<strong>Overlege Synne Sandbu</strong> ved Folkehelseinstituttet anbefaler å ta vaksine dersom man reiser til ikke-vestlige områder. Foto: Carima Tirillsdottir Heinesen
Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet anbefaler å ta vaksine dersom man reiser til ikke-vestlige områder. Foto: Carima Tirillsdottir HeinesenVis mer

Slik holder du deg frisk på reisen

Ikke kjøp vaksiner du ikke trenger, men trenger du vaksiner må du passe på å ikke være for treg. Av: Carima Tirillsdottir Heinesen

«- Erfaringsmessig er det mange som glemmer å ta vaksiner, eller tar dem for sent slik at de får manglende eller ufullstendig effekt.Overlege og vaksinasjonsrådgiver Synne Sandbu, Folkehelseinstituttet»


Hvor stor sjansen er for å bli syk på reisen, kan avhenge av hvor du reiser. Men det er ikke bare reisemålet som avgjør hvilke grep du bør ta for å holde deg frisk. Detaljerte opplysninger om reisens varighet, landsdel, og hva du skal gjøre på reisen må også til til for å vurdere hvordan du best mulig sikrer helsen på utenlandstur.

- Når du reiser til vestlige land, trengs vanligvis ikke vaksine, sier overlege og vaksinasjonsrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu, til DinSide.

- Skal du derimot til et ikke-vestlige reisemål anbefaler jeg alle å være vaksinert mot Hepatitt A, difteri, stivkrampe og polio. Utover dette må de nødvendige vaksinene vurderes utfra hvilke vaksiner man har fra før, reisemål, når på året du reiser, og reisens varighet.

Hvilken vaksine trenger du sannsynligvis?
>>> Sjekk vaksineguiden

Ut i bushen?

Dersom du skal oppholde deg utenfor urbane strøk eller være lenge borte, kan det være nødvendig med flere vaksiner. Det er for eksempel stor forskjell fra å oppholde seg på et feriested i Thailand, til å reise rundt på landsbygda i samme land.

Typiske grupper som er mer utsatt enn andre, er ”backpackere” som reiser rundt i tre måneder eller mer, og planlegger reiseruten underveis. Det er større mulighet for at de plutselig kan befinne seg på steder uten myggskjerming og tilgang på rent drikkevann, enn hvis man har alt planlagt på forhånd.

- Risikoen for å få noen av sykdommene som man kan vaksineres mot er liten, men den er der. Disse sykdommene er farlige, og vanskelig å bli kvitt, så jeg vil anbefale å ta de nødvendige vaksinene. I enkelte land i tropisk Afrika, og tropisk Sør-Amerika kommer man dessuten ikke inn dersom man ikke kan dokumentere at man er vaksinert mot gulfeber, forteller Sandbu.

Nettsidene du bør sjekke før du reiser

Forebygg underveis

Enkelte av de vanligste sykdommene finnes det bare delvis vaksine mot. I noen tilfeller kan nok også vaksiner virke som en sovepute, og gjøre at man slurver mer med smitteforebygging og hygiene.

Ved utenlandsreiser rapporteres det oftes om oppkast og turistdiaré. Dessverre er det ikke mulig å forebygge turistdiaré fullstendig, bare redusere risikoen. Alt som spises skal enten være skrelt eller kokt, og tilbredt mat bør spises varm og nytillaget, råder Sandbu. Vær nøye med drikkevann, mat- og håndhygiene. I lavinntektsland er kranvannet som regel ikke egnet som drikkevann, og matvarene som kommer fra markedene kan ofte være forurenset med kloakkvann.

Insekter kan også være smittebærere, og i områder med mye mygg er det nyttig med myggnetting, og en god myggsprai.

Se opp for ferieparasittene

Oppsøk vaksinasjonskontoret

En rekke nettsteder tilbyr informasjon om hvilke vaksiner du trenger til ulike reisemål. Informasjonen på disse nettsidene er imidlertid veldig generell, og kan være mangelfull.

- Det er mange nettsider som har gode råd om vaksinasjon, men for å finne ut av hvilke vaksiner akkurat du trenger, anbefaler jeg å oppsøke vaksinasjonskontoret i kommunen, eller fastlegen. Enten har de vaksinen du trenger, eller så vet de hvor du skal henvende deg for å få riktig behandling, forklarer Sandbu.

 
De fleste vaksinekontorer vet også hvilke andre forhåndsregler man må ta, og om man trenger medikamentell behandling i tillegg.

Folkehelseinstituttet anbefaler å gjøre seg ferdig med vaksinasjonen 1-2 uker før avreise, så vaksinene får tid til å virke. Enkelte vaksiner må tas i flere omganger.
 
- Erfaringsmessig er det mange som glemmer å ta vaksiner, eller tar dem for sent slik at de får manglende eller ufullstendig effekt. Det beste man kan gjøre, er å kontakte helsepersonell i god tid før avreise, og fortelle så detaljert som mulig om turen. På den måten sikrer du deg riktig og god veiledning, og at vaksinene du tar får tid til å virke i kroppen, og gi maksimal beskyttelse, avslutter Sandbu.

Rabies: 40-50 nordmenn må behandles hvert år
 

Dette må du betale

I tillegg til å betale for hver vaksine du tar, må du påregne et konsultasjonsgebyr, vanligvis på mellom to og fire hundre kroner. Priser på de ulike vaksinene og vaksineringen varierer fra sted til sted, og fra klinikk til klinikk.

Velger du for eksempel å ta vaksine mot Hepatitt A samt Boostrix Polio hos det kommunale vaksinekontoret i Oslo, må du ut med 760 kroner. Dette er 330 kroner mindre enn hos Reiseklinikken, som drives privat.
 
Ventetiden er som regel kortere hos de private reiseklinikkene, enn hos de kommunale, men dette vil variere med hvor du bor og når på året du vaksinerer deg.
 

Priseksempler fra Oslo, Trondheim og Bergen

Prisen inkluderer konsultasjonsgebyr, samt vaksine mot Hepatitt A, og kombivaksinen Boostrix Polio til voksne.

  • Det kommunale vaksinekontoret i Oslo: 760 kroner
  • Reiseklinikken i Oslo: 1.090 kroner
  • Det kommunale vaksinekontoret i Trondheim: 980 kroner
  • Reisevaksiner Trondheim AS i Trondheim: 1.035 kroner
  • Det kommunale vaksinekontoret i Bergen: 933 kroner
  • Sentrum reisemedisin i Bergen: 1.025 kroner
Priser sjekket april 2011

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.