Slik gjør du det

Du må ha visum og litt penger i bakhånd.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Er du mellom 18 og 30 år, snakker greit engelsk, er uten barn eller forsørgeransvar, har minst 25.000 kroner på konto og en returbillett, eller 32.000 uten returbillett? Da kvalifiserer du for å bli en av dem som kan få arbeidsferievisum i Australia.

Søk i tide

Drømmer du om en arbeidsreise down under, bør du starte planleggingen seks til åtte uker før avreise for å få visumet i tide. Du trenger søknadspapirer, bankutskrift på engelsk og pass som er gyldig i hele perioden du skal være borte. Du kan arbeide maks tre måneder på samme sted, og visumet gjelder for maks ett år.

 • Mer om ordningen og kravene som stilles, finner du her.
 • Ferdige pakker

  Flere operatører organiserer visum, reise og oppfølging underveis. Vi har snakket med tre av dem, stiftelsen Atlantis som driver med ungdomsutveksling til flere land, Work&Travel Company som tilbyr pakker for arbeidsferie i Australia og MyPlanet som arbeider tett med Skandinavisk Australsk New Zealandsk Vennskapsforening. Hos disse får du ferdigpakkede reiser, gjerne med opphold andre steder underveis, før eller etter. Du kan også få hjelp av disse til å skaffe deg jobb, finne bosteder og organisere praktiske ting som bankkonto, skatt og postformidling. Pakkene koster fra 14.500 for ekspressreise. Har du mer å rutte med, har du mange muligheter for å supplere med flere reisemål for noen ekstra tusenlapper. Pakkeprisene gjelder først og fremst ungdom og studenter, men er du ikke-student mellom 26 og 30 er det også mulig å få pakker til litt høyere pris.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Det er selvsagt dyrere å bo i Sydney enn i bushen, men kostnadsnivået i Australia er likevel langt under det norske.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
  Det er selvsagt dyrere å bo i Sydney enn i bushen, men kostnadsnivået i Australia er likevel langt under det norske.
  Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

  Work&Travel Company tilbyr studie- og arbeidsreiser for ungdom fra kontorer i flere europeiske land. De er ferske i Norge og startet opp i forbindelse med den nye visumordningen til Australia. De er også medlem av Reisegarantifondet. Atlantis er en non-profit stiftelse som har arbeidet med ungdomsutveksling siden 1987. De er per i dag ikke medlem av Reisegarantifondet, men daglig leder Michael Hagring sier at det snart blir endret. MyPlanet arbeider tett med vennskapsforeningen og tilbyr oppstart og assistanse underveis, samt flypakker.

  Får du jobb?

  Lønnen er ikke svimlende høy - du kan regne med timelønn fra 10-12 AUD (omkring 50 kroner). Imidlertid er kostnadsnivået i Australia nesten halvparten av det vi er vant til fra Norge.

  - Gjennom våre samarbeidspartnere i Australia garanterer vi at du får jobb innen fem dager etter at du har ytret ønske om det, forteller Rune Tjelland som arbeider i Work&Travel Company.

  Du kan få alt fra arbeide som fruktplukker og cowboy, til stillinger på kontor, hoteller og i barer.

  - Noen får også jobb som badevakter, forteller Tjelland.

  Atlantis har også organisasjoner som kan assistere deg i jakten på arbeide. På servicekontoret i Sydney kan du få hjelp til å lete og søke på alle mulige jobber.

  - Det er ingen begrensning på hvilke jobber du kan ta, men siden du får kun tre måneder hos hver arbeidsgiver, er det som regel jobber av det litt enklere slaget som er aktuelle, forteller daglig leder i stiftelsen Atlantis, Michael Hagring. - Et tips er å ta et såkalt cowboykurs. Da er du sikret jobb på farm etter en 14 dagers kursperiode, sier Hagring.

  Begge selskapene inkluderer medlemskap i WWOOF (Willing Workers of Organic Farms) i sine pakker. Dette er en organisasjon av miljøvennlige gårder som tilbyr fri kost og losji i bytte mot fire til seks timers arbeide hver dag.

  - Vi tilbyr medlemsskap i arbeidsformidlingsbyråer som har kontorer i Sydney, Melbourne, Byron Bay og Cairns, forteller Ingrid Våset i MyPlanet/Vennskapsforeningen til DinSide. Selskapet tilbyr også innføringskurs i australsk historie og kultur og annen praktisk hjelp.

  Kontakter

 • Atlantis Ungdomsutveksling, Kirkegata 32, Oslo, tlf: 22 47 71 70.

 • Work&Travel Company Norge, Markveien 1, Oslo, tlf: 22 35 80 20.

 • MyPlanet, Wergelandsvn. 7, Oslo, tlf: 23 32 66 30

 • Vennskapsforeningens Visumkontor, Wergelandsvn. 7, Oslo, tlf: 23 32 66 48, mellom klokken 10 og 13.

 • Australian Embassy, Department of Immigration and Multicultural Affairs, Friedrichstrasse 200, 6th floor, 10117 Berlin, Tyskland, tlf: +49 308 800 880
 • Tilbake til hovedartikkelen.