Slik pakker du for ferien!

Den vanligste pakkefeilen vi gjør er å pakke med for mye. Unngå de mest typiske bagasjefellene. Vi har samlet inn en del enkle tips som gjør det lettere for deg å pakke riktig.

Det er liten vits i skape illusjoner: Å reise på ferie er gøy, men å pakke - det er forferdelig kjedelig. Du venter til aller siste øyeblikk og hiver alt du har for hånden ned i kofferten. Noen sokker her, en tannbørste, kanskje best å ta med noen tykke klær i tilfelle det skulle bli kaldt. Resultatet blir som oftest katastrofalt, eller i alle tilfeller ubehagelig.

Reis lett og glad!

En koffert, to kofferter eller kanskje til og med tre? Det kan være vanskelig å stoppe når feriebagasjen skal pakkes.
En koffert, to kofferter eller kanskje til og med tre? Det kan være vanskelig å stoppe når feriebagasjen skal pakkes. Vis mer

Slik pakker du for ferien!

  1. Dette tar du med deg på ferie!

Det er ille å glemme igjen ting, men det er nesten verre å ta med seg alt for mye. En blytung koffert kan gjøre reisen til et aldri så lite helvete, og gleden over å ha med seg fem ekstra skift blir som oftest minimal. Doug Dyment er ildsjelen bak reisesiden The Compleat Carry-On, en side dedikert til kunsten å pakke for reiser. Hans aller første råd lyder som følger.

- Pakk lett! Den største feilen folk gjør når de skal pakke for reisen er å ta med seg alt for mye, sier Dyment.

Regelen er som følger, ikke pakk mer enn du kan bære. Den som reiser lett reiser også smart, og du trenger faktisk ikke sette himmel og jord i bevegelse for å få det til. Her er våre tips for hva du bør ha med deg på ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass vekten

Først og fremst må du rette deg etter begrensinger satt av flyselskapet. Reglene varierer avhengig av selskap og billettype. Reglene for bagasje finner du vanligvis bak på billettene eller sammen med dem.Ved innsjekking på fly har du normalt lov til å ta med deg omkring 20 kilo bagasje, pluss håndbagasje opptil åtte kilo (SAS). Målene på håndbagasjen skal ikke overskride 55x40x23 cm, eller 115 cm i diameter. Selv om reglene er klare er det erfaringsmessig sjelden at du får reaksjoner på håndbagasje som overskrider dette. I verste fall må håndbagasjen sjekkes inn som vanlig bagasje. Har du bagasje som overskrider den tillate vekten risikerer du å måtte betale dyrt for de ekstra kiloene.

Tenk koffert… eller?

Nå som du har vært flink og lagt frem alt som skal med, pent brettet sammen og godt sortert, må du velge hva du skal pakke det i. Blir det koffert, eller ryggsekk, to vesker eller fire?

Hva du bør velge er mest avhengig av dine egne preferanser. Det viktigste her er at bagasjen kan pakkes fornuftig og at den er robust slik at du ikke risikerer å finne klærne dine spredd utover bagasjebåndet. Et godt tips. Bruk en bagasjerem rundt kofferten slik at den holdes sammen selv om låsemekanismen skulle gå i stykker.

Et annet viktig aspekt er komfort. Tenk på at du sannsynligvis må transportere bagasjen din til og fra flyplasser og hotell. En koffert utstyrt med hjul gjør livet langt lettere enn veske med tynn, gnagende bærestropp.

Hvordan unngår du bagasjekrøller?

Det er liten vits i å stryke skjorter og bukser før reisen når de dukker opp av kofferten som de skulle ha vært igjennom et tungt sentrifugeprogram. Velger du krøllfrie klær som strikkeplagg og myke bomullskvaliteter er du også sikret en relativt krøllfri ankomst. Men det holder ofte ikke å reise med slike klær. Da må det annet skyts til. Vi anbefaler to anerkjente metoder for å unngå krølling av plagg: Rulling og ’nøsting’.

Rulling - legg klærne flatt og rull dem tett sammen uten at materialet brettes. Etter at plagget har blitt omformet til en fin pølse bør du plassere dem tett i bagasjen slik at de ikke ’løsner’ under reisen.

’Nøsting’ - en litt mer komplisert metode. Her begynner du med å plassere en gjenstand i midten av bagasjen, for så å pakke klærne rundt denne i en slags spiral. Begynn med mindre plagg, sokker og undertøy og avslutt med viktigere, større plagg som finbukser, jakker og skjorter.

For de som reiser ekstra pent finnes det en annen metode som er like effektiv som den er tidkrevende. Pakk finplaggene forsiktig og bruk silkepapir mellom brettene, bruk også silkepapiret mellom plaggene. Med andre ord - omtrent slik man pakket inn klær i butikker i gamle dager.

Bruk poser, unngå griseri

Sko sverter og sjampo lekker – ved å bruke enkle plastposer som lar seg lukke unngår du ubehagelige overraskelser når du åpner bagasjen. Plastposer kan også være kjekt for å sortere mindre plagg som for eksempel sokker. En pose til sokker, en til undertøy og en til skitne plagg.

Billig reise i dag?

Pakket og klar? Er du en av de som ikke har fått planlagt årets sommerferie kan en titt på vår oppdaterte restplassoversikt gi gode råd. Lurer du på hva andre synes om ditt ferievalg? Sjekk Din Reiseguide.