Slik hilses det verden rundt

Avslappet how are you eller gjensidig smasking på begge kinn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HILS: Hvor nært du kan stå den du hilser på før det virker unaturlig varierer fra land til land.
HILS: Hvor nært du kan stå den du hilser på før det virker unaturlig varierer fra land til land. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Europa

Storbritania: Man håndhilser når man treffes for første gang eller ved høytidelige anledninger. How do you do? åpner ikke for å fortelle om at du har vondt i en tå etter at du sneiet et bordbein, men besvares med samme spørsmål.

Frankrike: Håndhilsing både når en kommer og går er alminnelig kutyme i Frankrike. Kvinner og personer av høyere rang rekker frem hånden først. Kyss på begge kinn er vanlig når man kjenner hverandre.

Spania: Spanjolene hilser hverandre med håndtrykk. Kvinner kysses på begge kinn av både kvinner og menn. Også barn hilses med håndtrykk og kyss. Omfavnelse – abrazos – eller noen varme klapp på ryggen, er alminnelig mellom menn som kjenner hverandre. Man bruker to etternavn: Farens og morens. Farens navn kommer alltid først og er det som brukes som etternavn og ved tiltale. Sørg for å hilse på alle i mindre forsamlinger. Si: Mucho gusto eller encantado som tilsvarer ”Det gleder meg.” De/Dere-formen – Usted/Ustedes – er langt mer utbredt enn her hjemme.

Hellas: Man hilser hverandre med et fast grep og øyekontakt. Mr./Mrs. – alternativt det tilsvarende gresk Kyrie/Kyria – er vanlig. Man går raskt over til en mer uformell tone.

Italia: Man hilser hverandre med kraftige håndtrykk når man møtes og når man drar. Bekjente kysser hverandre på begge kinn, og gode mannlige venner kan omfavne hverandre. Det er god skikk å bruke tiltaleformen Signor/Signorina og yrkestitler som dottore/dottoressa.

Asia

Thailand: Thailendere hilser hverandre med Wai; Håndflatene legges mothverandre i brysthøyde mens hodet bøyes. Lavest rang hilser først og bøyer seg dypest, men dette forutsetter at du kan de kulturelle kodene. Utlendinger hilses gjerne med håndtrykk. Titler er viktige. I uformelle sammenhenger brukes herr/fru - khun - sammen med fornavnet. Ikke berør thailandske kvinner før de klart gir uttrykk for at det er greit.

Australia: I Australia hilser man hverandre med et uformelt hei med et tilhørende håndtrykk. Bruk av fornavn er vanlig, men vent til du er sikker på at dere er dus.

Amerika

USA: - Hi, how are you today?

Man får gjerne en følelse av å være på godfot med alle og enhver i USA. Besvar hilsenen med samme mynt. I USA hilser du med et fast håndtrykk, direkte øyekontakt og et vennlig smil. Kvinner rekker frem hånden først.

Latinamerika: Menn som er fremmede for hverandre håndhilser. Kjente klapper hverandre på ryggen. Kvinner kysses på kinnet både av kvinner og menn – antallet kyss varierer fra land til land.. Det er ikke nødvendig å hilse på samme person mer enn en gang per dag. Kysset er et tegn på respekt, og man kysser dem som er eldre enn seg (unntak: Menn kysser ikke hverandre). Sørg for å hilse på alle i mindre forsamlinger. Si: Mucho gusto eller encantado som tilsvarer ”Det gleder meg.” Som i Spania opererer man med to etternavn: Morens og farens. Farens navn står først og brukes som etternavn og ved tiltale. De/Dere-formen – Usted/Ustedes – er langt mer utbredt enn her hjemme.

Andre populære reisemål

Tyrkia: Man håndhilser lett på samtlige tilstedeværende både når man møtes og når man skilles. Kjente hilser ved å kysse på begge kinn – vel å merke mellom representanter av samme kjønn, eller man hilser med begge hender. Etter nærmere bekjentskap går man over til å bruke fornavn, og legger til suffikset bey - menn, eller hanim, kvinner. Det er vanlig å bruke hr/fru og yrkestitler.

Egypt:
Hils med salãm alekum som tilsvarer “Fred være med deg” eller svar på tilatale med wa alekum es salãm - ”og fred være med deg.” Man kysser kun representanter fra eget kjønn – og menn kysser også! I Egypt lager folk også svulstige hilsener – og det later ofte til at folk morer seg med å konkurrer om hvem som kan strekke seg lengst i lingvistisk blomstring:

- Sabah el kheir – god morgen.
- Sabah el noor – lysets morgen.
- Sabah el foul – morgen av jasminblomster
- Sabah el eishta – kremmorgen.

Så langt ut i morgenhilsningen vil folk være bristeferdige av latter over egen språklig kreativitet. Folk gestikulerer i langt større grad enn hva vi gjør i Nord-Europa. Det er også alminnelig at menn leier hverandre.

Kilde: Hyatt.com

Mer om skikk og bruk

 • Ekstaservice? Det koster...
  - se våre geografiske driksråd.

 • Språkblemmer verden rundt
  - bli med på en språklig rundreise av det humoristiske slaget.

 • Er du en globetrotter?
  - ta testen og se om du vet hvordan du skal oppføre deg.
 • Tilbake til introartikkel
 • Kilde: Boken Internasjonal skikk og bruk. Møte med ande land og kulturer av Henrik Ulven.