Slik hilser du verden rundt

Unngå kulturtabbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HILSE-ETIKETTE: Kysser du kvinner på begge kinn i Egypt? Og hvem rekker ut hånden først?
HILSE-ETIKETTE: Kysser du kvinner på begge kinn i Egypt? Og hvem rekker ut hånden først? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et eller to kyss? Eller ingen i det hele tatt? Og hva sier du egentlig når du hilser på fremmede i utlandet? Hvem har vel ikke fundert på hva som er kutyme, og ikke minst fryktet å få en grusom språktabbe på sin internasjonale CV?

Sabah el kheir

- Sabah el kheir.

Slik sier du god morgen i Egypt, og er du mann kysser du også - menn. Noe som er aldeles utenkelig å gjøre med en macho fra Latin-Amerika. For ikke snakke om hvilken risiko du løper om du kysser kontinentalt i øst og vest i Thailand. Men hvordan i all verden skal du som turist skille mellom riktig og galt på ferieturen?

- Ta deg tid til å studere forretningskikk, kultur og væremåte. Les om landet i bøker, på Internett og i aviser. Vi kan ikke forvente at ting er som hjemme. Det er typisk norsk å tro at vi på en måte forvalter sannheten, at vår væremåte er akseptabel og korrekt rundt om i verden. Dette stemmer dessverre sjelden med virkeligheten, sa Henrik Ulven til DinSide Reise i fjor.

Han har skrevet boken Skikk og bruk. Møte med andre land og kulturer.

Etikette i kofferten

Det ikke alltid like lett å skulle sette seg inn i all verdens lokal kultur. Da er kanskje greit å ha med rådet til reisemagasinet Vagabonds redaktør, Helge Baardseths, i sekken:

- Vær oppmerksom, vær ydmyk og vær åpen. Ser du at andre tar av seg skoene før de går inn i et hus, et tempel eller en synagoge – så gjør du selvfølgelig det samme. Det er ikke verre enn det, sa han til DinSide Reise i fjor.

 • Slik hilses det i Europa, Asia og USA
 • Mer om skikk og bruk

 • Ekstaservice? Det koster...
  - se våre geografiske driksråd.

 • Språkblemmer verden rundt
  - bli med på en språklig rundreise av det humoristiske slaget.

 • Er du en globetrotter?
  - ta testen og se om du vet hvordan du skal oppføre deg.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!