Sats på små flasker med parfyme om du skal ut på flyreise fra november.
Sats på små flasker med parfyme om du skal ut på flyreise fra november.Vis mer

Slik pakker du håndbagasjen

Slik blir de nye reglene for hva du kan ta med og hvordan du må pakke håndbagasjen din til flyreisen.

EU-kommisjonen vedtok torsdag de nye EU-regler for håndbagasje på fly. Reglene skal etter planen innføres fra november. Norske regler vil tilpasses EU-reglene.

- Det er for tidlig å si noe om de praktiske konsekvensens for norske flyreisende, men norsk regelverk vil bli tilpasset disse foreslåtte endringene. Endringene vil trolig tre i kraft samtidig som de gjennomføres i EU.

Det sa luftfartsdirektør Heine Richardsen i en pressemelding forut for det varslede vedtaket i EU-kommisjonen.

Her er hva regelendringene betyr for deg

Du kan ta med i håndbagasjen:

 • Små flasker med drikke, maksimalt en desiliter per beholder.
 • Toalettsaker som tannkrem, linsevæske og parfyme.
 • Nødvendige medisiner, diettmat og babymat.
 • Væskebeholdere pakkes i gjennomsiktig plastikkpose med makskapasitet på en liter, for eksempel en frysepose.
 • Du får ikke ta med større flasker med væske, med unntak av flasker kjøpt i butikker som ligger innenfor sikkerhetskontrollen på flyplassen. Merk deg imidlertid at du kan risikere å ikke få slike flasker med deg videre om du bytter fly underveis. Det er fortsatt mange uklarheter omkring hvordan flybytter etc. skal løses i forhold til innhold i håndbagasje og handling underveis.

  Regelendringene gjelder ikke væsker som du pakker i innsjekket bagasje, men her har du et ansvar for at væskebeholdere pakkes sikkert, slik at innholdet ikke skader andres bagasje om de skulle gå i stykker.

  Husk også å ta av jakker, og plukke ut bærbar pc og store elektriske/elektroniske gjenstander.

  Væske er ...

  Ikke bare opplagte ting som brus, parfyme og sprit regnes som væske. Også geleer, pastaer, lotioner, kremer og sprayer regnes som væske i denne forbindelsen.

  I løpet av et halvt år vil det også komme nye regler for størrelsen på håndbagasjen. Det innebærer at du kan ta med deg ett kolli håndbagasje på maks 56x45x25 cm. Noen unntak kan komme, for eksempel i forhold til musikkinstrumenter, kameraer og lignende.

  Regn med køer

  Du kan regne med at innføringen av nye regler kan føre til køer i sikkerhetskontrollen. Erfaringen fra tidligere regelendringer knyttet til håndbagasje, viser at det alltid tar en tid før de reisende får tilpasset seg og pakkevanene sine.

  Spørsmål og svar om de nye reglene her, på engelsk.