Slik loppes du for verdisaker


Skump, stjel og stikk


Klassikeren du bør være obs på når du befinner deg i menneskemengder - på et marked, i den travle gågaten, eller på togstasjonen. Noen skumper borti deg, og plutselig er lommeboka borte. Det er nesten utrolig hvordan tjuvraddene klarer å snappe til seg lommeboka på et halvt sekund, men det gjør de altså.

Ikke jeg, nei: Ligg unna store menneskemengder, og sørg for at du har verdisakene i en lomme/veske som kan lukkes ordentlig. Vesken bør ha glidelås, og holdes under armen. Ikke ha med deg for mye kontanter, og la kredittkortet ligge igjen på hotellet, slik at du i hvert fall har det, skulle bankkortet bli borte.

Søl og en hjelpsom fremmed

Plutselig kjenner du at et eller annet fuktig har landet på skulderen eller ryggen din. Er det fulgemøkk? En kløne som skumpet til deg med isen sin? En hjelpsom fremmed iler til for å hjelpe deg å få bort griset. Samtidig snapper han til seg lommeboken din.

Ikke jeg, nei: Ikke oppbevar lommeboka slik at noen kan snappe den med seg. Et pengebelte er tingen. Eventuelt kan du feste lommeboka i buksa med en tynn kjetting.

Sleipt i sikkerhetssjekken

Du legger laptopen på beltet, og venter på å få gå gjennom metalldetektoren. Men så går alarmen på personen foran deg, og det tar et minutt eller to før du kommer gjennom. Da er laptopen din borte for lengst. Dette er vanlig i land der du har lov å gå inn og ut av avgangsområdet, som for eksempel USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke jeg, nei: Ikke putt verdisakene dine på beltet før du ser at det er klar bane gjennom metalldetektoren.

Bilhavari

Du kjører på motorveien, da en bilist kjører opp på siden av deg og signaliserer at det er noe galt med hjulet/bagasjelokket el. Du kjører ut på siden av veien for å undersøke, og bilisten stopper bak deg. Han vil gjerne hjelpe deg, men mens du undersøker problemet (som selvsagt ikke eksisterer), lopper han deg for alt av verdisaker som ligger i forsetet.
Ikke jeg, nei: Du merker selv at et dekk er punktert, og kan ta en kikk i bakspeilet for å se om bagasjelokket er ordentlig igjen. Dersom du tror det kanskje er noe, så pass på å gjemme unna alle verdisaker, og låse dørene før du går ut for å sjekke.

Barn som tigger

Du sitter ved et kafébord, og plutselig står det en liten jente foran deg. Hun tigger enten godteri eller penger, eller har kanskje en lapp i hånden. Mens du retter oppmerksomheten mot barnet, kommer en medsammensvoren bort og snapper til seg lommebok og kamera fra veska/bagen/ryggsekken din.

Ikke jeg, nei: Putt alle gjenstander ned i veska eller bagen, og lukk den skikkelig. Hold veska i nærheten av deg, og vær obs når noen nærmer seg.

Rett i fletta

Du lar drinken din stå ubevoktet et øyeblikk, og etter et par slurker går det helt rundt for deg. Vi hører om tilfeller der kvinner blir dopet ned og voldtatt på denne måten, men det kan også gjøres av en som vil lette deg for verdisaker når du sitter der og ikke vet opp ned på baren.

Ikke jeg, nei: Ikke la drinken stå ubevoktet, og ikke ta imot en drink fra en fremmed, hvis ikke bartenderen selv serverer deg den.

Pengemisteren

Du står og venter på bussen/taxien/toget, og har plassert ryggsekken ved føttene. En person kommer forbi, og mister en pengeseddel foran deg. Samvittighetsfullt plukker du den opp og gir den til vedkommende. Og hoppsann, der var ryggsekken forsvunnet.

Ikke jeg, nei: Vær skeptisk til slike hendelser. Det er høflig å plukke opp seddelen, men hold en hånd på ryggsekken din samtidig.