okkelmo
Finn ut hvor den flotteste stranden ved reisemålet ligger. Her fra Lopes Mendes på Ilha Grande i Brasil - en av verdens vakreste strender. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


I denne artikkelen presenterer vi en rekke tips til hvordan du skal gå frem, og oppgir også nettsider vi synes er bra. Merk - i denne artikkelen tar vi ikke for oss jakten på de billigste flybillettene. Vil du vite mer om dette, kan du lese denne artikkelen: Slå kloa i billigbillettene

Dersom du har andre forslag til nettsider med bra informasjon, kan du tipse andre lesere i debatten under.

Hvordan er klimaet?

Før du bestemmer deg for helt definitivt å reise til stedet du har tenkt deg ut, kan det være lurt å sjekke hvordan klimaet er der den måneden du skal reise. Det spiller selvsagt ikke så stor rolle hvis du skal på storbyferie, for eksempel. Men det er kjedelig å reise til en paradisøy i Det indiske hav bare for å oppdage at det regner og er overskyet hele tiden.

På nettsiden Worldclimateguide.co.uk kan du sjekke ut klimaet så og si hvor som helst i verden. Du klikker deg inn på destinasjonen (nettsiden opererer med byer, så du får finne nærmeste by fra dit du skal). Så får du opp månedlig statistikk for gjenomsnittlig dagtemperatur, nattemperatur, antall soltimer, antall timer med dagslys, regndager, regnfall, luftfuktighet og sjanse for frost, og UV-indeks.

Sjekk den offisielle turistnettsiden

Når du har bestemt deg for hovr du vil reise, er første bud å sjekke ut destinasjonens offisielle turistnettside. Den offisielle turistnettsiden driftes av staten, og ikke private aktører som prøver å selge deg sine tjenester (om det så er hoteller, transport fra flyplassen eller guidede turer, for å nevne noe).

Standarden på offisielle turistnettsider er veldig varierende, men likevel burde du sjekke ut denne først. Det finnes en rekke "luresider" som gir inntrykk av å være offisielle turistnettsider. Det beste tipset er å google destinasjonen + "official tourism site". Da pleier riktig nettside å komme opp i søkeresultatet.

Let frem reisereportasjene

Neste steg bør være å søke deg frem til noen ferske reisereportasjer fra destinasjonen. Disse gir deg informasjon om hva du bør få med deg av severdigheter, hvor den fineste stranden ligger, hvilke restauranter du bør spise på osv. Kanksje finner du det her på DinSide, men reiseredaksjonen her er dessverre for liten til å dekke alt. Vårt tips er å også sjekke ut utenlandske nettaviser sine reisesider. Prøv for eksempel www.guardian.co.uk/travel, hvor du kan søke etter artikler fra forskjellige destinasjoner i deres seksjon som heter A-z all places. Denne nettsiden har også en seksjon som heter Been there, hvor leserne gir sine tips. Her kan det også være mye å hente - særlig hvis du skal til eksotiske steder det ikke finnes så mye info om på nett ellers. Telegraph.co.uk/travel har også en egen seksjon som heter Destinations, der du kan lete deg frem til din destinasjon. Independent.co.uk/travel er også verdt et forsøk. Thetimes.co.uk/tto/travel er også bra, men her må du betale for å lese nettsidene.

Prøv deg også på de store amerikanske nettavisene, særlig hvis du har tenkt å reise til destinasjoner i Nord-, Mellom- eller Sør-Amerika. Sjekk ut Travel.nytimes.com, Latimes.com/travel

De svenske og danske avisenes reisesider kan også være fine informasjonskilder. Vi skandinaver reiser gjerne til de samme stedene, så det er stor sjanse for at du finner reportasjer fra reisemålet du skal til, dersom du velger noe litt tradisjonelt. Sjekk ut Expressen.se/resor, og gå inn på de forskjellige verdensdelene på listen i venstre marg. Svenska Dagbladets reisesider, Svd.se/resor, har en lenke som heter Populära resmål. Dagens nyheter har reisesidene Dn.se/resor, og her finner du oversikt over artikler fra forskjellige reisemål i høyre marg. Hos Aftonbladet.se/resor/resmal finner du et kart der du kan klikke deg frem til reisemålet du er ute etter.

Rejseliv.dk har en rekke fine guider og reisereportasjer til reisemål verden over. Turen går til har en egen side der listen over alle reisemål de har stoff fra står. Du finner den her Tgt.dk/guide.

Kartlegg hotellmulighetene

Antagelig har du nå allerede fått en del tips om hoteller du kan bo på (de fleste reisereportasjer kommer med i hvert fall et par anbefalninger av hoteller). Kanskje har du allerede bestemt deg for at du vil bo på akkurat det ene hotellet. Eller kanskje du vil finne frem til flere hoteller å velge mellom. Gjør et søk på hoteller på destinasjonen på en av hotellnettsidene. Da vil du få et større bilde av hva som er tilgjengelig. Husk forøvrig at ikke alle hoteller har avtaler med hotellsøksidene, så et googlesøk kan også være smart. Men - ikke bestille noe hotell riktig ennå.

Sjekk hotellet på Tripadvisor

Når du har funnet noen aktuelle hoteller du vurderer å bestille rom på, bør du sjekke ut hva tidligere gjester mener om dem på nettsiden www.tripadvisor.com. Det kan godt være veldig sprikende hva folk mener om et hotell, men det bør gi deg en pekepinn på hva du kan forvente. Sjekk også ut gjestenes egne bilder av rommene og fasilitetene. De gir ofte et mer realistisk bilde enn hotellenes egne glansede fotografier av de beste rommene. Husk dog at det er vanskelig å ta interiørbilder dersom man ikke er proff. Ikke la deg skuffe av om rommet ser veldig mørkt ut - det er nok bare fordi gjesten som har tatt bildet ikke er spesielt flink til fotografering.

Shop rundt for best pris

Når du endelig har bestemt deg for et hotell du kan tenke deg, bør du sjekke flere hotellnettsider og se hva de skal ha for oppholdet. Husk også å sjekke hotellets egen nettside. Det kan være du faktisk får den billigste prisen der.

Slik får du luksushotell til bra pris

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!