<strong><b>MANGE REISER MED MER BAGASJE:</strong></b> Ta høyde for at det kan ta lenger tid enn normalt i innsjekk, når flere reiser med ekstra bagasje. Foto: KRISTIN SØRDAL
MANGE REISER MED MER BAGASJE: Ta høyde for at det kan ta lenger tid enn normalt i innsjekk, når flere reiser med ekstra bagasje. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Slik kommer du deg raskest gjennom flyplassen

Slik finner du den raskeste veien gjennom flyplassen.

Publisert
Sist oppdatert

Her er rådene som kan korte ned på tiden du bruker til venting og kø på flyplassen, og som kan gi deg mer tid i taxfreebutikken eller på loungen.

Kjøp deg plass på lounge, og spis og drikk så mye du vil

Mest folk morgen og ettermiddag

På Oslo Lufthavn er juletrafikken allerede i gang.

- Vi står foran noen travle dager i desember med mange reisende og mye ekstra bagasje, men vi er godt forberedt. Vi ønsker å informere om utfarten slik at alle kan bidra til å sikre en god flyt i juletrafikken, forteller medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Han forteller at juletrafikken i år er spredt på ganske mange dager, ettersom julaften er på en onsdag. Men i jula reiser folk med mye bagasje, og da blir det også mindre plass.

- Med flere passasjerer og ofte litt ekstra julebagasje kan tiden i både innsjekk og sikkerhetskontrollen variere noe. Spesielt mellom klokken 06.00 - 10.00 og 15.00 – 18.00 er det mange som reiser og derfor lurt å beregne mer tid enn vanlig, sier Andersen.

Les også: Nå har SAS åpnet innenlandslounge på Oslo Lufthavn

<strong><b>SJEKK AVSTAND OG VENTETIDER:</strong></b> Dersom du skanner boardingkortet ditt her, kan du få estimert tid til gaten, inkludert ventetid i sikkerhets- og passkontroll. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK AVSTAND OG VENTETIDER: Dersom du skanner boardingkortet ditt her, kan du få estimert tid til gaten, inkludert ventetid i sikkerhets- og passkontroll. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Hvor lang tid tar det?

<strong><b>SJEKK AVSTANDEN:</strong></b> Gate 19 kan være lenger unna enn du kanskje kan tro. Foto: OSL
SJEKK AVSTANDEN: Gate 19 kan være lenger unna enn du kanskje kan tro. Foto: OSL Vis mer


På Oslo Lufthavn har de en ganske fersk tjeneste som skal gjøre det lettere for deg å finne fram til gaten din. Du finner informasjonsskjermer både i avgangshallen utenfor sikkerhetskontrollen, men også innenfor sikkerhetsslusene.

Der kan du skanne boardingkortet ditt (papir eller mobil), og blant annet få informasjon om hvor langt tid det tar å gå til gaten.

Denne informasjonen er inkludert ventetid i sikkerhetskontrollen og i passkontrollen, samt altså gangtid til gaten.

Vær særlig oppmerksom dersom du får gate 19: Den er ikke så nær som den kan synes, selv om du befinner deg ved gate 18 ...

Selvbetjent innsjekk

<strong><b>SELVBETJENING:</strong></b> Sjekk inn via innsjekkingsautomat eller mobil eller nett. Her kan du sjekke inn til charterflyvninger med SAS. Foto: KRISTIN SØRDAL
SELVBETJENING: Sjekk inn via innsjekkingsautomat eller mobil eller nett. Her kan du sjekke inn til charterflyvninger med SAS. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det har etterhvert blitt godt med selvbetjente innsjekkingsskranker på norske flyplasser. Her kan du altså sjekke inn, velge sete og skrive ut bagasjetag.

Den absolutt enkleste og mest effektive måten å sjekke inn på, er imidlertid via mobil eller PC. Dersom du sjekker inn via nett eller mobil, og du skal sjekke inn bagasje, må du innom en innsjekkingsskranke og skrive ut bagasjetag.

Reiser du kun med håndbagasje og sjekker inn via nett eller mobil, kan du gå direkte til sikkerhetskontrollen når du ankommer flyplassen. Tid spart!

Men pass på at du ikke har med deg mer håndbagasje enn det flyselskapet tillater.

Og ikke minst: Sjekker du inn via nett eller mobil, kan du gjøre dette opptil 24 timer før avreise, litt avhengig av hvilket flyselskap du reiser med. Noen lar deg da også velge sete.

Bagasje?

