Det er enkelt for voksne å kjøpe billett på Flytoget. Alt du gjør er å dra kortet i denne maskinen før du går ombord på Flytoget og når du ankommer Gardermoen. Foto: Per Ervland
Det er enkelt for voksne å kjøpe billett på Flytoget. Alt du gjør er å dra kortet i denne maskinen før du går ombord på Flytoget og når du ankommer Gardermoen. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik jukses det på Flytoget

Sparer 85 kroner, risikerer bot på 900.

Har du latet som du var student på Flytoget? (Avsluttet)
Aldri(73%) 1118
Ja, hver gang(20%) 314
Har gjort det, men gjør det ikke nå lenger(7%) 103
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange synes det er dyrt å ta Flytoget, og det er ikke uten grunn. Tur/retur med flytoget fra Nasjonaltheateret til Gardermoen koster 340 kroner for voksne, og 170 kroner for studenter.

Fristelsen kan derfor bli stor når du hører at Flytoget aldri har kontroll...

Men det stemmer ikke. Flytoget har faktisk jevnlige kontroller og tar stikkprøver på billettløse reisende. Og dersom du later som om du er student, men overhodet ikke er det, kan du vente deg en sur bot.

Det kan Stein Hernes, Flytogets direktør Kommunikasjon & Samfunnskontakt, bekrefte.

Feriekostnadene du glemmer Se hvorfor ferien alltid blir dyrere enn du tror

Dette må du betale

– Vi tar 900 kroner i gebyr. Boten er fastsatt av samferdselsdepartementet, men pengene går til oss, sier Hernes til DinSide.

Det betyr at en billett til «bare» 85 kroner fort kan bli en meget kostbar affære.

Hernes forteller at han ikke har statistikk på hvor mange falske studenter som har blitt tatt, men håper at disse blir skremt når de hører hvor høy boten er.

– Det er ment å være et tilbud til personer som er i en spesiell situasjon. Hvis du sniker eller lurer på deg en studentbillett, synes jeg det er greit at du ikke føler deg helt trygg, forteller Hernes, som ikke kan avsløre hvor ofte Flytoget har kontroller.

Her ble Astrid robbet Vær obs for tyver når du skal reise

Innrømmer litt juksing

Men det er ikke alle som er like lovlydige. På Flytogterminalen på Oslo S møter DinSide en reisende som innrømmer at hun har falt for fristelsen.

– Ja, jeg har vel det. Men har bare gjort det to ganger, og det er lenge siden, røper Synne Hellum (24), og understreker at hun egentlig hater å snike.

Ine Wilhelmsen og Synne Hellum har begynt å ta regiontoget til Gardemoen fordi de synes det er mye billigere enn Flytoget. Foto: Per Ervland
Ine Wilhelmsen og Synne Hellum har begynt å ta regiontoget til Gardemoen fordi de synes det er mye billigere enn Flytoget. Foto: Per Ervland Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet

Venninnen hennes, Ine Wilhelmsen (24), er student og har alltid kjøpt gyldig studentbillett. Men hun vet godt om noen som ikke gjør det.

Vanja Steinbru sier hun aldri har latet som hun har vært student på Flytoget. Foto: Per Ervland
Vanja Steinbru sier hun aldri har latet som hun har vært student på Flytoget. Foto: Per Ervland Vis mer


– En venninne sier hun er student på alt, selv om hun ikke er det, avslører Wilhelmsen.

Vanja Steinbru (29) sier til DinSide at hun aldri har jukset seg til en studentbillett på Flytoget. Men hun blir likevel sjokkert når hun får høre hvor høy boten er.

– Er det sant? Godt jeg ikke har gjort det, sier hun lettet.

De tømmer kontoen din på to minutter Her tar de deg og slik gjør de det