Forsvunnet bagasje er ergerlig, men ofte skjer det fordi folk tar feil koffert. Velg en som skiller seg ut i mengden. Foto: Colourbox
Forsvunnet bagasje er ergerlig, men ofte skjer det fordi folk tar feil koffert. Velg en som skiller seg ut i mengden. Foto: ColourboxVis mer

Slik kjøper du riktig koffert

Her er noen gode råd om hva du skal tenke på når du kjøper ny koffert.

Trenger du ny koffert? Sørg for at du skaffer deg en av god kvalitet. Det er ingen vits i å risikere at kofferten din kommer frem med ødelagt glidelås og halve eiendelene dine hengende utenfor. Det er heller ikke morsomt hvis det ene hjulet slår seg vrang etter bare fire gangers bruk.

Få også med deg disse ni smarte dingsene som bør være med på pakkelisten

Hard eller myk?
Skal du kjøpe en koffert i stoff, eller en koffert i hardplast, glassfiber eller aluminium? En hard koffert er som regel dyrere, men er sterkere og beskytter innholdet bedre. Men en stoffkoffert er som regel lettere. Hvis du for det meste transporterer klær og sko, så trenger du kanskje ikke en hard koffert. Hvis du velger stoff, så pass på at stoffet er så slitesterkt som mulig. Sjekk at stoffet er tettvevd. Dette måles i denier. Det skal stå i informasjonen om kofferten hva slags denier stoffet har. Polyester bør ha minst 1000 denier. Cordura bør ha 600, mens ballistisk nylon bør ha 1800 denier. Cordura og ballistisk nylon (dette er ekstra grov og sterk nylon som blant annet brukes i skuddsikre vester) regnes som mer sliktesterkt enn polyester. Jo tettere stoffet er, jo mindre er sjansen for at bagasjen din blir våt dersom det regner når den transporteres til og fra flyet. Noen stoffkofferter er impregnert for å tåle regn bedre. Sjekk også at rammen virker solid.

Få også med deg bagasjestuernes beste tips, og sjekk hvorfor de ikke anbefaler bånd og lignende rundt kofferten.

Undersøk hjulene
De aller fleste foretrekker kofferter med hjul. Det gjør det mye enklere å transportere kofferten rundt. Det finnes versjoner med to hjul, og versjoner med fire hjul. Det er aller lettest å trille rundt på en med fire hjul. Men vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å sette den fra seg. Er bakken litt skjev, kan enkelte varianter trille avgårde. Du risikerer også at det ikke står støtt ombord på for eksempel flytoget, men må legges helt ned for å ikke flytte på seg.

Uansett hva du velger, så sjekk at hjulene er av skikkelig kvalitet, så de tåler mye. Det må gjerne være samme type hjul som rulleskøyter har. Jo større hjul, jo mer tåler de. De mest solide hjulene er hjul med kulelager.

Hvis du virkelig ønsker å teste hvor god kofferten er å trille, bør du fylle den med noen tunge ting når du er i butikken (lån noen mindre vesker, sekker etc.) og sjekke hvordan den oppfører seg.

Les også: Her er kofferten som triller seg selv

Test håndtakene
Sjekk at håndtakene er av skikkelig kvalitet, og at de er festet godt nok til kofferten. Kofferten burde ha håndtak både på kortsiden og langsiden, slik at det er lettere å løfte den inn i bagasjerommet, for eksempel. Kjøper du koffert med hjul, så dra ut skinnen til trillehåndtaket og se at det ser solid ut.

Sjekk glidelåsen
Det er som regel såre enkelt å bryte opp en koffert ved å sprette opp glidelåsen. Derfor kan du vurdere å kjøpe en koffert med låsemekanismer (spenner på siden) i stedet. Stoffkofferter finnes vanligvis bare med glidelås. Hvis du ser på en koffert med glidelås, så sjekk at den er kraftig nok til å tåle en fullstappet koffert. (YKK-glidelåser er kjent for å være sterke.)

Det finnes koffertglidelåser som er beskyttet av plast utenpå. Noen av Delsey-koffertene har dobbel glidelås som skal gjøre det umulig å sprette opp kofferten.

Håndbagasjekoffert?
Skal du kjøpe en liten trillkoffert du kan ta med inn på flyet? Du bør gå gjennom de samme punktene som over, men også huske på at flyselskapene har restriksjoner på størrelse når det gjelder håndbagasje. SAS og Norwegian opererer med følgende mål: L55cm x B40cm x H23cm. Ryanair opererer med L55cm x B40cm x H20cm.

Les også: Pass på bagasjekiloene

Sjekk låsen
Låsen bør være en TSA-godkjent lås, slik at sikkerhetskontrollører kan låse seg inn i kofferten din dersom de vil gå gjennom den. Har du ikke slik lås, risikerer du at de bryter opp låsen i stedet.

Kvalitet koster
Det er med kofferter som med mye annet i livet - kvalitet koster. De aller billigste koffertene tåler sjeldent like mye som de dyrere. Det betyr ikke at du må velge fra øverste hylle for å få deg en skikkelig koffert. Men det er en sikkerhet for deg om kofferten har en garanti. Husk også å sjekke litt rundt for priser før du handler.