Slik gjør du Madrid

Madrid er en storby som lett blir oversett. Det er det ingen grunn til. Her er noen fine tips til hva du bør få med deg når du besøker byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Slik gjør du Madrid


Tar du turen til den spanske hovedstaden, er det ingen vits i å gå og sulle rundt på Plaza Mayor hele helgen. Her presenterer vi tips til deg som vil oppleve det ekte Madrid. ¡Que bueno!

Rødvin og tapas på Plaza San Andrés i La Latina.
Rødvin og tapas på Plaza San Andrés i La Latina. Vis mer


Tapastur i La Latina

Tapasturen er obligatorisk når du er i Madrid. Dra til La Latina, det litt slitne nabolaget sør for Plaza Mayor, og slå deg ned på en av barene ved Plaza San Andrés, midt i det middelalderske Madrid. En del turister finner veien hit, men her hygger også madrileños seg i de sene kveldstimer.

Populært spisested

Det mangler ikke på restauranter i Madrid. Vil du spise et sted som er både trendy og billig, bør du dra til Bazaar. Her får du moderne tapas (småretter) av forskjellig slag til svært hyggelige priser. Bazaar er populær både rundt lunsjtider, og senere på kvelden. Du får ikke bord her hvis du kommer etter klokken ett for lunsj, eller etter halv ni for middag (og i Madrid spiser man vanligvis middag mye senere). Det går ikke an å reservere bord. Bazaar ligger i den trendy bydelen Chueca, og fra bordene inne i restauranten kan du følge med på hva som skjer på gaten utenfor.

Hvor: Calle Libertad, 21

I flamencoen gjelder det å stokke beina riktig. Foto: Michal Jarosinski
I flamencoen gjelder det å stokke beina riktig. Foto: Michal Jarosinski Vis mer


Flamenco

Den erkespanske flamencoen hører vel strengt tatt hjemme i Sevilla i Andalucia, men du finner nok av flamencobarer i Madrid, likevel.

 • Casa Patas er en restaurant i tavernastil hvor flamencodansere er en del av underholdningen. Dette er ikke turistflamenco, men autentisk flamenco med de beste artistene i Spania. Casa Patas ligger i Canizares 10, litt sør for Plaza Santa Ana.

 • Peña Flamenca Chaquetón regnes for å være en av Spanias beste flamencoklubber. Den ligger i Calle Canarias 39, sørvest for Retiroparken.

  Spennende guideturer

  Har du tid - og lyst - kan du ta deg en guidet tur i byen. Det finnes nok av turer å bli med på. For de spesielt interesserte kan vi nevne Madrids barokke kirker, eller Madrids klostre. Det finnes også litt freskere turer. Hva med å besøke Madrids beste utkikkspunkt - på sykkel? Eller besøke Madrids beste tradisjonelle butikker og tavernaer? Det er Turistkontoret i Madrid som arrangerer, og de fleste turer starter hos turistkontoret på Plaza Mayor. De koster ikke stort - 3-6 euro (25-50 kroner). Et lite aber er at de guidede turene bare holdes på spansk.

  På nett: EsMadrid

  Hvilken skinke skal man velge? Her fra Museo del jamón.
  Hvilken skinke skal man velge? Her fra Museo del jamón. Vis mer


  Spanske spesialiteter

  Olivenolje, serranoskinke, manchegoost og riojavin bør stå på handlelisten når du besøker den spanske hovedstaden. Her er noen gode adresser:

 • Velg og vrak blant Spanias beste olivenoljer hos Patrimonio Comunal Olivarero. Butikken fører 80 forskjellige merker og ligger i Mejía Lequerica 1, Tribunal.

 • Poncelet har spesialisert seg på oster. Her får du alt fra manchego til camembert og parmesan. Ikke bare spanske oster, altså. Besøk butikken i Calle de Argensola 27, ikke så langt unna olivenbutikken nevnt over.

 • Vinoteca Barbechera selger vin fra hele Spania, og eksporterer til resten av verden, også. Vinoteca Barbechera har utsalg flere steder i Madrid, blant annet på hjørnet av Plaza Santa Ana (Calle Príncipe 27) og i Chueca (Calle Gravina 6).

 • Et besøk på et av utsalgene til Museo del jamón er et must. Her henger serranoskinkene på rekke og rad, her ligger manchegoost og annen spansk ost i hopetall i disken, og her stikker madrileños innom for å få seg en øl og noe tapas.
 • Luksusliv på takterrassen til Emperador Hotel. Foto: Emperador Hotel
  Luksusliv på takterrassen til Emperador Hotel. Foto: Emperador Hotel Vis mer


  Svømmebasseng med utsikt

  Om sommeren kan det bli stekende hett i Madrid. Blir det for slitsomt å traske rundt i byen i varmen, kan du dra til Hotel Emperador og bade og sole deg på hotellets takterrasse. Her ligger byens fineste svømmebasseng, med en fantastisk utsikt over byen. En bar og kafé gjør at du ikke savner noe mens du ligger og slapper av i sola. Hotel Emperador regnes for å være et av de bedre hotellene i byen, og det er selvsagt ikke gratis å benytte seg av takterrassen. 27 euro (cirka 220 kroner) koster det for en dag.

  Merk: Takterrassen er bare åpen i sommermånedene.

  På nett: Emperador Hotel

  Urbant storbyliv på takterrassen til Hotel Urban. Foto: Hotel Urban
  Urbant storbyliv på takterrassen til Hotel Urban. Foto: Hotel Urban Vis mer


  Takterasse for luksusnytere

  Madrids stiligste takterrasse finner du på toppen av Hotel Urban, et femstjerners hotell som ligger et steinkast fra Pradomuseet. Sett deg ned i en av La Terrazas hvite lærstoler og nyt en drink mens du skuer utover Gran Via, Pradomuseet, og resten av Madrid. Her frekventerer Madrids jetsettere, og det gjenspeiles selvsagt i prisene. 16 euro (130 kroner) for en drink er faktisk dyrere enn her i Norge ... men du er jo på ferie!

  Hotel Urban har forøvrig også et svømmebasseng på taket - som også bare er åpent om sommeren.

  Et rimeligere alternativ (og litt mer avslappet klientell), er takterrassen til Hotel de las Letras. Utsikten er ikke like flott, men drinkene koster bare syv euro (60 kroner).

  På nett: Hotel Urban og Hotel de las Letras