Slik lurer flyselskapene deg

Her er avgiftene de ikke forteller om. Se hvem som legger til hva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder å holde tungen rett i munnen når man skal bestille flybilletter på nett. Det er mange felt som skal fylles ut, og mange bokser som skal hukes på - og ikke minst av.

DinSide-kommentar: Derfor må det bli dyrere å fly

Og så er det selvsagt viktig å huske på at den billettprisen du først blir forespeilet slett ikke er den du må betale når du har vært gjennom hele bestillingskverna.

Innen den tid har nemlig ymse tilleggskostnader blitt lagt til.

Prøv vår valutakalkulator

Montasje: Per Erveland
Montasje: Per Erveland Vis mer

Sist høst sjekket vi hva slags finurlige tilleggskostnader flyselskapene slenger på innen du er klar til å plotte inn kortnummeret
ditt og betale. Den gang var Ryanair den verste i klassen.

Se den forrige testen her

Siden den gang har det skjedd en rekke endringer. For eksempel har Ryanair har begynt å ta seg betalt for at du sjekker inn på flyet(!), og Sterling tar seg betalt for innsjekket bagasje fra slutten av oktober.

Her ser du hvem som legger til hva:

Ryanair

Siden vi sist sjekket flyselskapenes tilleggskostnader, har Ryanair klart å slenge på noen til. Nå koster det 150 kroner å sjekke inn et kolli, mot 108 kroner for et år siden.

Dersom du ikke reiser med bagasje som må sjekkes inn, og ikke får sjekket inn online før du reiser hjemmefra, må du betale 48 kroner i innsjekkingsgebyr. Hva slags frekkhet er dette?

Finn ferien i skoleåret 2007/08 her

I tillegg slenger Ryanair automatisk på både den ene og andre unødvendige tilleggskostnaden. Ryanair er helt klart verst i klassen. Her gjelder det å passe på.

Ryanair er så billig at det blir dyrt. Når billettene koster ned i én krone, da sier det seg selv at flypassasjerene loppes for penger på andre måter. Likevel, i mange tilfeller vinner Ryanair priskkrigen mot konkurrentene.

- Ryanair stjeler fra passasjerer


Sterling

Sterling har kopiert Norwegians lavpriskalender, noe som er positivt.

Men - vi lar oss irritere av den innviklede bestillingsprosessen, der Sterling vil ha deg til å betale for nesten alt. Du må aktivt velge bort at du ikke vil ha masse reklamepost fra Sterling i innboksen, og takke nei til avbestillingsforsikring (selv om den faktisk ikke er lagt til automatisk). Ikke er det lov å ta med seg mat eller drikke om bord, heller. Det er dårlig. Og fra slutten av oktober, må du betale for innsjekket bagasje også hos Sterling.


Norwegian

Vi liker Norwegian på grunn av den brukervennlige lavpriskalenderen, selv om prisene kan være ganske stive dersom du ikke bestiller i god tid. Hos Norwegian må du dessuten betale for innsjekket bagasje, men ingen ekle kostnader er lagt til siden sist.


SAS

SAS er ikke den billigste i klassen, men prisen du får oppgitt når du velger flyavganger, er også den du ender opp med å betale. SAS opererer bare med én tilleggsavgift (som vi egentlig ikke skjønner poenget med).


Widerøe

Widerøe har heller ingen andre tilleggskostnadere enn det de kaller bestillingsgebyr.