- Alt som kan gå galt, går galt - vær beredt, er forfatternes motto. Hvordan du redder deg unna en løve, er selvsagt beskrevet i guiden som går Hakkespettboka en høy gang.
- Alt som kan gå galt, går galt - vær beredt, er forfatternes motto. Hvordan du redder deg unna en løve, er selvsagt beskrevet i guiden som går Hakkespettboka en høy gang.Vis mer

Slik lurer du alligatoren

Hva gjør du hvis en hai angriper deg? Eller hvis du må hjelpe en fødende kvinne i en taxi? Dette får du svar på i Worst-Case Scenarios Survival Handbook.

Slå haien fort og hardt over øynene og gjellene. Haier vil kun våge å sloss dersom de vet at de har en mulighet, og det er derfor avgjørende å gjøre dyret usikker på egne krefter.

- Alle instruksjonene i boken er nøyaktige. Siden vi ikke har kunnskapene selv, har vi drevet research i vel seks måneder. Alle rådene kommer fra eksperter på de ulike områdene som er trent til å takle slike situasjoner. Ekspertene vi har snakket med er blant annet piloter kirurger, alligatorbrytere og stuntfolk, sier Josh Piven, en av to forfattere av den ville speiderboken til nettmagasinet The Celbritycafe.com. Medforfatteren heter David Borgenicht.

Traff spikeren

I løpet av de femten første månedene boken Worst-Case Scenarios Survival Handbook. lå ute i bokhandlerne, har den solgt 1.3 millioner bare i USA. Rettighetene til et brettspill basert på guiden, er allerede solgt og forfatterne forhandler nå om et reality TV-show. Boken selges også i en rekke land over hele verden, men er ikke oversatt til norsk. Da Tanum la boken ut for salg, havnet den umiddelbart på bokhandlerkjedens topp-5-liste. Tanum vil imidlertid ikke ut med hvor mye den har solgt.

- Vi har åpenbart truffet noe, men vi er ikke sikker på hva det er. Jeg ser på det som humor mer enn en overlevelsesguide. Det er virkelig informasjon, men hvem trenger denne type informasjon, spør forfatteren, David Borgenicht i New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg leste en artikkel i Esquire i 1997 om en fyr som måtte lande et fly. Det fikk meg til å renke på alle de tingene vi ser på TV og film, de ville fluktene som folk som Mc Gyver og Indiana Jones, foretar hele tiden. Jeg har alltid lurt på hvordan normale folk ville komme seg ut av slike situasjoner, sier Borgenicht videre til New York-avisen.

Denne tanken fikk forfatterne til å lage en detaljert trinn-for-trinn-anvisning for hvordan komme seg ut av absurde og farlige situasjoner. Hvordan komme deg løs fra et alligatorbitt, hvordan du unngår å synke i kvikksand eller hvordan du hopper inn i en bil fra en motorsykkel.

Nødvendig info?

Til tross for at de færreste av oss kommer til å trenge de velmenende triksene som hvordan forholde seg til et pumaangrep, eller hva du gjør hvis ikke fallskjermen løser seg ut, opplyser Piven at noen faktisk har reddet seg ut av en uhyggelig situasjon etter å ha lest boken.

- En som kjøpte boken til kjæresten sin skrev til meg og fortalte at kjæresten hadde reddet seg ut av et brennende hus. Hun husket nemlig rådene fra boka om hvordan man sparker ned en låst dør. Hun reddet seg selv, men boken gikk dessverre med i brannen, sier Piven videre til Celebritycafe.com

Forfatterne har allerede kommet med oppfølgeren The Worst-Case Scenario 2001 Survival Calender, men den er allerede utsolgt. 2002-utgaven er også snart klar for salg. Hvordan vinne et barslagsmål, hvordan takle en UFO og hvordan overleve en gisseltaking, er noe av det du lærer.

Chronicle Books er forlaget bak suksessen. Hos bokhandleren i Norge koster guiden 169 kroner.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.