<b>SELVBETJENT BAGASJEBÅND:</b> Du kan skanne og sende bagasjen din selv, og det er ganske enkelt! Foto: PER ERVLAND
SELVBETJENT BAGASJEBÅND: Du kan skanne og sende bagasjen din selv, og det er ganske enkelt! Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det mest effektive er selvsagt å reise kun med håndbagasje, fordi du slipper å sjekke inn bagasjen - og du slipper å vente på bagasjen ved ankomst. Du slipper også å bruke tid på forsinket eller forsvunnet bagasje, dersom du skulle være så uheldig.

Men husk da reglene for hva som kan være med i håndbagasjen!

Dersom du imidlertid velger å sjekke inn bagasjen, kan det være tid å spare på å gjøre det selv.

Dette kan du gjøre ved å skrive ut bagasjetag fra en av innsjekkingsautomatene og så sende den fra en av de selvbetjente bagasjeleveringspunktene.

Les også: Det er én type kofferthjul du bør styre unna

Spesialbagasje som ryggsekker, barnevogner og annet må leveres på betjent bagdrop for spesialbagasje.

Men husk å se deg rundt før du velger selvbetjening:

Mer kø på selvbetjent?

Det har etterhvert blitt en stor grad av selvbetjening på flyplassene: Du kan sjekke inn selv, sende bagasjen selv, vise passet i selvbetjeningsautomater og gå om bord i flyet via selvbetjeningssluser.

Både Avinor og flyselskapene sier at dette er en utvikling som folk ønsker - og at selvbetjente løsninger er veldig populære.

Du skal imidlertid være oppmerksom på at de selvbetjente løsningene noen ganger kan være så populære at det er mer kø der, enn ved betjente poster.

- Kundene vil ha selvbetjening, både automatiserte og halvautomatiserte løsninger. Vår self service bag drop er så populær at det tidvis er lengre kø der enn ved den manuelle disken, har Snorre Andresen, produktsjef i SAS, tidligere sagt til Dinside.

Bruk derfor noen sekunder til å se deg rundt, før du stiller deg i kø ved selvbetjeningsskranken. Kan hende det går raskere der du får manuell betjening.

Les også: Tenk på dette når du pakker

Sjekk inn på togstasjonen

<strong><b>SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN:</strong></b> Du kan også sjekke inn på Flytogterminalen på Oslo S eller Drammen stasjon. Foto: Per Ervland
SJEKK INN PÅ TOGSTASJONEN: Du kan også sjekke inn på Flytogterminalen på Oslo S eller Drammen stasjon. Foto: Per Ervland Vis mer


Du trenger ikke å vente til du kommer til flyplassen før du sjekker inn - selv ikke dersom du ikke ønsker å sjekke inn via nett eller telefon.

Du kan også sjekke inn via egne innsjekkingsautomater på Oslo S og på Drammen stasjon. Kjekt for deg som skal reise med tog til flyplassen.

Der kan du også skrive ut bagasjetagger - slik at du kan gå rett til bagasjebåndet når du kommer på flyplassen.

Sikkerhetskontrollen

Det finnes flere veier gjennom sikkerhetskontrollen: Det er de vanlige slusene for alle, og så er det familieslusen og den raske slusen - populært kalt Fast track.

<strong><b>FAMILIESLUSE:</strong></b> For deg som reiser med barn. Men sammenlikn køen med den ordinære sikkerhetskontrollen! Foto: KRISTIN SØRDAL
FAMILIESLUSE: For deg som reiser med barn. Men sammenlikn køen med den ordinære sikkerhetskontrollen! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Familieslusen startet som et forsøksprosjekt i fjor sommer, og ble så godt mottatt at det er blitt en permanent løsning. Den kan benyttes av alle som reiser i følge med minst ett barn med barnebillett - altså under 12 år. Du imidlertid ikke gå via familieslusen dersom du reiser med barn. Også her gjelder det å sammenlikne køen der med køen i de ordinære slusene. Noen ganger kan det gå raskere i de ordinære.

Fast track er et tilbud til deg som for eksempel har fordelskort av høy nok rang eller har fullprisbilletter. Du kan også kjøpe deg tilgang til Fast track, dette koster eksempelvis 100 kroner for deg som reiser lavpris med Norwegian.

Men, Norwegian gir også bedriftskunder gratis adgang til Fast track (til 30. april 2015), altså kunder som har kjøpt billetten med referanse til en bedriftsavtale. Sjekk om du kan ha tilgang til fast track med din billett.

(Deler av artikkelen er tidligere publisert på Dinside, men er hentet frem til glede for nye lesere.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer