Slik kjøper du bolig i Florida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så hvordan fungerer Floridas boligmarkedet i praksis og hvordan går du frem for å kjøpe en bolig her?

Prosedyren

I motsetning til her hjemme, jobber de fleste eiendomsmeglere i USA mot en base som blir kalt MLS- Multiple Listing Services. Der blir alle bruktboliger for salg lagt ut, og meglerne finner de fleste boligene de tilbyr kundene sine her.

image: Slik kjøper du bolig i Florida


Det er vanlig å ha en kjøpers megler og en selgers megler ved boligtransaksjoner. Kommisjonen ligger på rundt 3 prosent av salgspris, men selger betaler hele kommisjonen som blir delt på begge meglerne. Det er derfor viktig å bruke en megler når du vil kjøpe, og finne en megler som forstår hva du ønsker.

Meglerne er mer uavhengige enn her hjemme, og som kjøper betaler du ikke for megleren uansett. Velger du å kjøpe nytt eller direkte av en utbygger, har du flere lover som sikrer deg i kjøpsprosessen. Du kan blant annet, med hvilke som helst grunn, si opp kontrakten inntil 15 dager etter at den er tegnet om du angrer kjøpet.

Hvis du går for en bruktbolig, så er det også vanlig å ha 15 dager til å inspisere ditt nykjøp med en boliginspektør. Din megler bør arrangere inspeksjonen, og sørge for at det står spesifikt skrevet i kjøpekontrakten at du har denne tiden til å annullere kjøpet om du finner mangler.

Skatt og forsikring


Forsikringskostnader og eiendomsskatt er ting du må spørre megler før du kjøper. De siste årene har forsikringer flerdoblet seg i visse områder av Florida på grunn av orkanherjinger i 2004 og 2005. Kjøper du i innlandet er premiene vesentlig lavere.

Som en tommelfingerregel regner man cirka to prosent av boligens verdi i eiendomsskatt til myndighetene hvert år. Skatter og avgifter til stat og kommune varierer også med hvilke område du kjøper i. Skattene har steget kraftig de siste årene, men det er nå store diskusjoner om å redusere både statelig eiendomsskatt og sette et tak på forsikringspremier.

Husk at stormsikringstiltak på vinduer og verandaer også kan koste en god del, noe du burte ha hvis du kjøper en bolig nær kysten.

Oppussing

Tenker du på å pusse opp en bruktbolig og har tid til det, så er ikke det så dumt i forhold til å kjøpe en ferdig oppusset enhet i et condominium (gamle utleieblokker pusset opp av entreprenør). Det er lett å få tak i håndverkere, og de er forholdsvis rimelige i Florida, hvor lønningene ligger generelt lavere enn i resten av USA. Du skal kunne få en god snekker til rundt 200 kroner timen. Det er også vanlig å jobbe på akkord.

Leiemarkedet

Om du ikke ønsker å flytte permanent til Florida, er utleiemarkedet naturligvis en viktig faktor ved boligkjøpet. Situasjonen i dagens marked har ført til bedre muligheter for leieinntekter på grunn av skepsis eller mulighet til å eie blant amerikanere. Folk avventer med å kjøpe til bedre tider.

Utleiemarkedet er i stor grad avhengig av hvor du eier bolig, og er åpenbart bedre i attraktive områder. Flere utbyggere prøver også å tilby gunstige utleieavtaler til kundene sine. Du skal likevel se grundig på hvordan disse avtalene holdes, før du tar det for god fisk. Kjøper du i prosjekter eller bofellesskaper, er det ofte slik at du må eie boligen i et år før du leier ut, og at du da kun kan leie ut to ganger i året med et minimum av tre måneders intervaller.

Dette er spesiellt et problem der det er mange fatsboende floridanere. Kjøper du i typiske turistområder som i Orlando, er det ofte lettere å leie ut. Bostyrene består av turister selv, og har ingen restriksjoner på utleie fordi alle ønsker det.

Kjøper du en bolig finansiert fra Norge, med en rente som fortsatt er gunstigere enn den du får i USA, har du gode muligheter til og forente store deler av boligen din fra første dag med utleie. Utleieprisene varierer også naturligvis med beliggenhet, men ifølge lokale meglere kan du for en leilighet til 150 000 dollar, beregne utleieinntekter på rundt 1000 dollar i måneden.

Finansiering og lånemuligheter

Norske banker er som kjent forsiktige med pengene utover landegrensene. De fleste nordmenn som velger å kjøpe en bolig i Florida, finansierer den derfor med penger lånt med pant i Norge.

Skulle du velge å ta opp lån i USA med pant i boligen din i Florida, vil du møte en litt hardere lånehverdag enn her hjemme - enn så lenge. Kravene for å få lån har også steget kraftig det siste året. For å få lån må du fremvise at du kan håndtere avdrag, renter og avgifter på boligen tre måneder fremover i tid. Du får som regel lånt inn til 75 prosent av kjøpesummen. Det finnes likevel gode alternativer.

Det mange nordmenn velger å gjøre, er å benytte seg av muligheten til å ta opp førstehjemslån i en amerikansk bank. Da må du først kontakte en såkalt morgage brooker, som igjen finner frem til banken med de beste premissene for deg. I USA går du ikke rett til banken som her hjemme. Førstehjemslånet for utlendinger gir deg 1,5 prosent rente de tre første årene på en egen nedbetalingsplan. Du har som oftest mulighet til å fri inn 20 prosent av lånet ditt hvert år, om du ønsker det. Et lån som er gunstig for investorer, og deg som ikke har så mye til å begynne med. Husk imidlertid at det er et rentelette, og du må betale tilbake det du ikke betaler i starten av låneperioden senere.

Transport

Flyreisen til Florida er lengre enn til mange av våre europeiske feriemål og populære boligdestinasjoner. Det finnes likevel flere gunstige muligheter til å komme seg hit. Island Air flyr tur retur fra Oslo via Rekjavik til Orlando med flere avganger i uken. På de gunstigste tidene kan billettene kjøpes for under 5000 NOK. Flere andre flyselskaper flyr via London til både Miami og Orlando.

I Florida er det meste lagt opp for at du skal kjøre din egen bil. Et kjøretøy er noe du fort kommer til å ønske deg hvis du ikke har det. Biler og bensin er som kjent allemannseie og billig i USA, samtidig som offentlig transport ikke er like godt tilrettelagt som hjemme i Norge. Kjøp deg en amerikaner og smil når du fyller en gallon eller ti – prisen er et lysår fra norske avgiftslitere.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!