Slik handler du taxfree

Handleturen i utlandet kan bli rimeligere dersom du handler taxfree.

Mye å spare på taxfree-shopping.
Mye å spare på taxfree-shopping. Vis mer

Slik handler du taxfree

 1. Taxfree: Så mye får du tilbake


De aller fleste handler litt når de er på ferie i utlandet. I hvert fall hvis det er snakk om en storbyferie.

Det kan være mange hundrelapper, ja kanskje til og med noen tusenlapper, å spare på å handle taxfree i utlandet. Hvorvidt du kan handle taxfree avhenger fra land til land, og butikk til butikk. De fleste land har et minimumsbeløp du må handle for før du eventuelt kan få refundert noe av momsen. Noen butikker krever også at du handler for et visst beløp i butikken før du kan få det taxfree. Noen butikker tilbyr ikke taxfree shopping i det hele tatt.

Det er vel helst varer som pc'er, mp3-spillere, kameraer det virkelig lønner seg å kjøpe taxfree. I mange land er prisene på slike varer i utgangspunktet lavere enn her i Norge, og når du i tillegg får opptil 20 prosent av kjøpssummen tilbake gjennom taxfree-ordningen, da begynner vi å snakke hyggelige priser.

Slik handler du taxfree

 • Du betaler full pris på varen i butikken, men får refundert momsen i ettertid. (NB! Du får tilbake den summen momsen utgjør av totalbeløpet for varen, ikke det totale momsbeløpet som legges til det varen koster før moms.)
 • Det er ikke alle butikker som har noen taxfree-ordning, så dersom du skal handle dyre varer, gjør det i en butikk som har en slik ordning. Spør hvis du er i tvil.
 • Ta alltid med passet, eller en kopi av det, på handleturen. Du får som regel ikke kjøpt taxfree uten.
 • I butikken fylles det ut et skjema som viser hvor mye du skal få refundert av kjøpet du nettopp har gjort. Vær obs på at noen butikker tar en viss prosent av det refunderbare beløpet som betaling for servicen. Dette gjelder spesielt større handlesentre.
 • Når du forlater landet, leverer du skjemaet til taxfree-kontoret på flyplassen eller havna. Husk at de ansatte kan kreve å få se varene du har kjøpt. Derfor må taxfree-varene oppbevares i håndbagasjen.
 • Husk å ha god tid på flyplassen, dersom du må innom taxfree-kontoret. Det kan være køer, og det er kjipt å ikke rekke å få ordnet det før flyet går.
 • Det kan være lurt å planlegge litt på forhånd. Skal du for eksempel kjøpe deg et nytt kamera, let etter priser på nettet, og finn ut hvilke butikker som selger det og gir deg taxfree.
 • Mer om shopping:

  Stor taxfree-pristest
  Bot for kjøp av falsk Rolex
  Spar penger på fabrikkutsalg
  Ulovlige suvenirer